sykli

Missä kohdassa sykliä ollaan menossa?

Missä kohdassa sykliä ollaan menossa? Mistä voisi päätellä missä kohdassa markkinaa nyt ollaan? Minne suuntaan ollaan seuraavaksi menossa? Millainen markkinasykli ylipäätään on?

Syklin tulkintaa

Missä kohdassa sykliä ollaan menossa?

Miten tuota käppyrää voi tulkita? Jos aloitetaan tuosta vaakaviivalta. Kohdassa 1 on kyseessä optimismi. Tunne siitä, että markkinat eivät ehkä olekaan pettäneet. Näyttää siltä, että markkinat oikeasti nousevat.

Seuraavaksi käppyrällä päästään innostukseen (2) ja heti sen jälkeen kiimaan (3). Tässä vaiheessa media paukuttaa aihetta joka lehdessä ja tuntuu, että kaikki ovat mukana tavalla tai toisella ja sijoittavat – pörssiin, raaka-aineisiin, sijoitusasuntoihin – mitä ikinä vain on keksittykään. Yrityksillä, taloudella ja yksityishenkilöillä menee hyvin.

Mitä tästä hypetyksestä seuraa? Euforia (4). Tilanne, jossa kaikki ovat jonkinlaisessa hurmoksessa. Järjen ääntä ei monikaan vaivaudu kuuntelemaan, vaan kaikki menevät vain tunteella eteenpäin. Sijoitusmarkkinan huipulla taloudellinen riski on korkeimmillaan.

Lasku alkaa

Mitä sitten tapahtuu, kun markkinat käyvät kuumina, mutta vähän pientä moottorin yskähtelyä alkaa jo ilmetä? Kun piiiitkän tauon jälkeen markkinat lähtevätkin laskuun, ihmiset alkavat hermostua (5).

Moni ei ole sijoittanut kuin nousun aikana ja markkinoiden lasku on aivan uusi ilmiö. Ellei oma sijoitussuunnitelma ole tehty kunnolla, ei ole aavistustakaan siitä miten pitäisi tai kannattaisi toimia. Kun lasku vain jatkuu, alkaa kieltämisen vaihe: ”Ei tämä nyt niin paha voi olla…”.

Aina vain tuotot laskevat, taloustilanne heikkenee ja pelko (7) astuu kuvioihin. Päässä pyörii: ”Mitä nyt tapahtuu?” ja ”Kaikki rahatko nyt menee?”. Pelosta hiivitään epätoivoon (8). Mietit, että miksi sinulle käy aina näin eikä tästä sijoittamistoiminnasta mitään tule. Laskuvaiheen alkupuolella saattaa tulla myös ns. kuolleen kissan pomppu eli markkinat lähtevätkin yllättäen ylöspäin. Kaikki ehtivät iloita uudesta suunnasta kunnes jonkun ajan päästä suunta kääntyy taas alaspäin. Ahdistaa.

Liukumäki jatkuu vieläkin alaspäin ja nyt iskee paniikki (9). Tässä vaiheessa myydään esim. osakket salkusta hinnalla millä hyvänsä. Tulee selkeä pakoreaktio: ”Äkkiä pois.” Kohdassa 10 on kyse luovutuksesta. Periaatteena: ”Antaa olla, ei tämä sijoittaminen oo mua varten.”

Pohjalla ollessa lamaannutaan (11) täysin. Tässä tilanteessa ei kiinnosta yhtään eikä käydä edes katsomassa sijoitussalkkua. Tässä kohdassa riski on matala. Mahdollisuudet paljon parempaan ovat suuret.

Nousu alkaa

Mitä sitten, kun pohja on saavutettu ja kivutaankin vähän ylöspäin? Olet silti vielä masentunut (12). Tuntuu, että näin pohjalta kun lähdetään kapuamaan ylöspäin, kestää ikuisuuden olla huipulla takaisin. Ajatukset ovat vielä negatiivisia ja mietit, että olisi pitänyt myydä kaikki jo aikoja sitten.

Kun päästään kohtaan 13, ollaan jo toivon puolella. Ollaan odottelevalla kannalla. Mieleen juolahtaa: ”Jos sittenkin…”. Seuraavaksi helpotutaan (14). Olet sitä mieltä, että saatat sittenkin saada omasi pois. Ajattelet kyllä vahvasti myyväsi kaikki pois, kun olet päässyt omillesi. Lopulta ollaan takaisin optimismissa (15) ja sykli alkaa uudestaan.

Etukäteen ei voi sanoa kuinka monta vuotta yksi sykli kestää. Monesti se on noin 10 vuoden paikkeilla. Viimeisin eletty sykli on ollut pidempi.

Missä kohdassa ajattelet, että olemme nyt?

Tällä hetkellä maailman taloutta on elvytetty avoimella kädellä koronaepidempian vuoksi. Ensin mm. osakekurssit laskivat rajusti ja sen jälkeen on noustu reiluhkosti ylöspäinkin. Ukrainan sodan syttyessä alkuvuodesta kurssit kääntyivät jälleen laskuun ja nyt ollaan jälleen laskumarkkinassa.

Kukaan ei omista kristallipalloa, että voisi varmasti sanoa missä kohdassa markkinan sykliä ollaan. Arvailla toki voi. Tutki mediaa ja pidä tuntosarvet ylhäällä niin voit aistia ympäröivän maailman menoa ja kuulla mitä ympärillä puhutaan tai mistä lehdissä kirjoitetaan. Sen perusteella voit muodostaa oman mielipiteesi missä kohdassa sykliä ollaan menossa.

Itse pidän laskumarkkinaa hyvänä ajankohtana aloittaa sijoitustoiminta, silloin kun moni muu jarruttelee niin silloin osakkeita saa parhaimpaan alennushintaan. Lue artikkelini miten helposti voit aloittaa sijoittamisen vain 15 eurolla kuukaudessa!

Täältä voit lukea lisää suhdannevaihteluista.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.