Rahankäytön taito

Mitä taloudellinen varmuus tarkoittaa?

Mitä taloudellinen varmuus tarkoittaa?

Mitä taloudellinen varmuus tarkoittaa? Miten sen voisi saavuttaa?

Taloudellinen varmuus

Ensin täytyy huolehtia taloudellisesta suojasta eli puskurista. Taloudellinen puskuri tarkoittaa, että olet laittanut sivuun 2-6 kuukauden menoja vastaavaa summaa rahaa. Olet kerännyt sen esimerkiksi erilliselle tilille pankkiin. Voit lukea siitä tarkemmin täältä: Miten taloudellinen puskuri toimii.

Kun puskuri on kunnossa, voi miettiä seuraavaa askelta kohti jonkinasteista vapautta. Taloudellinen varmuus tarkoittaa sitä, että voit maksaa sijoitustesi tuotolla peruselinkustannuksesi.

Mitä peruselinkustannukset ovat? Siihen kuuluu ns. pakolliset kulut, kuten ruoka, asumiskulut, sähkö-/lämmityskulut, puhelin/netti, liikkuminen sekä vakuutukset.

Ota kynä ja paperia. Laske minkä verran sinulla kuluu näihin pakollisiin peruselinkustannuksiin rahaa kuukaudessa. Tähän kohtaan ei kannata arvailla kuluja, sillä silloin lopputuloskin on ihan pelkkä arvaus eikä välttämättä ole yhtään sinnepäinkään. Käytä siis hetki oikeasti omia lukuja tuijottean.

Jos haluat lukea talouden hallinnasta tarkemmin, löydät tekstini Miten voit hallita talouttasi muutamilla helpoilla työkaluilla täältä.

Laske ensin seuraavat kulut:

  • ruoka __________ €/kk
  • asumiskulut (vuokra tai lainan lyhennykset) ___________ €/kk
  • sähkö-/lämmitys-/jäte-/vesimaksut ___________ €/kk
  • puhelimet/netti ___________ €/kk
  • liikkuminen (ei autolaina) ___________ €/kk
  • vakuutukset ___________ €/kk
  • Yhteensä ­­­­­­__________ €/kk

Tarvittava sijoitusvarallisuus 8 % tuotolla lasketaan seuraavasti:

Peruselinkustannukset x 12 kk / 0,08 = ___________ €

Jos peruselinkustannukset ovat 600 €, lasketaan näin: 600 € x 12 kk / 0,08 = 90 000 € *

Tarvitsisit siis 90 000 euron varallisuuden ja 8 % tuoton, että saisit maksettua peruselinkustannuksesi sijoitusvarallisuutesi tuotoilla. Mitä arvelit summaksi tulevan? Eihän ihan hirvittävän suuri summa?

Mitä taloudellinen varmuus tarkoittaa? Mitä sinun kannattaa tehdä seuraavaksi? Voit toki käydä laskemassa millaisilla summilla ja tuottoprosenteilla saat aikaan 90 000 euron varallisuuden ja minkälainen aika siihen tarvitaan.

Nordnetin tuottolaskuriin voit syöttää eri säästösummia ja mielenkiinnosta laksea eri summan ja ajan vaikutuksen lopputulokseen. Löydät laskurin Nordnetin sivun alareunasta.

* Laskussa ei ole otettu huomioon veroja.

Lähteet

Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa™ -koulutus


  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *