Haluatko taitavaksi rahan kanssa?

haluatko taitavaksi rahan kanssa

Miltä tuntuu, jos tilin saldo on lähes nolla ja kuukautta on vielä jäljellä? Laskuja maksamatta, ruokakaupassa pitäisi käydä, bensaa ostaa… Stressi lisääntyy päivä päivältä, pinna on kireällä, päätä särkee, uni ei tule. Miksi aina minä? Miten voisin suunnitella raha-asiani paremmin? Voisinko joskus nauttia stressittömästä raha-arjesta?

Tuossa saattaa kiteytyä aika monen suomalaisen tilanne ennen palkkapäivää. Jotain pitäisi muuttaa, mutta ei uskalla tehdä minkäänlaisia siirtoja. Pelottaa. Kauhistuttaa. Hävettää. Epätoivo lisääntyy.

Tarkoitus on ottaa hetki aikaa ja katsoa omaa tilannetta silmiin. Mikä on tilanne tänään ja miettiä niistä lähtökohdista omat tulevaisuuden rahasuunnitelmat. Näitä käytiin läpi koko viikonloppu Taitavaksi Rahan Kanssa™ – valmennuksessa Tampereella. Haluatko siis taitavaksi rahan kanssa?

Miten rahaa hallitaan?

Tarkoitus olisi luoda tilanne, jossa kuun lopussa taloutesi olisi plussalla. On hankala laittaa rahaa säästöön tai sijoittaa ellei sitä kuun lopussa ole tai tili on miinuksella ja luottokortti tapissa.

Jos tunnistat itsesi tuosta, ei budjettisi eli taloutesi tulot ja menot ole oikein laadittu. Ota siis selvää mihin rahasi kuluvat ja suunnittele taloutesi jatkossa toisin. Taitavaksi Rahan Kanssa -koulutuksessa kävimme läpi 5 minuutin budjettimallin™, joka konkretisoi miten paljon ja mihin sitä rahaa kannattaisi laittaa.

Nerokkaassa 5 minuutin budjettimallissa™ tulot jaetaan kahteen osaan: työstä tulevaan tuloon eli palkkaan ja työstä riippumattomaan tuloon. Työstä riippumattomia tuloja ovat esimerkiksi liiketoiminnasta, raaka-aineista tai arvopapereista tulevat tulot tai sijoitusasunnosta tuleva vuokra.

Tulot, olivat ne mistä tahansa yllä mainituista lähteistä peräisin, jaetaan edelleen viiteen eri ryhmään. Tarkoitus on laittaa kuukausittain palkkapäivänä rahaa pakollisiin kiinteisiin menoihin, mutta myös sijoittamiseen, säästämiseen, kulutukseen ja opiskeluun.

Kiinteisiin menoihin varataan 60 % tuloista. Kiinteitä menoja ovat mm. lainat, asumiskustannukset (vuokra, vesi, sähkö), puhelin, vakuutukset, lääkkeet, ruoka sekä liikkuminen. Nämä ovat sellaisia menoja, joista voi olla haastavaa säästää suuria summia. Mikäli näihin ei riitä 60 %, on syytä miettiä mikä voisi olla pielessä omassa budjetissa.

Neljään jäljellä olevaan ryhmään jaetaan jokaiseen 10 % palkkapäivänä. Sijoitettava summa voi tarkoittaa kohdallasi 5 € tai 100 €, mutta olipa summa mikä tahansa, on tärkeää aloittaa heti eikä siirtää sitä.

Opiskelemalla lisäät taitojasi tai hyvinvointiasi ja harvemmin opit huonommaksi, kuten valmentaja Sjögrenillä on tapana sanoa. Panostus opiskeluun kannattaa. Kulutukseen pitää myös muistaa varata rahaa, sillä on turhaa elää säästellen ja kituuttaen koko elämänsä ja sitten yhtäkkiä 70-vuotiaana aloittaa nauttiminen – jos sitten enää on terve, hengissä tai edes osaa sitä taitoa.

Säästöä pitäisi myös kerryttää 10 %. Säästetystä osuudesta kertyy sinulle taloudellisen puskuri. Se on noin 2-6 kuukauden rahantarvettasi vastaava summa. Se säilytetään pääosin erillisellä pankkitilillä, korkotilillä tai käteisenä. Jotkut ovat sitoneet osan puskuristaan arvometalleihin, esimerkiksi kultaan.

Jos sinut esimerkiksi yllättäen irtisanottaisiin tai sairastuisit vakavasti, selviäisit puskurisi turvin ensimmäiset kuukaudet. Voit toki saada rahaa työttömyyskassasta tai Kelalta, mutta heillä käsittelyajat saattavat olla pitkiä ja pahimmassa tapauksessa voit joutua odottamaan rahojasi kuukauden tai kuukausia.

Olet yleensä tottunut tiettyyn elämäntyyliin töissä ollessasi ja kun tulosi yllättäen tippuvat huomattavasti, on hyvä olla sukan varressa puskuria elämistä varten.  Puskuri tasapainottaa talouttasi hätätilanteessa. Puskuri ei siis ole tarkoitettu uuden auton käsirahaksi, television tai lomamatkan hankkimiseen. Se on summa rahaa, johon toivottavasti et joudu koskaan koskemaan.

Haluatko taitavaksi rahan kanssa?

Suurin osa kuitenkin epäonnistuu, koska ei aloita ollenkaan. Parempi on laittaa puskuriin ja sijoittaa 10 € kuukaudessa, kuin ajatella aloittavansa sitten, kun on parempi rahatilanne, lainat on maksettu, lapset ovat lentäneet pesästä tai kun saat palkankorotuksen. Sijoittamisen voi aloittaa pienilläkin summilla ja jokainen summa vie sinua kohti toisenlaista rahatulevaisuuttasi.

Haluatko taitavaksi rahan kanssa? Jos asia kiehtoo, niin suosittelen lämpimästi Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa™ -valmennusta tähän, sillä koulutusviikonlopun aikana he käyvät läpi rahatarinaasi, pelkojasi, rahapersoonaasi, sekä sitä toimintaa, jota tarvitaan tilanteen parantamiseksi ja muuttamiseksi. Ellet tee päätöstä laittaa asiasi kuntoon, ei mitään tule tapahtumaan.


  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.