asuntosijoittajaksi

Miten opiskelet asuntosijoittajaksi?

Miten opiskelet asuntosijoittajaksi? | Mistä kannattaa aloittaa, jos asuntosijoittaminen kiinnostaa? Maailma on täynnä erilaisia kirjoja, podcasteja, keskustelupalstoja, blogeja, koulutustilaisuuksia, tuttuja ja tutun tuttuja. Asuntosijoittamisesta on tällä hetkellä löydettävissä paljon materiaalia suomeksi. Jos englanti taipuu, on mahdollisuudet rajattomat. Oletko lukutyyppiä? Haluatko mieluummin kuunnella vai käydä koulutuksissa? Mikä on se paras tapa sinulle?

Kirjat

Suosittelen lämpimästi lukemaan edes yhden suomenkielisen perusteoksen asuntosijoittamisesta ennen kuin aloitat. Näin saat kattavamman kuvan mitä kaikkea asuntosijoittaminen pitää sisällään. Peruskaavan tietävät lähes kaikki: laina pankista, osta asunto ja vuokralainen maksaa lainan lyhennykset, mutta tässä ei ole aivan koko totuus. Sinulla täytyisi olla tietämystä esim. taloyhtiön talousasioista ja tulevista remonteista ja niiden vaikutuksesta vastikkeeseesi.

Kannattaa hankkia pikimmiten käsiinsä Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, vuokraa, vaurastu -kirja. Kirja on varsinainen tietopaketti neuvoineen ja vinkkeineen. Liitteitä on sivukaupalla sisältäen mm. isännöitsijäntodistus- sekä vuokrasopimusmallin sekä kauppakirjaesimerkin. On hyvä nähdä asiakirjat ja päästä tutustumaan niihin samalla, kun lukee kirjaa.

Toinen suomenkielinen perusteos on Marko Kaarron Sijoita asuntoihin. Nämä tarinat ja kokemukset eivät ole tuulesta temmattuja. Miten voit luoda vaurautta asuntosijoittamisella? Kannattaa tutustua Markon kirjaan.

Mikäli haluat vielä opiskella oman talouden ymmärtämistä, haltuunottoa ja vaurastumista on Robert Kiyosakin Rikas Isä Köyhä Isä -klassikkoteos (vain englanniksi tällä hetkellä). Kirjan tarina on itsessään jo loistava. Kirjan lukemalla selvität, miten kehität taloudellista älykkyyttäsi menestyäksesi. Tämä oli kirja, jonka perusteella tein päätöksen asuntosijoittamisesta.

Suosittelen näiden peruskirjojen ostamista omaksi. Voit palata niihin aina kun haluat ja tehdä merkintöjä sivuille. Itse selaan kirjoja useasti ja luen ne läpi noin kerran vuodessa. Joka kerta huomaat ja opit jotain uutta, vaikka kirjat ovat samat.

Saatat pitää myös tästä: Paranna Airbnb tulojasi Master Classin avulla

Podcastit

Jos haluat käyttää työmatkan hyödyksesi tai kuuntelet mieluusti lenkillä tai siivotessa, on podcastit kuin tehtyjä sinulle. Podcastit ovat äänitiedostoja, vähän kuin radio-ohjelmia, jotka voit ladata omalle laitteellesi tai kuunnella netissä. Podcasteja on monesta eri aiheesta.

Suomenkielisiä, vain asuntosijoittamiseen perehtyviä podcasteja löytyy yksi. Harri Hurun Ostan asuntoja -podcast. Olen kuunnellut kaikki jaksot ja odotan aina innolla uutta jaksoa joka viikko. Hänen podcastiensa vieraat ovat mielenkiintoisia ja jokaisesta jaksosta oppii aina jotain uutta.

Mikäli englanninkieli ei ole ongelma, suosittelen asuntosijoittamisesta kertovaa Bigger Pockets -podcastia. Siellä on kuunneltavissa satoja tunteja nauhoitettuja podcast-jaksoja. Kaikki asiat mm. lainojen, asunnon ylläpidon tai lainsäädännön osalta eivät ole siellä samalla tavalla kuin meillä täällä Suomessa, mutta ideoita ja vinkkejä voi silti poimia ja oppia muutenkin lisää.

Blogit

Asuntosijoittamiseen liittyviä blogeja on ilmestynyt suomeksi kuin sieniä sateella. Suurin osa niistä on laadukkaita. Näistä saa aina vinkkejä ja hyviä oppeja tulevaan. Aikaa saa huomaamatta kulumaan tunteja mielenkiintoisiin blogiteksteihin uppoutuen.

