airbnb

Airbnb asuntosijoittajan unelma vai painajainen?

Airbnb asuntosijoittajan unelma vai painajainen? | Mitä Airbnb oikein on? Miten pääset alkuun? Sopiiko se perinteiselle asuntosijoittajalle? Mitä täytyy ottaa huomioon? Millaisia riskejä Airbnb-majoittamiseen liittyy?

Olen haastatellut asuntosijoittaja ja Airbnb-asiantuntija Joonatan Volttia asian tiimoilta. Sikäli erikoista, että hän sai 2,5 vuoden ajan tuloja asunnoista omistamatta yhtään sijoitusasuntoa. Nykyään hän asuu vuokralla, vuokraa kalustettuja sijoitusasuntoja sekä valmentaa ja on kirjoittanut kirjan Airbnb – Ansaitse asunnollasi.

Miten Airbnb toimii?

Käytännössä teet omat tunnukset Airbnb-sivustolle, täytät tiedot ja mietit mitä laitat vuokralle: osa omasta asunnostasi, kesämökki, vierasmaja, sijoitusasunto, vaunu tai vaikka satamassa lojuva huvipurtesi, joka on satunnaisesti tai pysyvästi tyhjillään. Voit myös vuokrata vuokra-asuntoasi, mutta keskustele ensin asiasta vuokraisäntäsi kanssa.

Mitä seuraavaksi? Joonatan suosittelee panostamaan laadukkaisiin kuviin. Ei ole pahitteeksi vaikka maksaisit ammattilaiselle kerran ja hän kävisi ottamassa toimivat ja laadukkaat kuvat. Voit käyttää niitä sekä pitkäaikaisvuokrailmoituksissasi että Airbnb:ssä.

Vahva suositus sille, että luet muiden asuntoilmoituksia, jolloin näet mitä ja miten muut kirjoittavat. Samalla saat todennäköisesti vinkkejä mm. tekstiisi ja hinnoitteluusi. Airbnb:n omaa hinnoittelutyökalua Joonatan ei suosittele käyttämään. Se antaa monesti alhaisemman hinnan kuin mitä todellisuudessa voisit pyytää.

Vinkkinä Joonatan kertoi, että aluksi asunnon hinnan kannattaa olla matalampi, jotta saat ensimmäiset varaukset ja ensimmäiset (hyvät) arvostelut. Tämän jälkeen kiinnostus monesti kasvaa ja voit nostaa hintoja.

Airbnb asuntosijoittajan unelma vai painajainen?

Sopiiko Airbnb asuntosijoittajalle? Airbnb:tä voi tehdä kahdesta näkökulmasta: ammattilaisena, jonka tarkoituksena on tehdä kannattavaa liiketoimintaa ja hyvää tulosta tai tavallisena tallaajana, jolla on lisätulo ja pieni lisätuotto silmissä.

Tavallinen tallaaja voi saada lisätuloa majoittamalla vierashuoneeseensa tai mökillensä Airbnb-vieraita. Jos vuokraat kalustettua sijoitusasuntoa, voit tarjota asuntoa sekä lyhytaikais- että pitkäaikaisvuokralaisille. Voit myös nostaa tuottoasi, jos vuokraat pitkäaikaisvuokralaisen lähdettyä asuntoasi Airbnb:n kautta.

Jos ei uutta pitkäaikaisvuokralaista löydy heti, on sinulla mahdollisuus saada Airbnb:llä tuloa vapaana olevasta asunnosta, kunnes uusi pitkäaikaisvuokralainen löytyy. Sijainnilla ja vuodenajalla on toki paljon vaikutusta. On eri asia majoittaa vieraita Airbnb:n kautta tammikuulla sivukujille kuin kesäsesonkina keskustaan.

Jos olet valmis tekemään työtä: pesemään pyykkiä, päästämään vieraan sisälle mihin aikaan tahansa ja olemaan viestin päässä ennen majoituksen alkua sekä majoituksen aikana, on sinun ehdottomasti kokeiltava Airbnb:tä. Tällä tavoin voit saada paljon enemmän tuottoa sijoitusasunnostasi. Mitä paremmiksi ja sujuvammiksi olet saanut hiottua Airbnb-prosessisi, sitä nautinnollisempaa työ on.

