12 tapaa saastaa sahkoa

12 tapaa säästää sähköä

Sähkön hinta kipuaa kohti taivaita. Hinta on moninkertainen takavuosiin verrattuna. Mihin suuntaan sähkön hinta on menossa vielä tulevaisuudessa? Kerron sinulle 12 tapaa säästää sähköä kotona, mutta ennen sitä, mitä sähkö on? Sähkön hinta koostuu sähköverosta, sähkön siirtohinnasta ja siitä varsinaisesta sähköenergiasta. Näistä pystyt valinnoillasi vaikuttamaan vain sähköenergian hintaan kilpailuttamalla.

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty *-merkillä.

Sähkön kilpailutus käy helposti *Zmarta Sähkövertailu -sivustojen kautta ja löydät halvimman sähkön 2022 vuodelle. Yleensä on ajateltu, että kilpailuttamalla sähkön hinta kesällä sähköenergian hinta olisi edullisempaa kuin talviaikaan, mutta tämän hetkisessä maailmantilanteessa hinnat voivat vaihdella lähes päivittäin.

12 tapaa säästää sähköä kotona

Sähkölaskut vaihtelevat asuinpaikan, asunnon koon ja lämmitysmuodon sekä myös asukasmäärän ja asukkaiden kulutustottumusten mukaan. Sähkön säännöstely tuo säästöä niin yhden kuin viidenkin hengen talouksiin.

Ota alla olevat säästövinkit haltuun:

 1. Pyri pesemään vain täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä. Jos vaatteet eivät ole likaisia, voit tuulettaa ne ja käyttää niitä vielä toisenkin päivän.
 2. Katso mitä energiaa säästäviä tai lyhyempiä ohjelmia koneistasi löytyy ja hyödynnä niitä. Pyykillesi voi riittää pienempikin pesulämpötila.
 3. Kuivaa pyykit mieluummin esim. ulkona tai kuivaustelineellä, sillä kuivausrumpu vie paljon energiaa.
 4. Käy saunassa heti, kun se on lämmin ja sammuta sähkökiuas viimeistään ennen viimeisiä löylyjä. Sauna kuluttaa paljon energiaa. Suihkussa sammuta veden valuminen kun laitat shampoot, myös viileämpi vesi kuluttaa vähempi energiaa ja näin ollen on myös edullisempaa.
 5. Sammuta valot ja laitteet sekä ota valmiustilassa olevat laitteet pois seinästä. Valmiustilakin kuluttaa sähköä.
 6. Pyyhi pölyt sähkölaitteista ja varmista, että ilma kiertää kylmälaitteiden ympärillä. Sähkönkulutus voi lisääntyä moninkertaiseksi, jos ilma ei kierrä.
 7. Sulata pakastin ja jääkaappi säännöllisesti. Seiniin kertynyt jää lisää energiankulutusta. Tarkista samalla jääkaapin lämpötila. Yksi aste jääkaapissa suuntaan tai toiseen lisää tai pienentää sähkönkulutusta n. 5 %.
 8. Sijoita kylmälaitteet erilleen lämpölaitteista kuten patterista, hellasta tai astianpesukoneesta.
 9. Pyri ostamaan energiatehokkuusluokaltaan A-A+++ -laitteita.
 10. Voit säätää ilmastointia pienemmälle ja laskea huoneen lämpötilaa, varsinkin jos et käytä huonetta aktiivisesti. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella voi tuoda sähkölämmitteisessä kodissa säästöä jopa 5 %.
 11. Huolehdi kesän aikana ovien ja ikkunoiden tiivisteet kuntoon, jotta lämpö ei karkaa talvella. Saat lisälämpöä myös saunan ovesta saunomisen jälkeen tai uunista ruuanlaiton jälkeen.
 12. Tarkista kauanko autoa on hyvä pitää milläkin pakkasmäärällä lämmitysjohdon päässä. Sisätilalämmitin kuluttaa reilusti sähköä, jos sinulla on sellainen autossasi.

Voit käydä kurkkaamassa eri laitteiden sähkönkulutus määriä Vattenfallin sivustolta.

Kilpailuttamalla säästöä

Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta siihen vaikuttaa myös lämpötila, maailman markkinat, polttoaineiden hinta, sää, vesitilanne sekä esim. päästöoikeuksien hinta. Ja kuten nyt on huomattu yksi syy hintojen korkeaan nousuun on sähköntuonnin loppuminen Venäjältä talouspakotteiden vuoksi. Tällä hetkellä myös Norjan vesitilanne on huono sekä Saksan maakaasun hinta on kallistunut ja nämä molemmat vaikuttavat myös suomalaisen sähkön hintaan.

Erityisesti tässä maailmantilanteessa sähkön kilpailuttamisen tärkeys korostuu ja se kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Itse olen kilpailuttanut sähköni *Zmarta Sähkövertailun kautta ja voin sanoa että kilpailutus käy käden käänteessä tämän palvelun kautta. Tutustu myös *Nordic Greeniin, jos 100% vihreä sähkö kiinnostaa, ilman piilokuluja.

12 tapaa saastaa sahkoa

Muita tapoja säästää löytyy blogistani täältä: Rahaa sijoittamiseen kilpailuttamalla. Toivottavasti tästä 12 tapaa säästää sähköä – artikkelista oli sinulle hyötyä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.