lapsen rahataidot haltuun Taloustaituri pelin avulla

Lapsen rahataidot haltuun Taloustaituri pelin avulla

Tässä postauksessa kerron, miten saada lapsen rahataidot haltuun Taloustaituri pelin avulla. Tiesitkö, että rahataitoja olisi hyvä opettaa lapsille jo päiväkoti-ikäisenä? Sanotaan, että lapset ovat kuin pesusieniä, jotka imevät jatkuvasti vaikutteita ympäriltään. Tutkimustenkin mukaan lapset pystyvät oppimaan rahan peruskäsitteitä jo 3-4-vuotiaana. Monesti talous-ja rahataidot kuitenkin voivat unohtua kiireisessä lapsiperhearjessa, mutta näitäkin elämänhallintataitoja on hyvä opetella pienestä pitäen.

Miten opettaa taloustaitoja pienille lapsille? Lasten rahankäytön opettaminen kannattaa ottaa mukaan arkipäivän tilanteisiin, kuten kauppareissulla tai leikin yhteydessä. Rahasta on hyvä keskustella myönteisesti ikään sopivalla tavalla. Taloustaitojen opettaminen ei suinkaan tarvitse olla tylsää vaan yksi erittäin oivallinen tapa tähän on Taloustaituri –peli!

Joko olet kuullut tästä uudesta talouden oppimispelistä, joka on kehitetty työkaluksi helppoon ja hauskaan tapaan kasvattaa lasten ja nuorten taloustietämystä? Taloustaituri-peli on talousopetuksen ammattilaisten kehittämä peli 3-12-vuotiaille lapsille. Pelin avulla lapsi oppii tärkeitä rahataitoja kuten ansaitsemista, säästämistä sekä laskemista. Peli on erittäin hyödyllinen työkalu lasten arjen- ja taloustaitojen opettelussa sekä kaiken lisäksi hauska tapa oppia, niin lasten kuin aikuistenkin mielestä!

lapsen rahataidot haltuun Taloustaituri pelin avulla
*Tuote saatu Innovais Oy:ltä

Lapsen rahataidot haltuun Taloustaituri pelin avulla

Meidän 5-vuotias tyttömme odotti innokkaana Taloustaituri-peliä saapuvaksi ja yhdessä lähdettiin peliä hakemaan lähipostista. Kotona avasimme sen yhdessä 3-vuotiaan pikkuveljen kanssa. Äiti ihastui ensisilmäyksellä pelin pakkaukseen, joka on tehty kestämään aikaa sekä katseita. Pakkaus on tehty erittäin vahvasta materiaalista ja kansi sulkeutuu näppärällä magneettikiinnityksellä.

Taloustaituri-aloituspakkaus soveltuu 1-2 lapselle ja se pitää sisällään 10 kpl ideamagneetteja, 10 kpl Taitorahoja, 20 kpl jokerikortteja sekä 1 kpl PaaPiin -kankaasta tehdyn rahapussin. Isokokoiset magneetit ja koivusta valmistetut Taitorahat ovat erittäin kestävän oloisia, jotka kestävät hyvin lasten kovassakin käsittelyssä. Rahakukkaro on valmistettu kauniista ja laadukkaasta kotimaisesta PaaPii:n kankaasta, tätä voi hyvin käyttää myös lapsen ensilompakkona. Samalla lapsi oppii rusetin solmimista pussukassa olevan nauhaompeleen ansiosta. Yrityksen verkkokaupasta saa ostettua lisämateriaalia tarvittaessa, kuten rahapusseja, taitorahoja ja eri tehtävillä varustettuja ideamagneetteja.

Lapset olivat niin innostuneita uudesta pelistä, että otimme sen heti haltuun! Ensimmäisenä molemmille lapsille annettiin omat, ihanalla pöllökuosilla varustetut rahapussukat. Järjestelimme 10 eri ideamagneettia jääkaapin oveen ja tutustuimme niissä oleviin vaihtoehtoisiin seitsemään eriin työsuoritukseen sekä kolmeen palkkiomagneettiin. Meidän ensimmäiseksi palkkiomagneetiksi valikoitui pieni yllätys, jossa esimerkkinä on säästää yhteensä 15 Taitorahaa.

Päätimme, että aina kun jokin ideamagneetin tehtävä on suoritettu onnistuneesti, kuten lelut kerätty paikoilleen tai hampaat pesty hyvin, niin lapset saavat yhden taitorahan omaan rahalompakkoonsa. Lisäksi pelissä on 20 kpl Jokerikortteja, joita lapsi voi halutessaan nostaa kerran päivässä “lisätienestin” toivossa. Erityisesti meidän 5-vuotias tyttömme tykkäsi näistä korteista ja hän muisti lähes joka päivä käydä nostamassa yhden kortin pakasta. Tehtävät olivat lapsille mieluisia ja monet naurut niiden parissa ollaan yhdessä naurettu.

Asetimme säästötavoitteeksi kerätä molemmille lapsille viisi taitorahaa, joiden rahalliseksi arvoksi määrittelimme 3 euroa/lapsi. Tällä kolmella eurolla he saavat hakea pienen yllätyksen itselleen kaupasta, oli se sitten herkku tai pieni lelu. Taitorahat ja edessä siintävä palkinto toimivat hyvänä motivaattorina suorittaa tehtävät loppuun saakka.

