Elämää

7 vinkkiä mökkivuokraukseen 

7-vinkkia-mokkivuokraukseen

7 vinkkiä mökkivuokraukseen. Miten matkailijat saa tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja miten pienillä jutuilla voit saada heidät iloisiksi? Miten luot hyvän yhteyden asiakkaisiisi?

Viimeksi Teija Linnanmäen blogitekstissä oli luettavissa hänen tarinansa ja matkansa mökkien vuokraajaksi. Tässä tekstissä käymme läpi hänen vuosien kokemuksensa perusteella 7 vinkkiä mökkivuokraukseen.

Pääset lukemaan edellisen tekstin tästä.

Vuokraemännyyden harjoittelua ja oppeja tulevaan

Keskityin viestimään asiakkaiden kanssa nopeasti ja ystävällisesti. Järjestin majoittuville retkiä ohjaamalla heitä muille retkipalveluyrittäjille. Matkailijoita alkoi tulla enemmän.

Opettelin hinnoittelemaan majoitusvuorokausia kysynnän ja tarjonnan mukaan. Myymättä jääneet välipäivät hinnoittelin äkkilähtötarjouksiksi ja tuloni mökkien vuokrauksesta nousivat.

Pesin itse liinavaatteet, siivosin mökit ja hoidin viestinnän ja retket. Tarjosin myöhemmin itse mm. ajelua moottorikelkan reessä illalla, jolloin revontulia alkaa usein näkyä. Talvikalastusta pilkillä ja verkoilla, tuoreen kalan paistamista ja herkuttelua avannon vieressä tulilla. Lainasin lumikenkiä ja suksia.

Pidin saamelaisiltaa, jolloin hain majoittujat kotiini syömään monen ruokalajin illallista, perinteistä, paikallista, itsetehtyä ja -pyydettyä ruokaa. Kerroin Nellimin ja inarinsaamelaisten historiasta, perinteistä, myyteistä ja pukeuduin saamenpukuuni. Soitin rumpua ja lauloin sukuni vanhoja lauluja kotanuotiolla.

7-vinkkia-mokkivuokraukseen

Olen ottanut vierailijat vastaan niin kuin he olisivat parhaita ystäviäni. Koska mökit on tehty omalle perheelleni, ne ovat hyvin varusteltuja ja kodikkaita. Mausteet, öljy, kahvi, tee ja puurohiutaleet ovat vapaasti käytettävissä.

Matkailijat ovat sanoneet, että mökkini ovat kuin koti jossakin kaukana kotoa, se tuo hykerryttävää, onnellista oloa ja rentouttaa ihan erilailla kuin hotellielämä. Monet ovat halunneet pidentää viipymistään mökeilläni. Ja niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan: olen nauttinut matkailijoiden vieraanvaraisuudesta. Olemme viettäneet hyvää aikaa yhdessä. Kävijät ovat olleet vaikuttuneita luonnonrauhasta, puhtaudesta ja aitoudesta.

En kerro opasmaisesti sanasta sanaan samoja tarinoita kaikille, vaan pyrin olemaan läsnä ja nauttimaan myös itse ihanista ihmisistä. Lomailijat tulevat matkallaan tutustumaan Nellimiin ja inarinsaamelaisuuteen. Voiko olla hienompaa, että nautin siitä mitä teen ja saan siitä tuloa.

  • VINKKI 1: Ota asiakkaat vastaan kuin ystävät ja ole aito. Nostat pisteitäsi asiakkaiden silmissä.
  • VINKKI 2: Harjoittele viestintää, ole selkeäsanainen, ja saatavilla nopeasti.
  • VINKKI 3: Opettele sesongit ja voit nostaa mökkivuokrauksen tulojasi.
  • VINKKI 4: Huolehdi mökeistä kuin kodistasi, että sinne on mukavaa tulla. On siistiä ja viihtyisää, kukkia pöydällä ja välttämättömyystarvikkeiden lisäksi löytyy myös jotakin ylimääräistä, joka saa ilahtumaan.

Haastavia tilanteita

Joskus voi tulla vaikeita asiakkaita, he ovat väsyneitä pitkästä matkasta ja kaikki on uutta. Jäiset tiet ja jäiset järvet, silti kaikki kohdat eivät jäädy paukkupakkasillakaan. On käynyt useamman kerran niin, että matkailija ei älyä milloin tie loppuu ja kelkkaura alkaa, ja ajaa autollaan sitä kunnes uppoaa. Sitten tilataan traktori vetämään auto takaisin tielle.

