haluatko taitavaksi rahan kanssa

Haluatko taitavaksi rahan kanssa?

Miltä tuntuu, jos tilin saldo on lähes nolla ja kuukautta on vielä jäljellä? Laskuja maksamatta, ruokakaupassa pitäisi käydä, bensaa ostaa… Stressi lisääntyy päivä päivältä, pinna on kireällä, päätä särkee, uni ei tule. Miksi aina minä? Miten voisin suunnitella raha-asiani paremmin? Voisinko joskus nauttia stressittömästä raha-arjesta? Haluatko taitavaksi rahan kanssa?

Tuossa saattaa kiteytyä aika monen suomalaisen tilanne ennen palkkapäivää. Jotain pitäisi muuttaa, mutta ei uskalla tehdä minkäänlaisia siirtoja. Pelottaa. Kauhistuttaa. Hävettää. Epätoivo lisääntyy.

Tarkoitus on ottaa hetki aikaa ja katsoa omaa tilannetta silmiin. Mikä on tilanne tänään ja miettiä niistä lähtökohdista omat tulevaisuuden rahasuunnitelmat. Näitä käytiin läpi koko viikonloppu Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa™ – valmennuksessa Tampereella, tutustu lisää täältä.

Miten rahaa hallitaan?

Tarkoitus olisi luoda tilanne, jossa kuun lopussa taloutesi olisi plussalla. On hankala laittaa rahaa säästöön tai sijoittaa ellei sitä kuun lopussa ole tai tili on miinuksella ja luottokortti tapissa.

Jos tunnistat itsesi tuosta, ei budjettisi eli taloutesi tulot ja menot ole oikein laadittu. Ota siis selvää mihin rahasi kuluvat ja suunnittele taloutesi jatkossa toisin. Taitavaksi Rahan Kanssa -koulutuksessa kävimme läpi 5 minuutin budjettimallin™, joka konkretisoi miten paljon ja mihin sitä rahaa kannattaisi laittaa.

Nerokkaassa 5 minuutin budjettimallissa™ tulot jaetaan kahteen osaan: työstä tulevaan tuloon eli palkkaan ja työstä riippumattomaan tuloon. Työstä riippumattomia tuloja ovat esimerkiksi liiketoiminnasta, raaka-aineista tai arvopapereista tulevat tulot tai sijoitusasunnosta tuleva vuokra.

Tulot, olivat ne mistä tahansa yllä mainituista lähteistä peräisin, jaetaan edelleen viiteen eri ryhmään. Tarkoitus on laittaa kuukausittain palkkapäivänä rahaa pakollisiin kiinteisiin menoihin, mutta myös sijoittamiseen, säästämiseen, kulutukseen ja opiskeluun.

Kiinteisiin menoihin varataan 60 % tuloista. Kiinteitä menoja ovat mm. lainat, asumiskustannukset (vuokra, vesi, sähkö), puhelin, vakuutukset, lääkkeet, ruoka sekä liikkuminen. Nämä ovat sellaisia menoja, joista voi olla haastavaa säästää suuria summia. Mikäli näihin ei riitä 60 %, on syytä miettiä mikä voisi olla pielessä omassa budjetissa.

Neljään jäljellä olevaan ryhmään jaetaan jokaiseen 10 % palkkapäivänä. Sijoitettava summa voi tarkoittaa kohdallasi 5 € tai 100 €, mutta olipa summa mikä tahansa, on tärkeää aloittaa heti eikä siirtää sitä.

Opiskelemalla lisäät taitojasi tai hyvinvointiasi ja harvemmin opit huonommaksi, kuten valmentaja Sjögrenillä on tapana sanoa. Panostus opiskeluun kannattaa. Kulutukseen pitää myös muistaa varata rahaa, sillä on turhaa elää säästellen ja kituuttaen koko elämänsä ja sitten yhtäkkiä 70-vuotiaana aloittaa nauttiminen – jos sitten enää on terve, hengissä tai edes osaa sitä taitoa.

