Miten laadit lomabudjetin

Miten laadit lomabudjetin?

Monen suomalaisen loman aikana menot kasvavat. On hyvä osata ennakoida ja suunnitella etukäteen tulevia lomareissuja ja miettiä lomabudjettia. Miten sinun kannattaa aloittaa ja edetä?

Nordean kyselytutkimuksen mukaan kesän 2022 lomabudjetti oli 1 187 euroa, kun se tänä vuonna 2023 on hieman enemmän 1 209 euroa. Talvilomareissut ovat sitten oma menoeränsä. Millainen sinun budjettisi on?

Miten laadit lomabudjetin?

  • Paljonko sinulla on rahaa käytettävissä?

Oletko säästänyt joka kuukausi lomakassaa erilliselle tilille, käytätkö kesälomarahoja tai veronpalautuksia vai teetkö vuosittain lisätöitä lomakassan kerryttämiseksi? Jos on tarkoitus elää normaalilla palkkatulolla reissussa, on hyvä miettiä miten peruspalkan saa riittämään ja mitä silloin voi tehdä.

  • Minkä verran lomalla kuluu rahaa

Mitä aiot lomalla tehdä? Onko tarkoitus lomailla pienellä budjetilla vai laittaa rahaa haisemaan enemmän? Minkä verran valitsemasi loma maksaa? Mihin kaikkeen rahaa kuluu? Ruoka, kahvittelu, majoittuminen, bensa, huvittelut, käyttöraha, ”ylimääräinen” shoppailu, pääsyliput, matkavakuutus, lomavaatteet ja muut varusteet voivat olla yllättävänkin suuria menoeriä. Pystyt selvittämään hinnat helposti netistä ja tehdä listan menoista ruutupaperille tai Exceliin.

Tuleeko esim. lämpiminä kesäpäivinä käytyä jäätelöllä useammin ja pitäisikö jäätelöille olla oma budjetti? Grillaatteko usein kesälomalla? Pari pihviä, grillijuustoa, kasviksia ja kiva jälkiruoka haukkaavat ison osan kauppabudjetistasi. Oletko budjetoinut tällaista kesääsi?

Innostutko uudistamaan kotiasi lomasi aikana ostamalla uuden terassikaluston tai grillin? Tarvitsetko mökille lisäpeittoja- tai tyynyjä? Kaikki lomalla tapahtuva kulutus ei välttämättä olekaan sitä lomamatkojen tuomaa lisäkustannusta.

  • Yllättävät menot

Jätä budjettiisi liikkumavaraa yllättäville lomamenoille. Reissussa saattaa sattua ja tapahtua. Sinä tai lapsesi voi joutua käymään päivystyksessä tai yksityisellä lääkärillä, autostasi voi rikkoutua rengas tai aikataulut venyvät ja jouduttekin syömään ulkona itse tehdyn päivällisen sijaan.  Lähdettekö yllättäen kaveriporukalla piknikille, syömään tai jäätelölle lomalla? Kaikkiin kuluu extrarahaa.

Jos bensa kallistuu entisestään ennen lomareissua, nousee myös Lapin reissun tai Suomen kiertomatkan kustannus huomattavasti. Onko lomallasi muita kustannuseriä, jotka voisivat yllättäen nousta?

  • Seuraa menojasi

Vaikka on loma ja olisi kiva elää kuin pellossa niin muista seurata budjettiasi. Kerää kuitit talteen tai merkitse käytetyt eurot muulla tavoin ylös ja laske päivittäin tai viikoittain missä mennään. Lomalla rahaa kuluu monesti huomaamatta pieniin juttuihin ja jälkikäteen voivotellaan Visa-laskua ja tyhjää tiliä.

Yleensä se loma ja lomakulutus ei edes lopu siihen yhteen reissuun vaan varsinkin kesällä lomaa saattaa olla yhteensä 4 viikkoa. Ei ole kiva syödä viikon hulppean lomareissun jälkeen loput 3 viikkoa hernekeittoa ja näkkileipää.

Lue myös tämä lisätienesti mahdollisuus: Ansaitse jopa 300 euron edestä lahjakortteja ostoksistasi.

miten laadit lomabudjetin

  • Mistä voit säästää?

Vertaile hintoja etukäteen. Hanki liput ja majoitukset ennakkoon, jolloin ne monesti ovat edullisempia. Ota esim. huvipuistoon oma vesipullo ja/tai evästä, jolloin kaikkia aterioita ei tarvitse ostaa paikan päällä. Ulkona syöminen on aika hintavaa esim. huvipuistoissa ja pelkkä vesipullokin saattaa maksaa 3 €.

Lomalla voit keskittyä myös ilmaisiin aktiviteetteihin: uiminen, leikkipuistot, luontokohteet, kesätapahtumat ja kaupunkien ilmaismuseot ja -nähtävyydet tarjoavat jokaiselle jotakin. Katso tekemistä esim. tästä:

Suomen ihanat kesälomakohteet löytyvät täältä. Tässä 60 ilmaista aktiviteettia Helsingissä ja Tampereella kaikille ja lapsille. Jokaiselta paikkakunnalta löytyy ilmaista tekemistä, tutustu näihin etukäteen ja sisällytä niitä reissuusi.

  • Laske tulot ja menot

Laske yhteen tulosi sekä lomasi suunnitellut ja mahdolliset ”yllättävät” menot. Näin näet helposti paljonko rahaa uupuu vai onko tulosi ja menosi tasapainossa myös lomaillessa. Jos olet miinuksen puolella, säädä joitain lomamenoja pienemmiksi, suunnittele toisenlaisia aktiviteetteja tai ennakoi ja säästä enemmän rahaa lomakassaan.

  • Loman jälkeiset menot

Oletteko perheenä valmiita karsimaan joistain menoista ennen tai jälkeen loman, jolloin lomalle jäisi enemmän käyttörahaa? Jälkikasvu voi aivan hyvin olla mukana yhteisen lomabudjetin suunnittelussa. Tärkeät rahataidot karttuvat heille kuin huomaamatta. Samalla puhalletaan ns. yhteen hiileen eikä raha aina ilmesty lapsille kuin tyhjästä, kun suuntaatte ulkomaan matkoille, huvipuistoreissuille tai kaupunki- ja laskettulomille.

Muista budjetoida kaikki muutkin taloutesi menot. Vinkkejä siihen löytyy: miten tulet taitavaksi rahan kanssa ja millä työkaluilla hallitset talouttasi. Ei ole kiva tulla kotiin lomalta, kun postilaatikko tai sähköposti on täynnä laskuja, joita et ole huomioinut ollenkaan.

Innostavia suunnitteluhetkiä ja hyvää lomaa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.