Oletko kuullut vanhoja sananlaskuja: ”Raha ei tee onnelliseksi”, ”Rahalla saa ja hevosella pääsee”, ”Se ei oo köyhä eikä kipiä” tai ”Matti kukkarossa”. Mitä nämä kertovat sinulle? Ovatko mielikuvat positiivisia vai negatiivisia? Miten nämä ovat voineet vaikuttaa mielikuvaasi rahasta? Miten sinut on ohjelmoitu sijoittamaan?
Mitä olet kuullut?
Se, mitä olet kuullut, vaikuttaa myös rahaohjelmointiisi. Jos ympärilläsi on puhuttu rahasta positiiviseen sävyyn, todennäköisesti suhtaudut rahaan positiivisesti. Jos vanhemmat tai lähipiirisi on jatkuvasti valittanut rahan puutteesta tai olet kuullut jatkuvaa kinaamista tai tappelua raha-asioista, ei näkemyksesi rahasta välttämättä olen kauhean positiivinen. Onko sinulle puhuttu avoimesti säästämisestä tai rahankäytöstä?
Mitä olet nähnyt?
Se, mitä sinä olet nähnyt, voi hyvin tapahtua omassa elämässäsikin. Onko raha näytellyt isoa roolia lapsuudenkodissasi? Vai onko rahaa piiloteltu sukan varressa, vaikka varaa olisi ollut ostella mitä vain?
Onko vanhempien kukkaro ollut aina tyhjä vai täynnä? Onko isällä ollut kukkaroa ollenkaan vai onko äiti aina hoitanut raha-asiat? Käskettiinkö rahaa aina pyytää jommalta kummalta vanhemmista? Oletko ollut kateellinen kaverillesi, kun olet katsonut hänen perheensä kesäloma- tai talvilomavalokuvia etelän lämmöstä?
Nämä asiat jäävät alitajuntaasi pyörimään ja vaikuttavat pitkällä tähtäimellä myös ajatusmalleihisi rahasta, omasta taloudesta, vaurastumisesta ja sijoittamisesta.
Mitä kokemuksia tai tapahtumia rahaan liittyy?
Tunnetko jonkun lotossa rikastuneen? Miten hänen on käynyt? Lottovoiton mukana ei yleensä tule manuaalia rahankäyttötaitoon ja voitto on voinut sulaa käsissä lyhyessäkin ajassa.
Onko perheessäsi ollut työttömyyttä lamavuosina? Miten se on näkynyt vai onko kaikkea painettu vain villaisella? Onko joku lähisukulainen tai tuttu perustanut menestyvän yrityksen ja mässäillyt rahalla muiden katsoessa vierestä? Onko joku tuttavista ollut aina Hannu Hanhi ja rahaa on ollut reilusti?
Miten sinut on ohjelmoitu sijoittamaan?
Oletko oppinut jotain? Herättivätkö nämä jotain taka-alalle painuneita muistoja? Mitä mietteitä nousi päällimmäisenä mieleen? Pääsitkö paremmin kärryille omista rahatavoistasi? Mitä voisit oppia näistä ajatuksista? Toimitko itse samalla tavalla kuin olet kuullut tai nähnyt lapsuudessasi?
Todennäköisesti sinulla muistui mieleen asia jos toinenkin. Nämä asiat voivat vaikuttaa rahankäyttöösi, taloudenpitoosi, vaurastumiseesi ja sijoittamiseesi vielä tänäkin päivänä. Teetkö jotain samalla tavalla kuin vanhempasi? Onko se hyvä vai huono tapa? Oletko sysännyt syrjään joitain suvun vanhoja rahatapoja?
Suosittelen perehtymään myös eri rahapersooniin, jotka määrittävät alitajuisesti rahankäyttöämme. Rahapersoonia on 6 kappaletta ja miten tunnistat oman rahapersoonasi löytyy täältä.
Suuntaa pystyy aina muuttamaan. Tärkeintä on tässäkin se, että aloittaa.
Lue lisää aiheesta Varapuun blogista Kolme yllättävää tapaa, joilla meidät on ohjelmoitu täältä.