Tässä muutamia hyviä asuntosijoitusblogeja:

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on täynnä mielenkiintoisia asuntosijoittamiseen liittyviä henkilöitä. Itse seuraan Instagramissa mm. asuntoja flippaavaa Jenny Nymania (#sisujasijoitus) sekä huonokuntoisista asunnoista kauniita vuokrakoteja tekevää Maria Friströmiä (#marialovesrealestate).

Facebookissa on useita eri ryhmiä asuntosijoittamiseen liittyen.

Tässä niistä muutama:

  • Suomen Asuntosijoittajat
  • Suomen Asuntosijoittajat keskustelupalsta
  • Suomen Vuokranantajat Vuokranantajapalsta

Myös englanniksi löytyy pilvin ja pimein erilaisia palstoja ja asuntoihin sijoittavia henkilöitä. Ketä tai mitä ryhmiä sinä seuraat sosiaalisessa mediassa?

miten opiskelet asuntosijoittajaksi

Koulutustilaisuudet ja verkostot

Koulutustilaisuudet ovat oiva tapa verkostoitua ja keskustella ja tutustua muiden asuntosijoittajien kanssa.  Ehkä alueellasi toimii joku asuntosijoittajaporukka, joka kokoontuu säännöllisesti tai saat uusia tuttuja tilaisuuksista ja kokoonnutte omalla porukalla. Kun tuntosarvet ovat pitkällä, löydät varmasti kohtalotovereita.

Itse olen käynyt Suomen Vuokranantajien tilaisuuksissa ja koulutuksissa. Osa koulutuksista on vain jäsenille, mutta heillä on myös kaikille avoimia kiertueita ympäri Suomen eri paikkakunnilla. Vuokranantaja-tapahtuma sekä Vuokranantaja-risteily ovat heidän laajimmat koulutustilaisuudet, joissa varmasti opit ja verkostoidut. Hytissä istumalla ei tietenkään mitään tapahdu.

Varapuun tilaisuuksissa olen tavannut muita asuntosijoittajia ja saanut paljon hyödyllistä tietoa. Oli kyseessä Asuntoilta tai kokopäivän mittainen Asunnot ja Kiinteistöt -koulutuspäivä. Verkostoituminen on myös tärkeää. Varapuulla on asuntosijoittamiseen liittyviä verkkokursseja myös.

Tutut ja kuulopuheet

Pelkkien kuulopuheiden perusteella ei kannata hypätä asuntosijoittamisen maailmaan. Voit yllättyä ja joutua jopa vaikeuksiin.

Tuttavapiirissäsi voi olla myös kokeneita asuntosijoittajia ja heidän tietotaitoaan kannattaa hyödyntää. Heillä on todennäköisesti paljon erilaisia kokemuksia asuntosijoittamisen maailmasta – niin hyvässä kuin pahassakin. Heillä saattaa olla sellaisia vinkkejä tai neuvoja, joita ei välttämättä löydy kirjoja tai blogeja selaamalla. Kokemus on tärkeä osa asuntosijoittamista.

Erilaiset tilaisuudet ja alaan littyvät tapahtumat ovat hyviä oman tietotaidon lisäämiseen. Mene rohkeasti keskusteluporukoihin mukaan ja ole korva höröllä. Näin olen itse toiminut Varapuun koulutuksissa.

Yhteenveto miten opiskelet asuntosijoittajaksi?

Miten opiskelet asuntosijoittajaksi? Maailma on pullollaan tietoa ja hukutat itsesi tietoon, ellet lähde pala kerrallaan eteenpäin: englanniksi tai suomeksi. Muista kuitenkin, että keskustelupalstat eivät ole se paras kanava asuntosijoittamisen opiskeluun. Osa tiedosta on täysin oikeaa, mutta aina löytyy myös mutu-tuntumalla annettuja vinkkejä.

Suosittelen lämpimästi kirjoja, koska niihin on omasta mielestäni niin helppo palata. Jos kuuntelet tai luet jonkun hyvän asian, kirjoita se heti ylös. Näin sinun ei tarvitse miettiä viikon päästä, mistä mediasta ja miltä sivustolta olet mitäkin lukenut.

Jokaiselle löytyy varmasti se oma juttu, oli se sitten ilmainen, jäsenyyden kautta tullut materiaali tai koulutus tai esimerkiksi joku maksullinen kirja tai tilaisuus. Mikä on sinulle paras tapa? 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.