5 tarkeaa tekijaa vaurastumisen polulla

5 tärkeää tekijää vaurastumisen polulla

Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon vaurastumisen portailla? Miten kannattaisi edetä? Tärkeitä asioita on useita, mutta tähän olen kerännyt muutaman perusasian, joilla pääset eteenpäin.

5 tärkeää tekijää vaurastumisen polulla

  1. Oman talouden budjetointi

Ensimmäisenä pitäisi saada oman talouden tulot ja menot selville. Jos et tiedä mihin rahat menevät, on hankala alkaa ohjata tulojaan eri kategorioihin (säästö-, sijoitus-, opiskelu- ja kulutustilille sekä pakollisiin kiinteisiin menoihin). Olen aiemmin jo kirjoittanut miten sinä tulet taitavaksi rahan kanssa.

Suosittelen seuraamaan omia menoja joko paperilla, excel-taulukolla tai valmiilla sovelluksella – tietokoneella tai puhelimella. Taloudenhallinnan työkaluista löydät tietoa täältä.

  1. Puskuri

Ollaksesi paremmassa valmiudessa, jos jotain yllättävää sattuu, tarvitset puskurin. Puskuriin säästät pala kerrallaan 2-6 kuukauden menoja vastaavan summan. Puskuri ei ole tarkoitettu uuden auton käsirahaksi tai ulkomaan matkaan. Lisätietoja puskurista löydät täältä.

  1. Lainojen vyöryttäminen

Onko sinulle kertynyt lainaa? Tiedätkö onko lainasi hyvää, huonoa vai neutraalia? Jos kyse on huonoista lainoista, kannattaa miettiä miten sinä pystyisit maksamaan ne nopeammin takaisin vyöryttämistaktiikalla. Täältä saat selville millaisia lainasi ovat ja miten niiden kanssa pitäisi toimia.

  1. Korkoa korolle

Oletko aloittanut säästämisen? Minne rahaa kannattaisi laittaa? Jos säilytät rahojasi vain pankkitilillä, jäät paitsi korkoa korolle -efektistä. Kun sijoitat rahaasi esimerkiksi rahastoon, maksetaan sille korkoa. Seuraavana vuonna saat korkoa myös tuolle edellisen vuoden koron osuudelle eli suuremmalle pääomalle. Korkoa korolle -efekti on selitetty tarkemmin täällä.

  1. Sijoitussuunnitelma

Lopuksi sinun täytyy tehdä suunnitelma, miten aiot edetä. Entä jos on vähän turbulenssia ja sijoituksesi ovat laskeneet yli 30 %? Mitä jos sijoituksesi ovat nousseet jo 40 %? Miten pitkään mitäkin sijoitustasi pidät ja missä tilanteessa myyt omistuksesi pois. Vai pidätkö hamaan loppuun asti ilman myymistä? Tästäkin löytyy lisätietoa aiemmasta blogipostauksestani täältä.

Toivottavasti nämä 5 tärkeää tekijää vaurastumisen polulla helpottavat sinua eteenpäin vaurastumisen matkallasi. Kaikki tapahtuu pala kerrallaan ja pienin askelin. Oli käytössäsi oleva rahasumma mikä tahansa. Jotkut saavat esimerkiksi säästötilille 10 euroa kuukaudessa ja jotkut 100 euroa. Jotkut kohdat saattavat ratketa nopeammin ja jotkut saattavat vaatia pidemmän käsittelyajan. Tärkeintä on se, että sinä aloitat. Jatketaan vaurastumisen matkaa yhdessä eteenpäin!

Tässä myös yksi hyvä artikkeli tähän aiheeseen: Vaurastuminen lisää uskoa tulevaan – lue 5 vinkkiä talouden haltuunottoon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.