On tärkeää olla paikalla silloin kun matkailijat saapuvat. Heidät toivotetaan tervetulleiksi kuin rakkaat ystävät, joita ei ole nähnyt pitkään aikaan. Täillöin on mahdollisuus hyvälle yhteiselle ajalle.

On selitettävä kärsivällisesti miten mökki toimii. Useimmat aasialaiset eivät ole välttämättä nähneet esimerkiksi tiskikonetta. Miten se toimii, mihin laitetaan pesuaine, miten sauna lämmitetään ja miten poreammetta käytetään.

Miten takkaan laitetaan tuli ja pelti on avattava ja suljettava ettei pakkanen pääse viilentämään taloa. Myös suihkun toiminta on parasta esitellä, muuten se voi turisteilta mennä vahingossa rikki. Samoin sälekaihtimet.

Vaikka tupakointikieltomerkit ovat paikoillaan, on syytä selittää että tupakointi on kielletty. Olen joutunut muutaman kerran pesemään koko mökin sisustuksen, kun mökissä on tupakoitu kieltomerkeistä huolimatta.

Mökkivihko, josta löytyvät kuvalliset ohjeet ainakin englanniksi ja suomeksi, on ihan välttämätön.

  •  VINKKI 5: Kerro tarkasti mökkisi toiminnot. Ei ole itsestäänselvyyksiä mm. takan tai saunan käytössä. Eri maissa on hyvin erilaiset tavat ja asuntojen varustelu.

Joskus vierailija on voinut varata väärän mökin. On vaikeaa saada uskomaan, että minä en ole heitä väärään mökkiin laittamassa. Silloin booking.comin asiakaspalvelu on ensiarvoisen tärkeä. Sieltä saa nopeasti vierailijalle hänen kieltään puhuvan virkailijan puhelimeen selittämään tilannetta.

Tällaisessa tilanteessa on parasta antaa jotakin ylimääräistä hyvitykseksi: suklaata, ilmainen retki tms. Sen tietää heti, että kyseiset matkailijat eivät tule antamaan hyviä arvosteluja nettiin. Lahjoilla negatiivista palautetta voi vähän yrittää lieventää. Minulla on tällä hetkellä arvosana 9,5/10, joka on bookingin parhaita. Käy kurkkaamassa mökkejä tästä: Nellim Holiday Home

  • VINKKI 6: Jos saat haastavia vieraita, mieti miten voisit paikata tilannetta omalta osaltasi. Vaikka vika ei olisi sinun, vaikuttaa heidän arvostelunsa ja kommenttinsa kuitenkin sinun mökinvuokraustoimintaasi.

7-vinkkia-mokkivuokraukseen

Koronan vaikutuksia

Korona tuli konkreettisesti eteeni tammikuussa 2020. Norjalainen yhteistyökumppanini perui meiltä kuningasrapuretken sen vuoksi koska Ivalossa oli todettu Suomen ensimmäinen koronapotilas.

Siivouksissa aloin käyttää desinfioivia aineita, maskeja ja hanskoja koko ajan. En halunnut enää tavata majoittujia, ja opastin heidät puhelimitse ja viestien avulla. Ulko-oven avain löytyy koodilla avattavasta laatikosta oven läheltä. Koodi on helppo muuttaa majoittujien välissä ja lähettää viestinä.

VINKKI 7: Mieti jo etukäteen miten toimit, jos tapahtuu jotain yllättäviä asioita itsellesi tai matkailulle.

Kovin paljon majoitusperuutuksia mökeilleni ei tullut. Kevät ja kesä ovat aina olleet suomalaisten matkailijoiden aikaa. Heitä tuli tänä vuonna mökeilleni enemmän kuin edellisinä kesinä.

Koska ulkomailta ei tule matkailijoita tänä talvena paljon, olen alentanut mökkien vuokria. Toivon että suomalaiset löytäisivät Nellimin ja mökkini. Kun minulta kysyy, voin tarjota elämysmatkailua ja viedä verkoille tai kelkka-ajelulle revontulia jahtaamaan. Ystäväni voivat tarjota husky- ja poroajeluita.

Pääset tutustumaan mökkeihin tästä: Nellim Holiday Home

7 vinkkiä mökkivuokraukseen


Jos haluat tehdä lomastasi ikimuistoisen,
kokea pohjoisen erilaisuuden ja luonnon hengen,
suunnitellaan se yhdessä!

Ota rohkeasti yhteyttä minuun:

Teija Linnanmäki

teijalinnanmaki (ät) gmail.com

040 513 0746

P.S. Vapautan tarvittaessa myös kotini vuokrattavaksi lähtemällä itse reissuun. Tutustu kotikohteeseeni tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *