miten laadit oman exit-strategiasi

Miten laadit oman exit-strategiasi?

Miten ja milloin hankkiudut eroon sijoituksistasi vai pidätkö kaikki sijoituksesi hamaan loppuun asti? Oletko miettinyt kuviosi valmiiksi? Kehoitan ensin oman sijoitussuunnitelman laatimista, johon järkevänä osana nivoutuu sinun exit-strategiasi.

Sijoitussuunnitelman laatimisesta löytyy tietoa täältä.

Miten laadit oman exit-strategiasi?

On tärkeää kirjata ylös mitä olet hankkinut, koska ja millä hinnalla. Samalla kannattaa suunnitella myös se, milloin poistut sijoituksestasi takavasemmalle. Onko se sijoituksen noustua 50 % tai jos sijoituksen arvo on laskenut 30%? Mikä on oma kipurajasi sijoitusten laskiessa? Ehkä olet se henkilö, joka katsoo vain tyynen rauhallisesti ja palaat tutkimaan käppyröitä ja sijoitustensa tilannetta uudestaan vuoden kuluttua, kun pahin turbulenssi on ohi.

Eri omaisuuslajeilla exit-strategiat ovat todennäköisesti erilaiset. Jos omistat sijoitusasuntoja, et tuskin tee niillä päivä-, viikko- tai kuukausikauppaa kuten esim. osakkeilla. Pidätkö asunnot loppuelämäsi, myytkö ennen isoja remontteja, entä jos arvo laskee tai alueen maine huononee ja vuokrattavuus kärsii? Mikä on suunnitelmasi?

Veroteknisesti on myös järkevä miettiä sijoitustensa elinkaarta. Osakkeilla voi esim. käyttää hankintameno-olettamaa, kun olet omistanut osakkeet yhtäjaksoisesti 10 vuotta. Lisätietoa löytyy verottajan sivuilta. Jälkikäteen on turha harmitella, jos tuli myyneeksi veroja ajatellen esim. osakkeet tai osan niistä liian aikaisin.

Jos omistat kultaa tai muita fyysisiä arvometalleja, piilotteletko niitä kellarissa vai realisoitko rahaksi jossain vaiheessa, kun aika on otollinen? Mihin hintaan ostat niitä lisää ja millä hinnalla myyt pois?

Löytyykö tuttavapiiristäsi sijoittamiseen perehtyneitä henkilöitä? Voisitteko keskustella erilaisista exit-näkökulmista yhdessä? Ehkä saisit sellaisia ideoita, joita et itse tullut miettineeksi? Huom! Sinun suunnitelmasi ja tavoitteesi ovat erilaiset kuin kavereillasi, joten älä kopioi heidän exit-suunnitelmiaan suoraan itsellesi. Ne eivät todennäköisesti sovi sinulle olleenkaan.

Mistä varmuutta oman exit-strategian luomiseen?

Itse luotan näissä asioissa henkilöihin, joilla on vankka kokemus aiheesta. Onko osa exit-strategiaasi tietotaidon lisääminen ja siten paremman strategian luominen? Suosittelen Tee rahaa sijoittamalla -valmennusta, jossa myös exit-strategiaa käydään tarkemmin läpi. Tuletko mukaan?

Kokoa tiedot omistuksistasi yhteen

Kirjaa siis ylös

  • ostohinta
  • suunniteltu myyntihinta
  • sijoituksen ajallinen kesto
  • muuta huomioitavaa sijoituskohteesta

Itse en ollut näihin asioihin juurikaan kiinnittänyt huomiota aiemmin. Tuli enemmän kuin tarpeeseen miettiä myös näitä puolia sijoituksieni osalta. Eikä ne omat suunnitelmatkaan pahimmassa turbulenssissa koronakeväällä pitänyt mieltä tyynenä ja rauhallisena. Silti sitä tuli vähän hätiköityä. Kaikesta kuitenkin oppii ja seuraavalla kerralla on mahdollisuus toimia toisin. Onko sinulla suunnitelmat selvillä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.