Kerron sinulle tässä postauksessa 4 tapaa sijoittaa kultaan. Ostatko kultakoruja, fyysistä kultaa, johdannaisia vai hankitko kultaa kultasäästötilin kautta? Mitä eroa näillä on? Entä mistä voit ostaa fyysistä kultaa? Paljonko maksaa gramma kultaa?
Haastattelin KultaEevan toimitusjohtajaa sekä perustajaa Ilkka Hikipäätä asiasta. Hänellä on lähes parinkymmenen vuoden kokemus. Voit käydä tutustumassa myös KultaEevan sivujen ilmaiseen materiaaliin ja tutustumassa Rahavalmennukseen, joka avaa silmiä.
4 tapaa sijoittaa kultaan
Kultaan voi sijoittaa ostamalla koruja, kolikoita, johdannaisia, fyysistä kultaa sekä tekemällä hankintoja kultasäästötilin kautta.
Korut ja kolikot
Voit hankkia kultaa kolikoiden muodossa. Osalla kolikoista on numismaattista arvoa, joka nostaa niiden hintaa huomattavasti. Tämä on hyvä tiedostaa ja ottaa asiasta selvää.
Kultakoruja ostettaessa on otettava huomioon, että koruissa on mukana muita metalleja kovuuden parantamiseksi eli se ei ole pelkkää kultaa. Korujen hinnassa on mukana työn osuus, myyvän tahon kate sekä arvonlisävero. Näistä lähtökohdista katsottuna korut eivät ehkä ole parhain tapa sijoittaa kultaan.
Halutessasi voit myös myydä kultakorujasi ja näin voit muuttaa kullan rahaksi ja laittaa rahat edelleen sijoituksiin. Jos kuitenkin tykkäät käyttää koruja ja kulta on valintasi, niin tottakai käytät silloin koruja ja ostat niitä edelleen tästä tekstistä huolimatta.
Johdannaiset
Kultaan voi sijoittaa johdannaisten kautta. Johdannaisia ovat esim. ETF:t, futuurit tai sertifikaatit. Kun ostat johdannaisen, ostat sopimuksen kultaomistuksesta. Tätä kutsutaan ns. paperikullaksi, sillä sopimusten takaa ei välttämättä löydy fyysistä kultaa.
Johdannaissopimuksilla voidaan ”kultaa” luoda lisää jatkuvasti. Yksi unssi kultaa on vivutettu 500 kertaisesti johdannaisten kautta eli yksi kultaunssi on myyty 500 kertaa johdannaissopimusten kautta.
Johdannaiskaupassa on myös olemassa vastapuoliriski. Sopimuksen luoja voi mennä esim. konkurssiin ja ei pysty täyttämään sopimusta, jolloin se on omistajalleen arvoton. Treidaukseen eli lyhytaikaiseen kaupankäyntiin johdannaiset voivat olla ok vaihtoehto.
Fyysinen kulta
Fyysistä kultaa voit ostaa kolikoina, laattoina ja harkkoina. Fyysiseen kultaan ei liity vastapuoliriskiä. Kun omistat gramman kultaa, ei se katoa minnekään. Ainoa riski fyysisessä kullassa on säilyttäminen, joka täytyy hoitaa itse. On myös muistettava minne olet piilottanut kultalaattasi, -harkkosi tai -kolikkosi.
Onko pankin tallelokero hyvä paikka säilyttää kultaa? Jos markkinoilla ja taloudessa tapahtuu suuria myllerryksiä, voi pankin ovet olla kiinni viikkoja tai kuukausia juuri silloin, kun kipeimmin tarvitsisit pääsyä tallelokerollesi.
Fyysisen kullan hinta saattaa nousta, vaikka paperikullan hinta laskee. Näin kävi esim. korona-lockdownien aikana. Luottamus paperikultaan muuttui, sopimuksia myytiin kiivaaseen tahtiin ja tilalle ostettiin fyysistä kultaa, jos sitä vain jostain saatiin. Koronan aikana Sveitsin muutama jalostamo suljettiin. Samalla TV:stä nähtiin pitkiä jonoja kultaa myyviin liikkeisiin. Fyysinen kulta on erinomainen sijoitus erityisesti silloin kuin maailmanmarkkina on myllerryksessä.
Kulta on anonyymi sijoitus eli siitä ei mene automaattisesti tietoa verottajalle kuten esim. osakkeiden ostoista ja myynneistä. Kun myyt kultaa, ilmoitat tappiot tai voitot itse.
Mikä on KultaEevan kultasäästö?
KultaEevan kultasäästötili ei ole varsinaisesti säästöä vaan tapa, miten saat pala kerrallaan kerättyä laatan itsellesi. Valitsemasi kuukausisumma noteerataan fyysiseksi kullaksi päivän hintaan. Voit päättää säästätkö 50 g vai 100 g laattaa varten.
Minimisijoitus on 50 €/kk ja maksimi 14990€/kk. Kun kultagrammat täyttyvät laattaasi varten, saat laatan kotiisi vakuutettuna lähetyksenä. KultaEeva ei säilytä kultaa puolestasi.
Hyöty KultaEevassa on se, että tulet ajallisesti hajauttaneeksi kullan hankintaa. Tulet todennäköisesti ostaneeksi sekä halvempaan että kalliimpaan hintaa. Jos keräät rahat kotona kasaan ja ostat suoraan käteisellä yhden laatan, saatat tehdä ostoksesi hinnan ollessa korkeimmillaan ja arvo voi tipahtaa heti seuraavana päivänä monia prosentteja.
Saatuasi ensimmäisen laatan säästettynä, voit jatkaa säästämistä edelleen uutta laattaa varten tai lopettaa tilin ja kotiuttaa kultalaatan itsellesi. Tili on maksuton. Kultahankinnoistasi menee muutaman prosentin provisio. Mikä on kuitenkin pahempaa kohdallasi kuin pieni provisio? Se, että et tule säästäneeksi yhtään mitään etkä siten saa laatan laattaa kullan muodossa olevaa vaurautta.
Haluatko opiskella lisää?
Miten kultaan kannattaa sijoittaa on sinun valintasi. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa eikä kultasijoittaminen ole kaikkien juttu.
Suosittelen edelleen Ilkan Rahavalmennusta rahajärjestelmästä, taloudesta ja kullasta. Rahavalmennuksen pääset hankkimaan KultaEevan sivuilta. Käy samalla tutustumassa ja katsomassa sivujen tarjoama laadukas ilmaismateriaali.
Jos haluat tietää, miksi kulta on hyvä sijoitusmuoto ja miten voit oppia rahajärjestelmistä sekä kullasta enemmän, käy lukemassa: Miksi kultaan kannattaa sijoittaa? -blogitekstini täältä.