12 tapaa saastaa sahkoa

12 tapaa säästää sähköä

12 tapaa säästää sähköä | Postaus sisältää affiliatelinkkejä, jotka merkitty *-merkillä. Lue lisää täältä.

Sähkön hinta kipuaa kohti taivaita. Hinta on moninkertainen takavuosiin verrattuna. Mihin suuntaan sähkön hinta on menossa vielä tulevaisuudessa? Kerron sinulle 12 tapaa säästää sähköä kotona, mutta ennen sitä, mitä sähkö on? Sähkön hinta koostuu sähköverosta, sähkön siirtohinnasta ja siitä varsinaisesta sähköenergiasta. *Näistä pystyt valinnoillasi vaikuttamaan vain sähköenergian hintaan kilpailuttamalla.

Yleensä on ajateltu, että kilpailuttamalla sähkön hinta kesällä sähköenergian hinta olisi edullisempaa kuin talviaikaan, mutta tämän hetkisessä maailmantilanteessa hinnat voivat vaihdella lähes päivittäin. *Pörssisähkön kilpailutus käy esimerkiksi Nordic Green -sivustojen kautta ja löydä halvin pörssisähkö 2023 vuodelle.

12 tapaa säästää sähköä kotona

Sähkölaskut vaihtelevat asuinpaikan, asunnon koon ja lämmitysmuodon sekä myös asukasmäärän ja asukkaiden kulutustottumusten mukaan. Sähkön säännöstely tuo säästöä niin yhden kuin viidenkin hengen talouksiin.

Ota alla olevat säästövinkit haltuun:

 1. Pyri pesemään vain täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä. Jos vaatteet eivät ole likaisia, voit tuulettaa ne ja käyttää niitä vielä toisenkin päivän.
 2. Katso mitä energiaa säästäviä tai lyhyempiä ohjelmia koneistasi löytyy ja hyödynnä niitä. Pyykillesi voi riittää pienempikin pesulämpötila.
 3. Kuivaa pyykit mieluummin esim. ulkona tai kuivaustelineellä, sillä kuivausrumpu vie paljon energiaa.
 4. Käy saunassa heti, kun se on lämmin ja sammuta sähkökiuas viimeistään ennen viimeisiä löylyjä. Sauna kuluttaa paljon energiaa. Suihkussa sammuta veden valuminen kun laitat shampoot, myös viileämpi vesi kuluttaa vähempi energiaa ja näin ollen on myös edullisempaa.
 5. Sammuta valot ja laitteet sekä ota valmiustilassa olevat laitteet pois seinästä. Valmiustilakin kuluttaa sähköä.
 6. Pyyhi pölyt sähkölaitteista ja varmista, että ilma kiertää kylmälaitteiden ympärillä. Sähkönkulutus voi lisääntyä moninkertaiseksi, jos ilma ei kierrä.
 7. Sulata pakastin ja jääkaappi säännöllisesti. Seiniin kertynyt jää lisää energiankulutusta. Tarkista samalla jääkaapin lämpötila. Yksi aste jääkaapissa suuntaan tai toiseen lisää tai pienentää sähkönkulutusta n. 5 %.
 8. Sijoita kylmälaitteet erilleen lämpölaitteista kuten patterista, hellasta tai astianpesukoneesta.
 9. Pyri ostamaan energiatehokkuusluokaltaan A-A+++ -laitteita.
 10. Voit säätää ilmastointia pienemmälle ja laskea huoneen lämpötilaa, varsinkin jos et käytä huonetta aktiivisesti. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella voi tuoda sähkölämmitteisessä kodissa säästöä jopa 5 %.
 11. Huolehdi kesän aikana ovien ja ikkunoiden tiivisteet kuntoon, jotta lämpö ei karkaa talvella. Saat lisälämpöä myös saunan ovesta saunomisen jälkeen tai uunista ruuanlaiton jälkeen.
 12. Tarkista kauanko autoa on hyvä pitää milläkin pakkasmäärällä lämmitysjohdon päässä. Sisätilalämmitin kuluttaa reilusti sähköä, jos sinulla on sellainen autossasi.

Voit käydä kurkkaamassa eri laitteiden sähkönkulutus määriä Vattenfallin sivustolta.

Kilpailuttamalla säästöä

Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta siihen vaikuttaa myös lämpötila, maailman markkinat, polttoaineiden hinta, sää, vesitilanne sekä esim. päästöoikeuksien hinta. Ja kuten nyt on huomattu yksi syy hintojen korkeaan nousuun on sähköntuonnin loppuminen Venäjältä talouspakotteiden vuoksi. Tällä hetkellä myös Norjan vesitilanne on huono sekä Saksan maakaasun hinta on kallistunut ja nämä molemmat vaikuttavat myös suomalaisen sähkön hintaan.

Erityisesti tässä maailmantilanteessa sähkön kilpailuttamisen tärkeys korostuu ja se kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. *Itse olen kilpailuttanut sähköni aina sopimuksen päättyessä kilpailuttaja.fi sivuston kautta ja voin sanoa että kilpailutus kannattaa ja se käy käden käänteessä eikä vie paljon aikaa. *Jos 100% vihreä sähkösopimus kiinnostaa, tutustu Nordic Greeniin pörssisähkö sopimuksiin tästä. Heillä on käytössä myös mobiilisovellus, jonka avulla voit helposti seurata sähkönkulutustasi ja näet arvion paljon kulutuksesi tulee olemaan kuukauden aikana. Näet mitkä ovat tämän ja huomisen päivän spot-hinnat, voit tarkastella sähkölaskujasi, ladata sähköautoasi älylatauksella sekä näet paljonko aurinkopaneelisi tuottavat.

Muita tapoja säästää löytyy blogistani täältä: Rahaa sijoittamiseen kilpailuttamalla. Toivottavasti tästä 12 tapaa säästää sähköä – artikkelista oli sinulle hyötyä.

2 ajatusta aiheesta “12 tapaa säästää sähköä”

 1. Kiitos oivallisista ideoista sähkönsäästöön. Unohdit mainita, että yksi moderni ratkaisu sähkön säästöön on älykoti. Jokainen voi asentaa kotiinsa edullisen sähkömittarin, joka mittaa haluttaessa minkä hyvänsä laitteen sähkönkulutusta. Kulutuksen tarkkailusta tulee mittarin avulla helppoa ja suorastaan hauskaa.

  1. Hei Pirkko, kiitos. Täytyypä tutustua tuohon sähkömittariin, kuulostaa nerokkaalta idealta ja tuon avulla varmasti saa säästöä aikaa kun näkee kulutuksen konkreettisesti, kiitos vinkistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.