Joonatanin lisävinkkejä Airbnb-asuntoosi

Hänen mukaansa on tärkeää suunnitella sisustus ja visuaalinen ilme yhtenäiseksi. Jos itselläsi ei ole sisustussilmää, löytyykö tuttavapiiristäsi joku tyylitietoinen? Tällainen henkilö todennäköisesti puhkuu intoa pyöritellä kalustusvaihtoehtoja pohjapiirrokseesi ja selailee niin kaluste-, väri- kuin mahdollisia materiaalivaihtoehtojakin lehdistä, netistä ja esitteistä mielellään. Hänellä siihen menee todennäköisesti huomattavasti vähemmän aikaa kuin sinulla.

Kannattaa myös raivata turhat tavarat pois pinnoilta ja miettiä miltä ventovieraasta tuntuu kävellä sisään asuntoosi. Mitä vieras tarvitsee? Paikan laukulle ja tavaroille, tilaa jääkaapissa, nettiyhteyden, ohjeet saunan käyttöön rautalangasta väännettynä. Jos vieras tulee täysin toisesta kulttuurista, on hänelle moni asia suomalaisessa asumiskulttuurissa täysin uusi ja tuntematon. Kaikkialla ei tule lämmintä vettä ilman boileria tai saunomiskulttuuri on aivan vieras. Mieti myös nämä asiat etukäteen.

Se, mikä fiilis vieraille syntyy asunnosta niin kuvien ja tekstien perusteella kuin majoittuessa, on erittäin tärkeää. Kun kokonaiskuva on hyvä, vieras mieluusti tulee sinun asuntoosi ja jättää hyvän arvostelun.

Asunnon ei välttämättä tarvitse olla yksiö, vaan isommatkin asunnot toimivat hyvin Airbnb:ssä. Niihin saa petipaikkoja useammalle vieraalle. Voit laittaa hinnan nousemaan esim. 10-20 €/hlö/yö, kun majoittujia ja yöpymiskustannuksen jakajia on useampi.

Muista myös tasapaino kodin, omien tavoitteiden ja sijoitusasunnon välillä. Pala kerrallaan ja riittävän rauhallisesti edeten.

Mistä voit opiskella lisää?

Suomeksi löytyy tällä hetkellä Joonatanin sivusto sekä blogi. Hänellä on tarjolla myös verkkokurssi aiheesta. Jos asia kiinnostaa, kannattaa panostaa myös opiskeluun. Suosittelen hänen ilmaista Airbnb-majoittajan pikaopastaan sekä sähköpostilistaa. Joonatan on kirjoittanut myös Airbnb:tä käsittelevän kirjan.

Airbnb:n omilla sivuilla on jonkun verran tietoa. Mikäli tunnet Airbnb-majoittajan tuttavapiirissäsi tai verkostojesi kautta, voit kysyä häneltä lisätietoja ja vinkkejä.

Englanniksi löytyy lähes asiaan kuin asiaan liittyen tietoa: Youtube-videoita, podcasteja, blogeja. Toki surffaillessa ja tietoa etsiessä on syytä kiinnittää huomiota lähteeseen. Kaikki sivustot tai keskustelut eivät välttämättä anna laadukasta ja hyvää tietoa.

Mitä riskejä Airbnb:ssä on?

Olemme saattaneet lukea lehdestä palasiksi laitetusta Airbnb-asunnosta. Onko todellisuus tällainen? Mitä riskejä löytyy ja miten niihin voi varautua? Lue lisää artikkelistani Airbnb asuntosijoittajan riskit.

Lisätietoja:

airbnb asuntosijoittajan unelma vai painajainen

Joonatan Voltti

joonatanvoltti.com

Käy kurkkaamassa Joonatanin blogia täältä ja tilaa Airbnb-majoittajan pikaopas hänen sivuiltaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.