airbnb - asuntosijoittajan riskit

Airbnb – asuntosijoittajan riskit

Olemme saattaneet lukea lehdestä palasiksi laitetusta Airbnb-asunnosta. Onko todellisuus tällainen? Mitä riskejä Airbnb-majoittamiseen liittyy ja miten niihin voi varautua? Aiemmin kirjoitin jo Airbnb – asuntosijoittajan unelma vai painajainen?, josta löytyy paljon tietoa Airbnb:stä. Nyt pureudumme siihen mitä ovat Airbnb asuntosijoittajan riskit.

Airbnb asuntosijoittajan riskit

Tuhottu kämppä

Mikäli jotain sattuu, on monia vaihtoehtoja saada korvausta. Airbnb:llä on oma Majoittajan Vakuutusturva, joka korvaa kolmansien osapuolten vaatimat henkilö- ja omaisuusvahingot. Majoitustakuu käsittää majoittajan omaisuuden tai asunnon vahingoittumisen, kun aiheuttajana on vieras.  Yksi vaihtoehto on saada korvausta suoraan vieraalta ottamalla häneen yhteyttä.

Moni vakuutusyhtiö tarjoaa tällä hetkellä Airbnb-/lyhytvuokraustoimintaan vakuutuksia. Kannattaa tarkistaa omalta vakuutusyhtiöltä, kuuluuko Airbnb-toiminta omistusasuntosi kotivakuutuksen piiriin. Sijoitusasunnoille on tarjolla vuokranantajan vakuutus.

Joonatan suositteli suojaamaan oman selustan joko kotivakuutuksella tai sijoitusasunnon vakuutuksella. Ota myös selvää mitä ottamasi vakuutus korvaa ja mitä ei. Silloin ei tarvitse stressata vieraiden tuloa, majoittumista ja poislähtöä. Kannattaa siirtää arvoesineet ja rahat pois asunnosta majoituksen ajaksi.

Käy lukemassa lisätietoja vakuutuksista ja korvauksista Joonatanin blogista täältä.

Tyytymättömät naapurit ja taloyhtiö

Naapurista voi löytyä joku mielensä pahoittaja. Omalla toiminnallasi voit estää tätä paljon. Informoi naapureita, kerro avoimesti mistä on kyse, anna heille yhteystietosi, jotta voit singahtaa paikalle, jos tilanne asunnossasi sitä vaatii.

Opasta myös omat Airbnb-vieraasi talon tavoille: esim. miten jätteet lajitellaan, milloin on hiljaisuus, miten asunnon elektroniikkalaitteet toimivat, kannattaako 20 asteen pakkasella pitää ikkunaa auki läpi yön ja vinkkejä parvekekäyttäytymiseen (grillaus/avotuli, tupakointi jne.). Ohjeet ja neuvominen ovat paras tapa vaikuttaa siihen, että kaikki sujuu mutkattomasti naapurisopua ja taloyhtiön periaatteita kunnioittaen.

Lue myös tämä lisätienesti mahdollisuus: Ansaitse jopa 300 euron edestä lahjakortteja ostoksistasi.

Aina töissä

Mikäli päädyt Airbnb-majoittajaksi, olet aina ns. töissä. Vieraat odottavat, että vastaat heidän viesteihinsä mahdollisimman nopeasti. Jos asunnolta puuttuu jotain tai tulee jotain ongelmia, täytyy sinun olla lähettyvillä hoitamaan asia.

Pyykkäys ja asunnon fiksaus vieraiden välissä on oma hommansa. Oletko valmis siihen? Jaksatko tehdä sitä vuodesta toiseen oman työsi ohella?

Tuottoriski

Liiketoiminnan kannalta on aina mahdollista, että vieraita ei tule tarpeeksi ja majoitustoiminta ei ole kannattavaa. Tässä tärkeään rooliin nousee majoittajan ammattitaito: esim. taito reagoida eri tilanteisiin, miten luot hyvän majoituskokemuksen tai laadit täydellisen ilmoituksen ja hyvät ohjeet asunnollesi.

Airbnb-asuntoa hankkiessa on siis sijainnilla suuri merkitys. Jos asuntosi sijaitsee lähellä nähtävyyksiä, palveluita ja kulkuyhteydet ovat hyvät, saat asuntosi varmemmin vuokrattua. Isot tapahtumat asuntosi lähettyvillä tuovat myös paljon vierailijoita, jotka tarvitsevat majoitusta. Tapahtumien aikaan voit saada perittyä moninkertaista yöhintaa.

Majoitusvuorokauden hinta vaikuttaa vieraisiin. On syytä reagoida matalasesonkiin esim. laskemalla hintaa, että vuokralaiset valitsevat sinun kohteesi kaikista tarjolla olevista.

Sanotaan, että siisteys on puoli ruokaa. Se pätee myös Airbnb-majoittamiseen. Pidä huolta siitä, että asunnossasi on viihtyisää, tuoksuu puhtaalle ja petivaatteet ovat puhtaat ja tahrattomat eikä pölypallot vilistä vieraan edellä ovea avattaessa.

Lisävinkkejä löytyy myös aiemmasta julkaisustani Airbnb – asuntosijoittajan unelma vai painajainen?

Mistä tiedän kannattaako ryhtyä Airbnb:hen?

Airbnb ja asuntosijoittajan riskit on hyvä tiedostaa. Uskaltaisitko vuokrata Airbnb:n kautta omistusasuntoasi tai sijoitusasuntoasi? Olisiko se kannattavaa? Tähän ei ole kuin yksi vastaus: kokeile. Aloittaminen on hyvin matalan kynnyksen toimintaa. Ei kannata kuunnella muiden mielipiteitä tai olla tutun tuttujen mielipiteiden varassa, vaan kokeilla.

Jotkut haluavat pientä extraa vuokraamalla kotiaan Airbnb:n kautta ja toiset haluavat tehdä sitä säännöllisemmin. Voit hetken kokeilun jälkeen todeta Airbnb:n olevan sinun juttusi tai kauhusta kankeana palaat takaisin omiin kuvioihisi.

Käy kurkkaamassa Joonatan Voltin blogi täältä ja tilaa ilmainen Airbnb-majoittajan pikaopas hänen sivuiltaan.