Rahankäytön taito

Hyödytkö sinä korkoa korolle -kasvusta?

Hyödytkö sinä korkoa korolle kasvusta?

/ Postaus sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty (*) /

Hyödytkö sinä korkoa korolle -kasvusta? Mitä korkoa korolle tarkoittaa? Mikä on korko? Korkoa korolle on rahamaailman yksi tärkeimmistä opittavista asioista. Ensin täytyy tietenkin saada oma talous tasapainoon, jolloin jää rahaa sijoitettavaksi. Lisätietoja talouden hallintaan tästä.

Mitä on korko ja korkoa korolle?

Jos lainaat rahaa pankista, maksat pankille korkoa pankin hinnoittelun mukaan. Korko on pankin palkkio rahojensa lainaamisesta. Voit saada korkoa myös omalle pääomallesi eli omille rahoillesi. Se on ikään kuin palkkio työstä, jonka rahasi tekee.

Korkoa korolle tarkoittaa, että rahasi tekee sinulle lisää rahaa. Kun sijoitat rahaa esim. rahastoihin kuukausittain, maksetaan sijoittamallesi rahalle korkoa eli tuottoa. Saamallesi korolle maksetaan taas korkoa eli hyödyt korkoa korolle -efektistä.

Jos sijoitat 1000 € 10 % korolla, on sinulla vuoden kuluttua 1100 €. Seuraavan vuonna tuo 10 % korko lasketaan tuolle koko 1100 € summalle ja saat korkoa 110 €. Kolmantena vuotena korkoa tulee 121 €, kun pääoma tuolloin on 1210 €. Esimerkeissä ei ole otettu huomioon veroja ja mahdollisia kuluja. Esimerkissä tuotto on sama koko ajan. Todellisuudessa sijoituksesi saattaa nousta tai laskea.

Ajan vaikutus sijoituksen tuottoon

Korkoa korolle -ilmiö on vähän haastava ymmärtää, sillä ensimmäisinä vuosina ei sijoittamallesi rahasummalle tapahdu juuri mitään. Vasta kymmenien vuosien päästä näet hieman selkeämmin ylöspäin nousevia tuottokäyriä. Kasvu on hurjinta vasta viimeisinä tarkasteluvuosina.

Saadaksesi suurimman hyödyn korkoa korolle -efektistä, vaaditaan siihen pitkäjänteisyyttä. Paljon ei tule tapahtumaan vuodessa eikä kymmenessä. Aluksi tuottoa tulee vain vähän.

Jos sijoitat 115 € /kk, teet alussa kertasijoituksen 1000 €, tuotto-oletus on 6 % vuodessa, on sinulla

  • 10 vuoden kuluttua 21 072 € (olet itse laittanut rahaasi 13 800 €)
  • 20 vuoden kuluttua 57 017 € (olet itse laittanut rahaasi 27 600 €)
  • 30 vuoden kuluttua 121 390 € (olet itse laittanut rahaasi 41 400 €)
  • 40 vuoden kuluttua 236 672 € (olet itse laittanut rahaasi 55 200 €)
  • 50 vuoden kuluttua 443 124 € (olet itse laittanut rahaasi 69 000 €)

Jos tuottoprosentti olisi 7 %, olisi sinulla kasassa 50 vuoden kuluttua 629 738 €. Ilman 1000 € alkupääomaa, 7 % korolla, olisi sinulla kasassa 600 281 €. Tuo kerran sijoitettu 1000 € on siis 50 vuodessa muuttunut reiluksi 29 000 €.

Lapsille voi myös säästää rahastoihin. Itse olen hyödyntänyt tässä Nordnetiä ja sijoitamme lapsellemme säännöllisesti Nordnetiin (*). Voit sijoittaa myös oman pankkisi kautta. Noin 450 000 € viisikymppisenä ei kuulosta kovin huonolta diililtä lapsen näkökulmasta. Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän hyödyt korko korolle -kasvusta.

Jos aloitat sijoittamisen vasta aikuisiällä, 30-vuotiaana ja haluat nauttia 450 000 eurosta 60-vuotiaana, pitää sinun sijoittaa 6 % korolla, 1000 € kertasijoitus mukaan lukien, n. 437 € /kk.

Tästä pääset laskemaan tuottoja omilla summillasi.

Hyödytkö sinä korkoa korolle -kasvusta?

Tarvitset rahaa, aikaa ja korkoa korolle -kasvua saadaksesi täyden hyödyn irti. Rahojen makuuttaminen tilillä ei ole aina se paras ja viisain ratkaisu. Aiemmin pankkitilillä olleille rahoille maksettiin korkoa, mutta nykyään pääosin kaikilla tileillä korko on 0 %.

Mikä on sinun tapasi saada eniten korkoa sijoittamallesi rahalle? Olisiko se joku rahasto, osake vai kenties asuntosijoittaminen? Tärkeintä on aloittaa, sijoittaa ja siirtää rahojaan 0 % -koron pankkitilitä muualle. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Nordnettiin.

Täältä pääset tutustumaan ja avaamaan itsellesi tunnukset Nordnet-sivustolle (*).

Lähteet:

Taitavaksi rahan kanssa™ -koulutus

Nordnet


  •   Tämä postaus sisältää affiliatelinkkejä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen affiliatelinkkini kautta, saan siitä pienen rahallisen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia. Linkin klikkaaminen ei tuo minulle tuloja eikä aiheuta sinulle kuluja. Voit rauhassa tutustua tuotteisiin ja miettiä ostopäätöstäsi rauhassa. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita käytän tai olen käyttänyt itse. Mielipiteet tuotteista ovat 100 % omiani.

  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *