miten laadit oman sijoitussuunnitelmasi

Miten laadit oman sijoitussuunnitelmasi?

Kerron tässä postauksessa miten laadit oman sijoitussuunnitelmasi. Mistä siis pitäisi aloittaa? Sijoitussuunnitelman laatiminen on tärkeä vaihe sijoittamisen aloittamista. Sen laatiminen auttaa näkemään oman nykytilanteen. Siinä myös määritellään ennakkoon, miten reagoit eri tilanteissa. Jos ryntäilet suin päin kurssien heilahtaessa, asuntojen arvon laskiessa tai kaverilta saadun kuuman vihjeen perusteella, on vaikutus lopputulokseen todennäköisesti negatiivinen tai erittäin negatiivinen.

Sijoitussuunnitelma laaditaan vaihe vaiheelta

Ensin sinun täytyy tehdä itsellesi selväksi, miksi haluat sijoittaa. Mikä on sinun syysi? Mitä tavoittelet? Mikä motivoi sinua? Mihin tarvitset rahaa? Ota kynä ja paperia. Listaa tavoitteesi ylös. Kirjoita myös miksi kyseiset tavoitteet ovat sinulle tärkeitä.

Mieti minkä verran pystyt sijoittamaan. Tässä auttaa, että oman taloutesi luvut ovat hyvin hallussa ja olet selvillä henkilökohtaisista tuloistasi ja menoistasi. Oman talouden budjetin laadinnassa voit hyödyntää esim. 5 minuutin budjettimallia™. Teetkö sijoituksia kuukausittain vai sijoitatko jonkun isomman kertasumman?

Millä aikavälillä toimit? Tarvitsetko rahoja takaisin vuoden sisällä vai voivatko sijoituksesi olla koskemattomina pitkään? Mikäli tarvitset sijoituksiasi pian, ei sijoitettavia kohteita ole paljon. Voit säilyttää rahojasi esim. korkeakorkoisella tilillä, ellei peruspankkitilillä halua rahojaan makuuttaa.

Jos sijoittaisit rahastoihin tai osakkeisiin vuoden, voisivat kurssit kääntyä laskuun 6 kk kuluttua ja sijoittamasi summa alkaisi huveta päivä päivältä. Jos taas sijoitushorisontti on yli 5 vuoden päässä, voivat esim. osakkeet ja rahastot olla sinun juttusi.

Millaista riskiä olet valmis ottamaan? Jos sijoitat 10 000 euroa ja tappio on -5 %, tippuu sijoituksesi 9 500 euroon. Entä jos markkinat sukeltavat ja summasta sulaa 40 % pois? Tällöin kassassasi on enää 6 000 euroa. Miten suojaat sijoituksesi isoilta tappioilta? Suunnittele jo ostaessasi sijoitustuotteita, milloin on aika luopua jostain tietystä sijoituksesta. Onko se silloin, kun olet 10 % tai 30 % plussalla? Poistutko paikalta heti, kun kurssi on lähtenyt laskuun vai pidätkö sijoituksestasi kynsin hampain kiinni hamaan loppuun asti?

Mistä toimialoista sinä olet kiinnostunut? Oletko sitoutunut tiettyihin arvoihin? Onko esimerkiksi eettisyydellä vaikutusta valinnoissasi? Eri toimialoista, omaisuuslajeista ja arvoista kannattaa lukea pari kirjaa tai käydä muutamissa koulutuksissa. On tarpeetonta etsiä kaikkea maailman tietoa. Hanki tietoa sen verran, että innostut ja aloitat.

Kaikkia rahojaan ei kannata kuitenkaan sijoittaa yhteen omaisuuslajiin. Hajauttaminen on tärkeää. Jos ostaisit osakkeita, ei kannata ostaa kaikki saatavilla olevia saman alan osakkeita. Asuntosijoittajaan harvemmin ostaa kaikkia asuntojaan samasta taloyhtiöstä.

Mieti myös minkä verran aikaa voit käyttää sijoitustoimintaasi. Riittääkö, että tililtäsi lähtee summa joka kuukausi vai ehditkö seurata tilannetta aktiivisemmin viikoittain?

Miten laadit oman sijoitussuunnitelmasi?

Tyydytkö kuuntelemaan vain sivukorvalla kaverisi sijoituskeskusteluja ja päätät itsekin ostaa samaa rahastoa, osaketta tai omaisuuslajia tietämättä asiasta mitään?

Mieti mitä sijoitustoiminnallasi tavoittelet ja mikä ala tai aihe sinua kiinnostaa. Pohdi myös paljonko sinulla on rahaa sijoittaa ja oletko valmis ottamaan riskejä. Huomioon kannattaa ottaa myös miten pitkällä aikavälillä sijoittaa. Tutustuttuasi eri vaihtoehtoihin, älä kuitenkaan laita kaikkia rahojasi samaan omaisuuslajiin vaan hajauta!

Lähteet

Varapuun Tee Rahaa Sijoittamalla™ -koulutus

Sijoittaja.fi

Jeremias Makkonen


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.