Asunnot / Kiinteistöt

Asuntosijoittaminen – mitä olisin voinut tehdä toisin?

Asuntosijoittaminen - mitä olisin voinut tehdä toisin?

Asuntosijoittaminen – mitä olisin voinut tehdä toisin? Ensimmäistä asuntoa ostaessani, olin lukenut Robert Kiyosakin kirjoja sekä selannut lähialueen asuntolehteä. Paljon muuta tietotaitoa ei aiheesta ollut.

Mitä olisin voinut tehdä toisin alussa?

Minun olisi kannattanut tutustua aiheesta kirjoitettuun kirjallisuuteen ja nettiteksteihin. Tuolloin sitä taisi löytyä enemmän englanniksi kuin suomeksi. Jos olisin etsinyt googlesta tietoa vuokranantajuudesta, olisin todennäköisesti törmännyt Suomen Vuokranantajiin ja harkinnut tai liittynyt heidän jäsenekseen. Suomen Vuokranantajilla jäsensivuillaan on valtavat tietopankit ja olisin saanut paljon hyödyllistä tietoa omaan tilanteeseeni.

Tätä kautta olisin voinut verkostoitua muiden asuntosijoittajien kanssa Suomen Vuokranantajien tilaisuuksissa ja keskustella aiheesta. Tunsin kyllä pari asuntosijoittajaa ja kyselin heiltä joitain perusasioita. Molemmat toimivat pienellä paikkakunnalla, joten heidän tilanteensa oli hyvin erilainen. Olisi pitänyt toisen asuntosijoittajan kanssa istua kauemmin lautakasan päällä maalaushommia seuraten ja kysymyksiä kysyen.

Olin miettinyt asunnon ostoa jo ennen vuotta 2010. Jos olisin aloittanut rahan laittamisen sivuun sijoitusasunnon ostoa varten jo aiemmin, olisi loppusumma ollut huomattavasti suurempi kuin se nyt oli. Minun olisi pitänyt käydä pankissa etukäteen ja keskustella asunnon hankinnasta pankin kanssa. Ei olisi tullut niin kiire.

Remontointitaitoisia vanhempiani olisin voinut hyödyntää jo alussa, kun menin tutustumaan asuntoon. Samalla olisin saanut arvion remontin kestosta ja kustannuksista. Jos olisin osannut perehtyä taloyhtiön papereihin kunnolla, olisin löytänyt muutamia epäkohtia.

Jos olisin ottanut pois vaaleanpunaiset ostolasini, olisin huomannut, että taloyhtiö kaipasi kipeästi julkisivu-, ikkuna- ja kattoremonttia. Putkien kunnostakaan ei ollut tietoa, mutta ne eivät onneksi olleet akuutin korjauksen tarpeessa. Kaikki muu on kyseisessä taloyhtiössä aika lailla korjattu ostoni jälkeen ja yhtiölainaa on tullut maksettavaksi reilusti. Asunto on maksanut itse itsensä isoista remonttilainoista huolimatta. Olisi kannattanut tutustua taloyhtiön remonttien kustannuksiin etukäteen.

Nyt asuntosijoittamisesta löytyy suomeksi kirjoja. Klassikoiksi luetaan Oravan ja Turusen kirja Osta, Vuokraa, Vaurastu sekä Kaarron Sijoita Asuntoihin. Kirjoissa on laajasti käsitelty asuntosijoittamista kuten myös remonttien neliöhintoja.

Asunnossa oli asunut vanhempi nainen, joka ei ollut remontoinut sisätiloja itse lainkaan. Tarkoitus oli maalata vähän seiniä ja hankkia uusi suihkukaappi. Lopulta päädyimme maalaamaan katot, kaikki seinät ja keittiössäkin siirtelimme jääkaappia sekä poistimme väliovia.

Asunnossa on oma sisäänkäynti, joten niin sanottu kylmä eteinen piti remontoida seuraavana kesänä inhimillisen näköiseksi. Kovin moni ei varmasti olisi tykännyt punaisesta lattiasta ja epäkäytännöllisistä, vanhanaikaisista seinäkaapeista. Kaappien ovet ovat tällä hetkellä mökillämme hyllyinä. Kalliit hyllyt…

Sijoitusasunnon remontti valmistui joulukuussa. Asunnon vuokraaminen loppuvuodesta tai vastaavasti alkuvuodesta on monesti hankalampaa. Tämä ei ollut ehkä paras ajankohta hankkia asuntoa. Onneksi asunnon sijainti keskustassa on hyvä ja vuokralaisehdokkaita on löytynyt aina.

Jatkossa neuvottelisin pankin kanssa myös lainanlyhennyksen aloittamisesta. Omalta kohdaltani näen parempana, että lyhennykset olisivat lähteneet juoksemaan vasta myöhemmin. Tällä tavalla stressini olisi vähentynyt, kun ei olisi ollut pakko saada kiireesti vuokralaista. Kulut kun pyörivät koko ajan remontin ja vuokralaisen etsinnän ajan. Olisin pystynyt keräämään säästöön rahaa yllättäviä menoja varten, kun en olisi maksanut lyhennystä heti. Suosittelen myös omaa tiliä sijoitusasunnon tuloille ja menoille.

Mitä tein oikein?

Tämä lista ei olekaan niin pitkä. Olin painanut mieleeni sen, että oleellisinta on sijainti, sijainti ja sijainti. Ostin ensimmäisen asuntoni Vaasan keskustasta. Tästä syystä vuokralaisehdokkaita on ollut useita ja kesäaikaan opiskelijoiden saapuessa on ollut paljon hyviä ehdokkaita.

Kävin kysymässä lainatarjouksen kahdesta pankista, joten sitä kalleinta lainaa ja marginaalia ei tullut hankittua.

Jos en olisi lukenut Kiyosakin kirjoja, en olisi koskaan sijoittanut asuntoihin. Minne lie olisin rahani tuhlannut? Onneksi kirjat herättivät kipinän. Jos en olisi tehnyt päätöstä sokkona, en tiedä omistaisinko vieläkään yhtäkään asuntoa. Olen kaikesta huolimatta tyytyväinen asuntoon.

Tekstin ensimmäisen sijoitusasuntoni ostosta pääset lukemaan tästä.

Haluatko sinä välttyä tekemiltäni virheiltä? Suosittelen tulemaan Varapuun Asunnot ja Kiinteistöt™ -koulutukseen tai Asuntoiltaan™. Odotan näitä innolla.


  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *