Miksi kultaan kannattaa sijoittaa

Miksi kultaan kannattaa sijoittaa?

Oletko kiinnostunut raaka-aineista tai arvometalleista? Houkuttelisiko kulta? Mistä voisit opiskella aiheesta lisää? Miksi kultaan kannattaa sijoittaa?

Haastattelin KultaEevan toimitusjohtajaa ja perustajaa Ilkka Hikipäätä aiheesta. Tutustuin häneen Varapuun Rahaillassa™ sekä Raaka-aineet ja arvometallit™ -koulutuksessa. Mielenkiintoni heräsi maailmantalouteen, rahajärjestelmään ja kulta sijoituskohteena. Nyt tuntuu, että korona ja Ukrainan sota on nostanut mm. kultasijoittamisen monien tietoisuuteen ja mielenkiinnon kohteeksi.

Asiantuntija haastattelussa

Ilkka on ollut töissä Vuokraturvassa vuosikymmenen verran mm. toimitusjohtajana ja osakkaana. Sijoitussalkku koostui tuona aikana paljolti asunnoista. Kiinnostus uuden oppimiseen ja sijoitussalkun tasapainottaminen muilla tuotteilla kuin asunnoilla, alkoi kiehtoa.

Ilkka on opiskellut valuuttoja, arvometalleja ja raaka-aineita lähes parikymmentä vuotta. Niiden markkinasyklit ovat vuosikymmeniä pitkiä. Ilkan näkemyksen mukaan raaka-aineet ja arvometallit voisivat nyt olla tulossa suuremman massan tietoisuuteen ja ajankohtaisemmaksi sijoituskohteeksi.

Mistä voit opiskella lisää?

Ilkan ymmärrys siitä, mistä valuutoissa, raaka-aineissa ja arvometalleissa on kyse ja miten markkinoiden ajurit toimivat, ovat hänen oman, pitkän tutkimustyön tulosta. Aiheesta ei oikein löydy perustavaa laatua olevia teoksia tai kaiken kattavia nettisivuja. Ilkka on kaivanut esille historian kirjat, lähtenyt tutustumaan rahan maailmaan, talousjärjestelmiin ja sitä kautta mm. arvometalleihin ja niiden käyttäytymiseen eri ajanjaksoina.

Mielestäni paras tapa opiskella yllä mainittuja asioita on Ilkan Rahavalmennus 1 ja 2, joissa hän ammentaa vuosien kokemustaan. Kannattaa ensin tutustua KultaEevan sivuilta löytyvään ilmaiseen materiaaliin täällä. Myös mainitsemani Rahavalmennus 1 on ostettavissa KultaEevan sivujen kautta. Olen itse kyseisen valmennuksen läpikäynyt ja suosittelen lämpimästi Ilkan rahavalmennusta.

Valmennuksessa voit hyötyä Ilkan monien vuosien tutkimustyöstä, opeista ja käytännön kokemuksista. Asiat on selitetty selkosuomella, jotta ne on helppo sisäistää. Itse olen katsonut valmennuksen useampaan kertaan ymmärtääkseni minulle uudet asiat mahdollisimman hyvin.

Ennen kuin lähdet tekemään sijoituksia, on hyvä perehtyä alaan ensin.

Miksi kultaan kannattaa sijoittaa?

Kulta on yksi rahan muoto. Kultavetoisesta rahajärjestelmästä siirryttiin paperirahajärjestelmään 1970-luvun alkupuolella. Yleensä rahajärjestelmä on vaihtunut n. 40 vuoden välein. Nykyinen velkavetoinen paperirahajärjestelmä on ollut käytössä nyt jo n. 50 vuotta.

Tällä hetkellä paperirahaa painetaan kiihtyvällä tahdilla. Viimeisen 10 vuoden aikana sitä on painettu enemmän kuin 500 edellisen vuoden aikana yhteensä. Rahan arvo on heikentynyt tämän seurauksena.

Kulta on paperirahan vastapari. Jos paperirahan arvo laskee, kullan nousee. Viimeisen 10 vuoden aikana keskuspankkien rahapolitiikka on ollut valuuttoja heikentävää ja valuutat ovat enemmän ja vähemmän kriisimoodissa. Kulta hyötyy tästä ja on ollut nousumarkkinassa jonkun aikaa. Kullan hintaan vaikuttaa myös teollinen kysyntä sekä korukäyttö.

Kultaa on pidetty ns. turvasatamana, sillä se on vakaampi rahan muoto ja säilyttää arvonsa paremmin. Kultaa ei inflaatio, eli rahan ostovoiman heikkeneminen, pääse nakertamaan. Tilillä olevan rahan arvo sen sijaan heikentyy koko ajan inflaation jyllätessä.

Välillä kulta on vaurastuttanut omistajaansa nousemalla jopa satoja prosentteja lyhyellä aikavälillä. Se on mahdollista, kun rahajärjestelmässä tapahtuu muutoksia ja paperivaluutan arvo heikkenee (esim. 1970 -luvun alussa). Tällä hetkellä mielenkiinto fyysisen kullan ostamiseen on jälleen kovassa nousussa.

Ehkä osa puskuristasi voisi olla kullan muodossa? Lisätietoja taloudellisesta puskurista löydät täältä.

Kultaa vai hopeaa?

Molemmat ovat Ilkan mielestä hyviä sijoituskohteita. Kulta on hiukan kätevämpää Suomessa, koska hopeassa on 24 % arvonlisävero, joka nostaa sen hintaa. Sijoituskullassa ei ole arvonlisäveroa.

Kilon kultalaatta on kooltaan varsin pieni. Jos ostat repullisen kultaa, saat samalla rahalla lavallisen hopeaa. Kumpaa mieluummin säilytät? Kullan ja hopean hinnat nousevat ja laskevat suurin piirtein samojen käyrien mukaan. Hopea on tosin paljon ailahtelevampi ja liikkeet voivat olla varsin rajuja kullan liikkeisiin verrattuna.

Mitä eri tapoja on sijoittaa kultaan ja mikä niistä olisi paras vaihtoehto? Lue lisää artikkelistani Miten kultaan kannattaa sijoittaa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.