Bonuksena Innovaisin verkkokaupasta saa myös ladattua ilmaiseksi hienot Taloustaituri-diplomit lapsille. Diplomeiden avulla kannustetaan lasta saavuttamaan asetetut säästötavoitteet. Diplomeista löytyy sijat 3. Noviisi, sija 2. Mestari sekä 1.sija Taloustaituri. Kun lapsi on ensimmäisen kerran säästänyt 15 Taitorahaa saa hän Noviisi-diplomin. Lapsen säästäessä 30 Taitorahaa hän saa Mestari-diplomin. Saadakseen Taloustaituri arvonimen tulee lapsen säästää 50 Taitorahaa.

Lapset todella hienosti suorittivat tehtäviä ja viimeistään siinä vaiheessa kun vanhempi asiasta muistutti esimerkiksi lelujen paikoilleen laittamisesta ja taitorahan ansaitsemisesta niin lelut oli aika sukkelasti kerätty paikoilleen. Toki joinain päivinä lapsiakin laiskotti tai kiukutti, ettei taitorahojen kerääminenkään toiminut motivaattorina tehtävän suorittamiseen loppuun saakka. Koen kuitenkin, että pelillä on positiivisia vaikutuksia arjen haasteiden keskellä. Meidän perheessä oli erityisenä haasteena hampaiden pesu iltaisin, mutta kun otimme taitorahat käyttöön niin hampaiden pesustakin on tullut hauskempaa ja “tuottoisampaa” lapsille! Peli helpottaa koko perheen arkea kun vanhemmatkin kunnolla heittäytyvät peliin ja leikkiin mukaan.

Yhteenvetona voi sanoa, että peli on lapsiperhearjen helpottaja, hauska ja monipuolinen. Pelisäännöt ovat muokattavissa omaan perheeseen sopivaksi, joko vanhempien ehdoilla tai yhdessä lasten kanssa sopien. Omien lasten ollessa vielä pieniä (3- ja 5-vuotiaat) koin, että yhden viikon aikana on hyvä pyrkiä saavuttamaan säästötavoite, jonka jälkeen lapset saavat palkintonsa. Isompien lasten kohdalla palkintoa voi odottaa varmasti hieman pidempäänkin.

On myös hyvä muistaa, että palkinnon ei suinkaan tarvitse olla mitään aineellista vaan se voi olla myös jotain aineetonta, kuten lastenelokuvan katselua yhdessä tai leikkipuistoon meneminen, sellainen mistä lapsi oikeasti riemastuu ja kokee saavansa “palkinnon” hyvin tehdystä työstä. Pelin hienous piileekin siinä, että se on muunneltavissa omaan perheeseen sopivalla tavalla.

Säilytämme pelipakkausta näkyvällä paikalla kodissamme ja pakkaus on selvästi herättänyt lapsiperhe vieraidemme huomion sekä ihastelun mikä peli on oikein kyseessä. Tästä monipuolinen ja hieman erilainen rahapeli perheen pienemmille, tästä pääset verkkokauppaan ostoksille!

Lisää kuvia peliin liittyen löydät Instagramista @vaurastumisenvuosi, ota tili seurantaan!

Miten puhua lapselle rahasta?

Miten sinun lapsuudessa on puhuttu rahasta? Haluatko toimia samalla tavalla omien lasten kanssa? Omassa lapsuudessani rahasta ei keskusteltu ja olen aina kokenut rahasta puhumisen tabuna, en myöskään ole koskaan lapsena saanut viikkorahaa. Itse haluan toimia omien lasteni kanssa eri tavalla ja puhua rahasta avoimesti, positiiviseen sävyyn ja lapsen ikään sopivalla tavalla.

Itse haluan vanhempana näyttää omalla esimerkilläni fiksua rahankäyttöä, enkä shoppaile ja tuhlaa rahaa mielin määrin hetken mielijohteesta. Mielestäni raha on luonteva ottaa puheeksi arkitoiminnoissa, niin että lapsi oppii rahan arvon. Ja mikä sen parempi tapa kuin hypätä lapsen kanssa leikkiin mukaan, jolloin rahakeskustelut lähtevät luontevasti käyntiin esimerkiksi kassa-leikkien ja eri rahapelien lomassa.

Meidän molemmilla lapsilla on säästöpossut, jonne laitamme esimerkiksi kauppaan viedyt pullorahat. 5-vuotias esikoisemme on hyvin oppinut, että kahdella palautetulla pullolla saa tikkarin kaupasta ja keräilemmekin tyhjiä pulloja silloin tällöin luonnosta talteen. Tämän lisäksi laitamme kuukausisäästösopimuksella lapsillemme 15 euroa kuukaudessa Nordnetiin indeksirahastoon kerryttämään korkoa korolle. Täysi-ikäisinä heillä onkin sitten halutessaan ajokorttirahat valmiina.

Lasten tullessa kouluikään olemme ajatelleet antaa heille mahdollisesti pientä viikkorahaa sekä samalla opettaa, että osan rahasta voi käyttää ja osa rahasta olisi hyvä säästää. Koen rahakasvatuksen tärkeäksi kotona, koska itse en ainakaan muista, että koulussa olisi opetettu oman talouden raha-asioista juurikaan mitään. Rahataitoja tulee harjoitella ja opetella, että voi tulla taitavaksi rahan kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.