5 askelta kohti vauraampaa elämää

5 askelta kohti vauraampaa elämää

Mistä sinun kannattaa aloittaa aivan ensimmäiseksi ja mitä kannattaa ottaa huomioon? Tapoja on monia, mutta tässä oma suositukseni 5 askelta kohti vauraampaa elämää.

1. Hoida huonot velat

Mikäli sinulla on huonoja velkoja (esim. luottokortti- tai pikavippilainoja), tee maksusuunnitelma itsellesi, miten pääset niistä eroon ensimmäisenä. Mitä nopeampaa pääset eroon huonoista lainoista, sitä nopeampaa oikea vaurastuminen voi alkaa.

Suosittelen lainojen vyöryttämistekniikkaa tähän: Miten pääsen veloista eroon nopeammin.

2. Kasvata taloudellinen puskuri

Taloudellinen puskuri on sinun oma turvasi, jos jotain sattuu. Puskuri vastaa 2-6 kuukauden menojasi vastaavaa summaa. Se on hätävara, jota käytetään silloin, kun esim. joudut työttömäksi tai sairastut. Sitä ei ole tarkoitettu uuden puhelimen hankintaan tai ulkomaanmatkan maksuun.

Suositus on laittaa 10 % tuloistasi puskurisi kartuttamiseen. Jos tulosi ovat pienet tai elät pienellä budjetilla, voi puskurisi karttua esim. 5 € säästötahdilla. Tärkeintä on se, että aloittaa. Ehkä kesälomarahoista tai muista extratuloista voit laittaa puskuriin perussumman lisäksi vähän ylimääräistä joku kuukausi. Kun puskuri on kunnossa, nukut varmasti paremmin ja stressaat raha-asioista vähemmän.

Kurkkaa täältä Miten taloudellinen puskuri toimii.

Lue myös tämä lisätienesti mahdollisuus: Ansaitse jopa 300 euron edestä lahjakortteja ostoksistasi.

3. Pidä kirjaa taloutesi tuloista ja menoista

On tärkeää tietää millaisia rahavirtoja talouteesi tulee ja millaisia menoeriä sieltä lähtee ulos. Kirjaamalla paperin ja kynän avulla, nettiin tai puhelinsovellukseen tulosi ja menosi, tiedät tarkalleen mihin eurosi katoavat.

Meneekö johonkin asiaan suhteettoman paljon rahaa: ulkona syömiseen tai kahvitteluun, harrastuksiin, shoppailuun? Viekö peruselinkustannukset budjetistasi suhteettoman suuren osan? Jos et tiedä mihin rahat katoavat, on hankala miettiä mitä voisit tehdä toisin taloutesi suhteen.

Lisää sovelluksista ja menojen ja tulojen kirjaamisesta: Miten voit hallita talouttasi muutamilla helpoilla työkaluilla.

4. Sijoita joka kuukausi

Raha on hyvä laittaa poikimaan ja luoda itselleen sijoittajan mentaliteettia. Suositus on laittaa 10 % kuukausituloista sijoittamiseen. Oli sijoittamasi summa 5 € tai 50 € kuukaudessa, tärkeintä on se, että aloittaa.

Voit ostaa vaikka yhden osakkeen (huomioi pankkisi/osakevälittäjäsi kulut) tai hopeakolikon. Itse pidän esim. Nordnetin kuluttomista indeksirahastoista, joissa minimisijoitussumma on 15 € kuukaudessa. Lue artikkelini Näin aloitat sijoittamisen helposti vain 15 eurolla kuukaudessa ja aloita sijoittaminen jo tänään!

5. Hanki tietoa

Mikäli haluat asioiden menevän käytäntöön, suosittelen lämpimästi talouteen liittyviä koulutustilaisuuksia, kirjoja, verkkokursseja tai samanhenkisten kavereiden kanssa asioiden opiskelua ja jutustelua.

Mikään neuvo lainojen vyöryttämisestä tai taloudellisen puskurin rakentamisesta ei välttämättä ota tuulta purjeisiin, jos vain luet asian jostain blogista tai kirjasta. Ehkä tässä on se psykologinen vaikutus: kun maksat omalla rahallasi esimerkiksi koulutuksesta tai verkkokurssista, on motivaatio tulosten aikaansaamiseksi suurempi.

Itse suosittelen Varapuun valmennuksia, koska sen avulla on erittäin helppo aloittaa kouluttautuminen.

5 askelta kohti vauraampaa elämää

On hyvä lukea lista läpi, mutta on tärkeää myös aloittaa. Valitse näistä yksi kohta ja toimi sen mukaisesti. Lue lisätietokohdat ja tee omat suunnitelmasi, miten etenet kohti vaurastumista.

Polku voi olla välillä kivinen ja kiemurteleva, mutta pienin askelin pääset kohti tavoitteitasi. Vaurastuminen ei tapahdu yhdessä yössä eikä oikopolkuja onneen ole, ellei lottovoitto tai miljoonaperintö satu omalle kohdalle.

Tervetuloa vaurastumisen polulle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.