taloudellinen elinvoimaisuus

Mitä taloudellinen elinvoimaisuus tarkoittaa?

Mistä taloudellinen elinvoimaisuus koostuu? Voiko sen saavuttaa helposti vai vaatiiko se koko loppuelämän? Ensimmäinen askel talouden portailla on taloudellinen turva ja toinen askel on taloudellinen elinvoima.

Puskuri ja taloudellinen varmuus

Ensin täytyy huolehtia taloudellisesta suojasta eli puskurista. Puskuri tarkoittaa, että sinulla on säästettynä 2-6 kuukauden menoja vastaavaa summaa rahaa yllättäviä elämäntilanteita varten. Olet kerännyt sen esimerkiksi erilliselle tilille pankkiin. Lue puskurista tarkemmin täältä.

Kun puskurisi on kunnossa, voit miettiä seuraavaa askelta kohti jonkinasteista vapautta. Se on nimeltään taloudellinen turva. Se tarkoittaa, että voit maksaa sijoitustesi tuotolla peruselinkustannuksesi.

Mitä peruselinkustannukset ovat? Siihen kuuluvat kaikki pakolliset kulut, kuten ruoka, asumiskulut, sähkö-/lämmityskulut, puhelin/netti, liikkuminen sekä vakuutukset.

Mitä taloudellinen elinvoimaisuus tarkoittaa?

taloudellinen elinvoimaisuus

Taloudellinen elinvoimaisuus tarkoittaa, että voit maksaa sijoitustesi tuotolla peruselinkustannukset sekä puolet mukavuuksistasi.

Mukavuuksia ovat mm. vaatteet, harrastukset, herkuttelu, huvitukset (esim. elokuvat, teatteri), matkailu sekä muut mahdolliset mukavuuskulut.

Olet jo aiemmin laskenut yhteen peruselinkustannukset täällä ja nyt tehdään yhteenveto mukavuuksiin menevästä rahasummasta. Ota taas kynä, paperia ja laskin esiin.

Jos et ole koskaan laskenut taloutesi tuloja tai menoja yhteen, käy kurkkaamassa soveltuvia laskureita ja sovelluksia täältä.

mitä taloudellinen elinvoimaisuus tarkoittaa

Merkitse itsellesi ylös mukavuuksiin kuluva rahasumma:

  • Vaatteet __________ €/kk
  • Harrastukset __________ €/kk
  • Herkuttelu (kotona, ulkona) __________ €/kk
  • Huvitukset (elokuvat jne.) __________ €/kk
  • Matkailu __________ €/kk
  • Muut kulut __________ €/kk
  • Yhteensä __________ €/kk

Tarvittava sijoitusvarallisuus 8 % tuotolla lasketaan seuraavasti:

(peruselinkustannukset + puolet mukavuuksista) x 12 kk / 0,08 = ___________ €

Jos peruselinkustannukset ovat 600 €/kk ja puolet mukavuuksista 200 €/kk, on lopputulos 800 €/kk

800 € x 12 kk / 0,08 = 120 000 €

Laskussa ei ole otettu huomioon veroja.

Tarvitsisit siis 120 000 euron varallisuuden ja 8 % tuoton, että saisit maksettua peruselinkustannuksesi sekä puolet mukavuuksistasi sijoitusvarallisuutesi tuotoilla. Kuulostaako mahdolliselta vai mahdottomalta? Pitää muistaa, että tärkeää on aloittaa. Laita vaikka 15 €/kk kasvamaan korkoa esim. rahastoon. Se on parempi kuin ei mitään.

Tässä alkaa korkoa korolle nimittäin toimia vuosien saatossa ja pääset hyötymään siitä sijoittamalla rahojasi esim. rahastoon. Korkoa korolle -tietoutta löydät täältä ja korkoa korolle-laskurin täältä.

Itse laitan Nordnetin Indeksirahastoihin rahaa kuukausittain. Osa indeksirahastoista ovat kuluttomia, pääset lukemaan koosteen tästä blogitekstistäni.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.