Asunnot / Kiinteistöt

Miten päädyin asuntosijoittajaksi?

Miten päädyin asuntosijoittajaksi?

Miten päädyin asuntosijoittajaksi? Noh… ei ihan sen suositellun kaavan mukaan: mietitään, keskustellaan muiden asuntosijoittajien kanssa, opiskellaan aihetta, seurataan mediaa, tutustutaan pidemmällä aikavälillä kohteisiin ja alueen vuokratasoihin, pohditaan, kysytään lainaa etukäteen… Ei mennyt ihan näin…

Miten päädyin asuntosijoittajaksi?

Ajatus asuntosijoittamisesta lähti pyörimään jossain aivojen sopukoissa luettuani Robert Kiyosakin Rich Dad Poor Dad -kirjan. Ennen kirjan lukemista en omasta mielestäni tiennyt kovin paljon rahasta, vaurastumisesta, sijoittamisesta ja taloudesta. Tutustuttuani muihinkin Kiyosakin ja hänen vaimonsa kirjoihin, olin aika varma, että asunnon ostaminen sijoitusmielessä olisi loistava vaihtoehto minulle. Tuo tapahtui ennen 2010-lukua. Asia jäi.

Lapsen synnyttyä ja kotona ollessani, alkoivat ajatukset palata unohdettuun asuntosijoittamiseen. Selailin ilmoituksia alueen asuntolehdestä ja vertailin niitä arkistoimiini, monen vuoden vanhoihin lehtiin.

Lopulta löysin markkinoilta edullisen keskusta-asunnon. Menin katsomaan sitä syksyllä 2013, vettä satoi ja miljöö näytti vähän nuhjuiselta. Vanhaa henkivä asunto viehätti minua kuitenkin suuresti. Eihän se kaivannut kuin vähän maalia ja uuden suihkukaapin…

Päätin tehdä tarjouksen, vaikka lainasta ei ollut tietoakaan. Minulla oli jo vähän rahaa valmiina ostoa ja remontointia varten. Tosin sehän oli vain murusia, sillä omarahoitusosuus on normaalisti noin 30 % asunnon myyntihinnasta. Puuttuvan osuuden olin ajatellut kattaa omakotitalostamme vapautuneella vakuudella. Kävin kiireellä pari pankkia läpi ja sain lainan. Asuntosijoittajan taival alkoi, vaikka olo ei nyt niin kummoiselta asuntosijoittajalta tuntunut.

Hyväksytyn tarjouksen jälkeen kerroin myös vanhemmilleni asiasta. Heillä on kokemusta ja tietotaitoa remontoimisesta ja he lupautuivat auttamaan. He kyllä pyörittelivät HIUKAN silmiään, kun kävimme asunnolla ensimmäisen kerran. Asunto kaipasi HIEMAN remonttia, kuten itse asiassa koko taloyhtiökin…

En tiennyt paljoa remontoinnista ja olettamani pieni pintaremontti – maalia ja uusi suihkukaappi – kesti suunniteltua kauemmin. Onneksi vanhempani auttoivat ja projekti saatiin päätökseen. Mitä olisinkaan tehnyt ilman heitä?!

Remontti valmistui joulukuulla. Alkoi olla kiire saada vuokralainen, koska kulut pyörivät. Tässäkin oli onni matkassa. Löysin hyvän vuokralaisen, joka juuri halusi muuttaa pois kotoa. Vuokrasopimus alkoi 17.12. ja huokaisin helpotuksesta.

Asunto on ollut siitä lähtien vuokralla ilman yhtäkään tyhjää kuukautta (koputan puuta). Ymmärsin sentään, että sijainnilla on suuri merkitys vuokrattavuuden ja asunnon myynnin kannalta, jos sen joskus aion myydä.

Mitä tästä voi oppia?

Suosittelen, että et toimi kuten minä. Tein virheitä. Nyt kun katson tuota asuntoilmoitusta jälkikäteen, kauhistun ja kaikki hälytyskellot soivat.

Onneksi toisaalta hyppäsin sokeana. Jos en olisi ostanut asuntoa silloisessa ostohuumassa, en tiedä omistaisinko vieläkään yhtään asuntoa. Aihe kiehtoo edelleen suuresti ja Asunnot ja Kiinteistöt™ -koulutus on suurin mielenkiinnon kohteeni Varapuun valikoimissa olevista valmennuksista.

Mitä virheitä tästä asunto-ostoksestani löytyy? Kuulet siitä vähän myöhemmin.

Aiheesta aiemmin: Miten kiinnostuin sijoittamisesta

Muuta: Robert Kiyosakin kirjallisuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *