mitä on raaka-ainesijoittaminen

Mitä on raaka-ainesijoittaminen?

Kiitos, kun jaat eteenpäin

Mitä on raaka-ainesijoittaminen | Raaka-aineet voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri raaka-aineryhmään; koviin- ja pehmeisiin raaka-aineisiin sekä energiaan. Kovilla raaka-aineilla tarkoitetaan metalleja. Pehmeitä raaka-aineita ovat mm. ruokaraaka-aineet, puuvilla jne. Energiaraaka-aineita ovat mm. kaasut, öljyt ja sähkö.

Voit ostaa metalleja joko fyysisesti, ETF-rahastojen tai ETC-sijoitustuotteiden kautta. Metalleille löytyy myös johdannaisia kuten futuureja ja optioita. Opiskele näitä etukäteen. Näissä täytyy olla tarkkana, sillä näissä on helposti 20- tai 40-kertainen vipu. Jos markkina nousee 1 % verran, on vaikutus kukkarossasi 20- tai 40-kertainen – niin alas- kuin ylöspäinkin.

Mitkä vaikuttavat raaka-aineiden hintaan?

Raaka-aineiden hintaa liikuttelevat kysyntä ja tarjonta sekä raaka-aineiden varastotilanteet. Kysyntä voi heikentyä tilapäisesti, kuten koronan aikana on monelle sektorille käynyt (esim. matkustelun vähenemisen ja etätöiden vaikutus bensan ja kerosiinin kulutukseen). Politiikka maailmanlaajuisesti kuten myös geopoliittisesti alueittain vaikuttavat hintaan.

Tuotantokustannukset ovat osa hinnan muodostusta. Millaiset kustannukset raaka-aineen louhinnasta ja jalostamisesta tulee, onko tuotantoalueella paljon varkauksia, mellakoita tai muuten epävakaata? Työolot vaikuttavat hintaan, sillä hyvät työolot nostavat kustannuksia ketjun alkupäässä.

Uudet innovaatiot sekoittavat pakkaa. Esimerkkinä tapa, jolla maakaasua saatiin nostettua myös hiekan seasta vielä ylös vanhaan tapaan verrattuna.

Mitä on raaka-ainesijoittaminen?

Koronan myötä esimerkiksi ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet paljon. Esimerkiksi ulkomaanmatkailu on nollissa ja ihmiset panostavat enemmän koteihinsa. On hyvä miettiä myös millaisiin asioihin ihmiset kuluttavat 20-, 40- tai 60-vuotiaina. Kulutustottumukset vaihtelevat suuresti eri ikäkausina. Esim. kultainen Rolex saattaa olla joillekin ihmisille tiettyyn ikäkauteen kuuluva juttu.

Keskuspankkien toiminta sekä inflaation määrä ovat tärkeitä mittareita. Tällä hetkellä keskuspankit painavat rahaa kiihtyvällä tahdilla ja pumppaavat sitä ovista ja ikkunoista maailmalle. Ostovoimaan se tosin ei ole kauheasti vaikuttanut. Pumpattu raha on valunut muualle, sillä esim. asuntomarkkinat tai pörssi eivät ole juuri kärsineet tilanteesta.

Kiinan kasvu voi edesauttaa hintojen muutoksia. Jos kaikki kiinalaiset päättävät ostaa auton tai aloittaa mäkkäriruokailun, voi se hyvin nopeasti vaikuttaa muun muassa viljan tai muiden raaka-aineiden kysyntään ja hintoihin.

Miten löydät itsellesi sopivan raaka-aineen?

Sinun on oleellista etsiä raaka-aine, joka sinua kiinnostaa ja opiskella sitä raaka-ainetta ja alaa. Sinun on ymmärrettävä miten kyseinen raaka-aine toimii ennen kuin hyppäät suinpäin tekemään kauppaa.

Sijoitusmielessä kannattaa etsiä raaka-aine, joka on tällä hetkellä lähellä tuotantokustannuksia tai mieluusti jopa niiden alle. Sen jälkeen on hyvä miettiä, tarvitaanko ja käytetäänkö kyseistä raaka-ainetta vielä vai onko sen aika jo ohi.

Lue lisää kultaan sijoittamisesta 4 tapaa sijoittaa kultaan.

Valaanrasva oli aikoinaan tärkeä, mutta nykyaikana sillä ei juurikaan ole maailmanmarkkina-arvoa. Jos tulet siihen tulokseen, että tutkimaasi raaka-ainetta käytetään tulevaisuudessakin, pystyt omien opiskelujesi pohjalta kertoa kannattaako kyseisen raaka-aineen kyytiin hypätä nyt.

Kun olet tunnistanut trendin niin kannattaa mennä sen mukana. Harvoin tässä tilanteessa kannattaa uida täysillä vastavirtaan.

Mitä siis on raaka-ainesijoittaminen? Jos asia kiinnostaa ja haluat oppia lisää, suosittelen Varapuun Raaka-aineet ja arvometallit™ -valmennusta. Ei oppi ojaan kaada ja voit välttää monta sudenkuoppaa matkallasi. Paneudu ja hanki tietoa kiinnostuksesi kohteesta.

Kiitos, kun jaat eteenpäin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.