Luet vieraskynätekstiä, jonka on kirjoittanut kiinteistönvälittäjä ja asuntosijoittaja Jussi Takala Versus Asunnoilta. Ottakaa kaikki irti kiinteistönvälittäjän vinkeistä miten asuntosijoittaja saa kiinteistönvälittäjästä hyvän kumppanin.
Kuinka kiinteistönvälittäjä voi auttaa asiakastaan löytämään parempia kohteita ja kehittymään asuntosijoittajana?
Miten asuntosijoittaja saa kiinteistönvälittäjästä hyvän kumppanin?
Todella usein mielletään, että kiinteistönvälittäjää ei voi lähestyä kuin tarjouksen merkeissä tai taloyhtiön papereita kyselemällä. Tämän päivän kiinteistönvälittäjän tulee olla paljon muutakin kuin pelkkä myyjä tai kaupantekotilaisuuksien järjestäjä.
Suomalaisen suurimpia yksittäisiä hankintoja elämänsä aikana on usein oma koti. Siihen liittyy paljon tunteita, mutta myös raakaa tutkimista sekä erilaisten asioiden tiedostamista. Usein puhutaan sadoista tuhansista, joten mistään nappikaupasta ei asuntokaupassa ole kyse. Näissä tilanteissa kiinteistönvälittäjän osaaminen korostuu tiedonantomielessä, oli sitten kyse oman kodin ostamisesta tai sijoitusasunnon hankkimisesta.
Molemmissa tapauksissa tulee kohteen tiedot selvittää tarkasti ja ottaa huomioon erinäisiä asioita, jotka voivat vaikuttaa huomattavasti ostettavan kohteen arvoon seuraavien vuosien aikana. On siis äärimmäisen tärkeää, että kiinteistönvälittäjä on muutakin kuin pelkkä välittäjä asuntokaupassa.
Millainen on hyvä kiinteistönvälittäjä?
Vuonna 2021 kiinteistönvälittäjän tulee ennen kaikkea valvoa niin myyjän kuin ostajan etua asuntokaupassa, mutta myöskin samalla luoda luottamus molempien välille. Asuntokauppaan liittyy paljon kysymyksiä, selvitettävää ja usein myös oppimista, missä kiinteistönvälittäjä pystyy erottumaan edukseen olemalla todella aktiivinen ja asialla. Hyvä kiinteistönvälittäjä kertoo selkeästi niin myyjälle kuin ostajalle ne kriteerit, mitkä vaikuttavat oleellisesti kauppaan tai ostettavaan kohteeseen.
Pelkkä myyminen ei enää riitä, vaan kiinteistönvälittäjän tulee olla myös neuvoa antava osapuoli, miltä voi kysyä sijoittamiseen tai asumiseen liittyviä kysymyksiä ja hän auttaa myös niissä parhaansa mukaan. Kiinteistönvälittäjän taustalla on yleensä myös välitysliike, jonka tehtävä on myös omalla toiminnallaan pyrkiä uskottavaan, asiantuntevaan ja luotettavaan toimintaan.
Sopivan sijoitusasunnon ostaminen on vaikeaa. Mikä avuksi?
Sopivan sijoitusasunnon etsintään ei ole mitään yhtä ja selkeää taktiikkaa olemassa. Myöskään kristallipalloa tuijottamalla se ei löydy. Yleensä kaikki lähtee omista tavoitteista, strategiasta ja budjetista. Mieti mikä on omalta kohdaltasi taloudellisesti ja logistisesti järkevää.
Varmin tapa löytää hyvä sijoitusasunto on aloittaa siitä paikkakunnasta, minkä tunnet kaikista parhaiten. Kun kulmat ja kaupungin alueet on tuttuja, on sinun varmempi myös ostaa asunto. Verkostoidu kiinteistönvälittäjien kanssa ja muista aina kysyä ennemmin kuin arvata.
Kun valjastat useamman välittäjän tekemään ”töitä puolestasi” eli antamaan heille tiedot kriteereistäsi, millä perusteella etsit asuntoa, niin säästät paljon aikaa etsimiseltä. Tutustu välittäjän avustuksella taloyhtiön papereihin ja ota asioista selvää.
Millä perusteilla valita välittäjä?
Miten asuntosijoittaja saa kiinteistönvälittäjästä hyvän kumppanin? Yleensä suosittelut, arvostelut tai palautteet kertovat todella paljon. Myös keskustelu välittäjän kanssa antaa aika pian kuvan siitä, millainen henkilö tai persoona hän on. Jos olet myymässä asuntoasi, niin on suositeltavaa pyytää 2-3 välittäjältä tarjoukset ja keskustella kaikkien heidän kanssa henkilökohtaisesti. Keskustelun pohjalta sinulle jää jo hyvä kuva hänen kanssaan toimimisesta.
Ota tämän lisäksi vielä selvää hänen arvosteluista esimerkiksi Googlessa, tutki kiinteistönvälitysliikkeen verkkosivut ja tutustu taustalla toimivan yrityksen toimintaan. Kokonaiskuvan muodostettuasi, on sinulla päätöksen tukena jo paljon erilaisia kriteereitä.
Välittäjän vinkit: Mitä kannattaa ottaa huomioon sijoitusasuntoa ostettaessa ja mistä on apua?
– Lainalupaus valmiiksi pankista, jotta voit reagoida tarvittaessa nopeasti
– Kerää puskuria ja käsirahaa valmiiksi tilille
– Tutki taloyhtiön paperit tarkkaan läpi. Kysy jos et tiedä
– Laske remonttivara tulevia taloyhtiön remontteja varten
– Verkostoidu välittäjien kanssa, liity erinäisille sähköpostilistoille
– Sijainti, sijainti ja sijainti! Pyri hankkimaan asunto hyvältä sijainnilta
– Laske kassavirta ja pyri siihen, että se olisi +-0 tai mielellään positiivinen
– Korot tulevat nousemaan, se on varma. Älä luota 0-koron maailmaan ikuisesti
@ Jussi Takala / Versus Asunnot
Voit käydä lataamassa asunnon ostajalle ja asuntosijoittajalle suunnattua ilmaista materiaalia Versus Asuntojen sivuilta. Käy kurkkamassa myös Jussin blogia Versus Asuntojen sivuilta. Samalla kannattaa liittyä Versus Asuntojen sijoittajille suunnatulle sähköpostilistalle täältä. Tutustu samalla Versus Asuntojen mielenkiintoiseen ja järkevästi hinnoiteltuun asunnonvälityskonseptiin!