Miten saada rahat riittämään – toivepostaus
Moni perhe tuskailee, miten selviytyä arkisista menoista kun kulut vain kasvaa eikä helpotusta ole näköpiirissä. Inflaation myötä asuntolainojen korot ovat nousseet nolla koroista neljään prosenttiin vauhdilla, samalla myös ruoan hinta on noussut. Moni ei ole ehtinyt reagoimaan näin voimakkaaseen ja nopeaan kulujen nousuun. Toivon mukaan palkkasi on kuitenkin noussut samassa suhteessa inflaation kanssa, mikä voi hieman helpottaa tukalaa tilannetta. Jos palkkataso ei ole noussut sitten vuoden 2023 aikana, suosittelen pyytämään rohkeasti palkankorotusta työnantajalta.
Blogissani oli hetken aikaa kysely: Mitkä alla olevista haasteista ovat akuuteimmat juuri tällä hetkellä? Ja kuten alla olevasta kuvakaappauksesta voit nähdä eniten vastauksia tuli “Miten saada rahat riittämään” sekä “Miten rakentaa toimiva strategia nykyisyydestä tulevaan” Nämä ovat akuuteimmat haasteet teillä juuri tällä hetkellä, joten tässä tulee toivepostauksen ensimmäinen osa “Miten saada rahat riittämään” ja toinen artikkeli “Miten rakentaa toimiva strategia nykyisyydestä tulevaan” on tulossa piakkoin. Pysykää siis kuulolla.
Miten saada rahat riittämään?
Olet ehkä kuullut tämän useampaan otteeseen, mutta vaikka kuinka tylsältä se kuulostaakin niin oman talouden budjetointi on kaiken A ja O, aloita siis seuraamalla tulojasi ja menojasi. Voit ajatella, että tiedät kyllä suurin piirtein mihin rahasi kuluvat etkä koe budjetointia tarpeelliseksi tai koet sen liian työlääksi. Itsekin ajattelin ennen budjetoinnin aloittamista, että olen aika hyvin kartalla omista menoistani, mutta kyllä yllätys oli suuri kun kävin omia tiliotteita läpi kuukausitasolla. Ruokakauppaan meni aivan liikaa rahaa, paljon heräteostoksia ja turhia herkkuja.
Kun haluat muutosta omaan rahatilanteeseen, niin ihan ensimmäisenä sinun täytyy kohdata oman talouden lukusi konkreettisesti, pelkkä mutu-tuntuma (“musta tuntuu”) ei riitä. Tulosta viimeiseltä kolmelta kuukaudelta tiliotteet itsellesi ja käy ne tarkasti läpi, säilytä myös kuitit ostoksistasi esim. muutaman kuukauden ajan ja seuraa löytyykö näistä yllättäviä menoeriä, joista olisi mahdollisuus karsia? Esim. pienet heräteostokset kaupassa tai suoratoistopalvelut luottokortilta.
Miten säästää menoissa?
- Kilpailuta sähkösopimuksesi säännöllisesti. Sammuta valot ja laitteet kun niitä ei tarvita. Irrota laturit pistorasioista, tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet säästääkseen lämmityskuluista. Lue myös artikkeli 12 tapaa säästää sähköä.
- Kilpailuta netti- ja puhelinliittymät
- Kilpailuta vakuutukset: auto-, koti- ja henkilökohtaiset ja lasten vakuutukset
- Paljonko rahaa menee ruokaan kuukaudessa? Tee ruokaa kotona ja tee eväät mukaan töihin. Suunnittele ruoat etukäteen.
- Kuluta järkevästi, vertaile hintoja, etsi alennuksia ja tarjouksia, hyödynnä etukuponkeja ja kanta-asiakkuusohjelmia säästääksesi rahaa välttämättömyyksistä. K-Ruoka sovelluksen kautta olen itse saanut lyhyen ajan sisällä ilmaisen suklaarasian, juustopaketin ja marjakeiton, joten myös näitä kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Lue myös artikkelini Ansaitse jopa 300 euron edestä lahjakortteja ostoksista, eli miten voit tienata lahjakortteja ostoksistasi.
- Käytä julkista liikennettä tai kimppakyytiä mahdollisuuksien mukaan. Kimppakyyti työkavereiden kanssa auttaa vähentämään polttoainekuluja. Jos sinulla on pitempiä jaksoja kun et tarvitse auto ollenkaan, kannattaa harkita voisiko auton laittaa GoMore-sovelluksen kautta vuokraukseen ja saada sitä kautta hieman lisätuloja itselle. Toinen vaihtoehto on laittaa koko auto seisontaan eli poistaa liikennekäytöstä, jolloin säästät veroissa sekä vakuutusmaksuissa. Auton seisontaan laittaminen maksaa vain 6 euroa ja se on helppoa ja nopeaa kirjautumalla Traficom-sivustolle. Traficomin sivuilta voit myös laskurin avulla arvioida paljon säästö tulisi olemaan, katso laskuri täältä.
Miten tienata enemmän rahaa?
Jos joka kuukausi jää miinuksen puolella ja kaikki keinot menojen karsimiseen on käytetty, tällöin sinun ainoa ratkaisu on pohtia mistä saisin rahaa? Etsi itsellesi lisätulon lähteitä esimerkiksi osa-aika töitä omalta alalta, freelance-työtä tai mahdollisuuksia ansaita harrastuksesi tai taitosi mukaan. Mahdollisia lisätulonlähteitä voisi olla marjanpoiminta, käsityöt, tavaroiden myynti ja vuokraus, Airbnb, oman asunnon jälleenvuokraus, oman auton vuokraus esim. GoMoren kautta, lasten tai eläintenhoito, tukiperheenä toimiminen. Käytä luovuuttasi ja mieti mistä voisit saada lisätuloja? Yksi hyvä vinkki on kysyä omalta lähipiiriltä missä asioissa he näkevät sinun olevan taitava ja missä asioissa he kysyvät neuvoa juuri sinulta? Voisiko näistä vastauksista keksiä uuden lisätulonlähteen itselleen.
Mitä tehdä kun rahat eivät riitä, mistä voi saada rahallista apua?
Taloudellista apua voi hakea Kelasta, sosiaali-ja terveyspalveluista, työ- ja elinkeinotoimistosta tai seurakunnan diakoniasta. Myös eri järjestöjen ja yhdistysten kautta esim. Hope ry. Ruoka-apua on myös tarjolla, voit katsoa Ruoka-apu.fi – Enemmän kuin ruokaa. mistä ja milloin ruoka-apua on tarjolla omassa kunnassasi. Hometalokriisimme aikana ainoa mistä saimme rahallista tukea oli oman paikkakuntamme diakonia, mistä saimme rahallista avustusta uusien huonekalujen hankkimiseen ja joulun aikaan saimme lapsille joululahjat ja jouluruokaa.
Entä mitä tehdä jos rahat loppuu? Selvitä pankistasi voitko saada lyhennysvapaata asuntolainastasi, jos rahasta on todella tiukkaa ja hae maksuaikaa isommille laskuille. Voit hakea myös omaehtoista luottokieltoa, jos koet luottokortin liiallisen ja holtittoman käytön ongelmaksi. Omaehtoista luottokieltoa voi hakea 2 vuodeksi kerralla hintaan 19,95€ Suomen asiakastieto Oy:n tai Bisnode Oy:n sivustojen kautta. Jos mikään näistä keinoista ei auta ja rahat todella loppuu ja velat kasvaa, hae apua oman kunnan talousneuvojalta.