3 asiaa asuntosijoittamisen aloittamisesta

3 asiaa asuntosijoittamisen aloittamisesta

Kiitos, kun jaat eteenpäin

Haaveiletko taloudellisesta vapaudesta, lisätulosta tai muutaman satasen lisätulosta eläkepäiviin mennessä? Voisiko asuntosijoittaminen olla sinun juttusi? Miten kannattaisi edetä asian kanssa? Kerron sinulle tässä postauksessa 3 asiaa asuntosijoittamisen aloittamisesta.

Oma talous

Ensimmäisenä kannattaa laittaa oma talous kuntoon. Jos taloutesi on alijäämäinen ja elät luottokorteilla loppukuun, suosittelisin oman talouden lukujen laittamista kuntoon ennen sijoitusasunnon ostoa. Kun taloutesi on ylijäämäinen, on asuntosijoittamisen maailmaan helpompi lähteä.

Jos juuri ostamastasi asunnosta hajoaa jääkaappi tai taloyhtiö kerää 2 kk ylimääräisen vastikkeen, on sinulla rahaa noiden kulujen maksuun. Entä jos asunto on tyhjä kuukauden tai kaksi vuokralaisen vaihtuessa tai remontoit asuntoa kuukauden ennen vuokralle laittamista? Onko sinulla vastikkeen ja lainanlyhennyksen verran rahaa takataskussa? Jopa pariksi kuukaudeksi?

Oletko tietoinen mihin rahasi menevät ja millaisia rahavirtoja sinulla on? Onko puskuri kunnossa?  Onko huonot velat maksettu pois tai hyvä suunnitelma niiden maksua varten?

Käy lukemassa lisää: Miten taloudellinen puskuri toimii?

Miten pääsen veloista eroon nopeammin?

Miten voit hallita talouttasi muutamilla helpoilla työkaluilla

Sijoitussuunnitelma

Kannattaa myös miettiä mitkä asiat sinua kiinnostavat: osakkeet, rahastosijoittaminen, arvometallit, asunnot? Jos asunnot ovat sinun juttusi, mieti sijoitussuunnitelmasi valmiiksi.

Lisää sijoitussuunnitelmasta löydät täältä: Miten laadit oman sijoitussuunnitelmasi?

Onko tarkoitus ostaa yksi asunto ja pitää se hamaan loppuun asti vai luopua siitä, jos esimerkiksi arvo on esimerkiksi tuplaantunut tai hinta tippunut 30 %? Vai oletko enemmän flippaustyyppiä? Ostat halvalla, remontoit ja myyt kalliimmalla pois, kun remontti on valmis? Onko suunnitelmissa ostaa useampi asunto, millä rahalla, millä aikataululla, mistä, millainen asunto?

Minkä verran tiedät asuntosijoittamisesta? Oletko lukenut kirjoja, luotettavia blogeja, kuunnellut podcasteja tai käynyt koulutuksissa? Suosittelen lämpimästi kouluttautumista. Hankinta on aika iso, joten ihan soudellen ei kannata lähteä sotaan.

Asunnon valinta

Kolme tärkeintä asiaa sijoitusasunnon ostamisessa on sijainti, sijainti, sijainti. Suositeltavaa on ostaa asunto muuttovoittokunnasta ja mieluusti keskustasta tai sen tuntumasta. Eipä haittaa vaikka paikkakunnalla olisi isompia kouluja tai muita houkutustekijöitä esimerkiksi muutamia eri alojen isoja firmoja (=isoja työllistäjiä).

Millainen asunto on hakusessa? Aina sanotaan, että yksiö on helpompi vuokrata kuin isompi asunto. Vuokran määrä on suhteessa isompi yksiöissä kuin kaksioissa tai kolmioissa. Oletko valmis remontoimaan asuntoa itse vai haluatko valmiiksi siistin ja huolitellun asunnon?

Vuokralaiset ovat nykypäivänä vaativampia ja nuhjuisempaan asuntoon on hankalampi löytää vuokralaista. Sanotaan, että vuokralainen on asunnon näköinen tai asunto vuokralaisen. Millaisen vuokralaisen sinä haluat?

Taloyhtiön kunto ja koko sekä tehdyt remontit on hyvä tarkistaa ennen ostopäätöstä. Onko remontit tehty ajallaan vai siirretty viimeiseen minuuttiin asti? Isoimmat remontit ovat putki-, julkisivu-, parveke-, hissi-, ikkuna- ja kattoremontti. Moni näistä on myös aika hintavia. Jos taloyhtiö on iso, on maksajia enemmän.

Millä sinä rahoitat asunnon oston? Pääsääntö on, että asunnon hinnasta 30 % pitäisi olla itsellä valmiina ja 70 % rahoittaa pankki. On toki ollut tilanteita, joissa pankki on rahoittanut asunnon 100 %, jos ostajalla on ollut vakuuksia omasta takaa.

3 asiaa asuntosijoittamisen aloittamisesta

Huomioi asunnon ostoa miettiessäsi, että taloutesi kestää turbulenssia. Sijoitusasuntoosi saattaa tulla yllättäviä menoja tai vuokrauksen välillä saattaa olla tyhjä/tyhjiä kuukausia. Jos sijainti on kohdillaan, on tyhjät kuukaudet helpompi välttää.

Asunnon valinta on myös oma taiteen lajinsa. Yksiö vai isompi asunto? Millainen paikkakunta, keskusta vai lähiö? Onko taloyhtiö hyvässä kunnossa ja hoidettu hyvin? Onko remontteja tulossa? Tarkista niiden kustannusarvio etukäteen netistä esimerkiksi: Taloyhtiön remontit ja niiden kustannukset

Jos sijoitussuunnitelmasi mukaan, asunnot ovat suuri rakkautesi, tiedät mitä haluat hankkia ja talous on kunnossa, niin ei muuta kuin anna mennä.

Kiitos, kun jaat eteenpäin

2 ajatusta aiheesta “3 asiaa asuntosijoittamisen aloittamisesta”

    1. Kiitos kommentistasi. Toivottavasti mahdollisimman moni hyötyisi näistä.

Kommentointi on suljettu.