Säästöä pitäisi myös kerryttää 10 %. Säästetystä osuudesta kertyy sinulle taloudellisen puskuri. Se on noin 2-6 kuukauden rahantarvettasi vastaava summa. Se säilytetään pääosin erillisellä pankkitilillä, korkotilillä tai käteisenä. Jotkut ovat sitoneet osan puskuristaan arvometalleihin, esimerkiksi kultaan.

Jos sinut esimerkiksi yllättäen irtisanottaisiin tai sairastuisit vakavasti, selviäisit puskurisi turvin ensimmäiset kuukaudet. Voit toki saada rahaa työttömyyskassasta tai Kelalta, mutta heillä käsittelyajat saattavat olla pitkiä ja pahimmassa tapauksessa voit joutua odottamaan rahojasi kuukauden tai kuukausia.

Olet yleensä tottunut tiettyyn elämäntyyliin töissä ollessasi ja kun tulosi yllättäen tippuvat huomattavasti, on hyvä olla sukan varressa puskuria elämistä varten.  Puskuri tasapainottaa talouttasi hätätilanteessa. Puskuri ei siis ole tarkoitettu uuden auton käsirahaksi, television tai lomamatkan hankkimiseen. Se on summa rahaa, johon toivottavasti et joudu koskaan koskemaan.

Haluatko taitavaksi rahan kanssa?

Suurin osa kuitenkin epäonnistuu, koska ei aloita ollenkaan. Parempi on laittaa puskuriin ja sijoittaa 10 € kuukaudessa, kuin ajatella aloittavansa sitten, kun on parempi rahatilanne, lainat on maksettu, lapset ovat lentäneet pesästä tai kun saat palkankorotuksen. Sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla ja jokainen summa vie sinua kohti toisenlaista rahatulevaisuuttasi.

Haluatko taitavaksi rahan kanssa? Jos asia kiehtoo, niin suosittelen lämpimästi Varapuun Online kuukauden ilmaista rahataidonvalmennusta tähän, sillä verkkokursseilla käydään läpi rahatarinaa, rahapersoonaa, oman talouden hallintaa sekä sitä toimintaa, jota tarvitaan tilanteen parantamiseksi ja muuttamiseksi. Ellet tee päätöstä laittaa asiasi kuntoon, ei mitään tule tapahtumaan, joten ota oma talous haltuun heti!

Lue myös tämä: Mistä rahaa sijoitettavaksi? ja voit alkaa pohtia, mistä saisit lisätuloja itsellesi.

2 ajatusta aiheesta “Haluatko taitavaksi rahan kanssa?”

  1. Hyvä kirjoitus, mutta, jos palkkatulot ovat valmiiksi jo pienet, ulosotto vetää ison siivun suoraan palkasta, eikä käteenjäävä osuus palkkapäivänä ole, kuin max. 1100, josta maksat 750e/kk, vuokran, 100-300e/kk. sähkö/omakotitalo, vesi 25e/kk, puhelin/nettimaksut, 50/kk, kotivakuutukset, auton käyttökulut, että pääsee töihin ja asioille.. n. 250e/kk, jätemaksut, itten ruuoat päälle, kun pitäisi syödäkin.. Vaikka saisit jonkinverran toimeentulotukeakin, ei se siltikään riitä säästämiseen, kun kuun alkupuolella tili on jo miinuksella, kun olet maksanut pakolliset kulut? Lomia, shoppailuja, ylimääräisiä asioita, ei tällä kuukausipalkalla juurikaan pysty tekemään.. Ehkä tämä oli tarkoitettu keskiverto tulonsaajille..

  2. Hei Roya, kiitos kommentista. Tässä kirjoituksessa ei tosiaan ole huomioitu ulosotossa olevia henkilöitä vaan tämä on kirjoitettu ajatellen keskiverto tulonsaajia ja kuinka omaa talouttaan voi budjetoida.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.