Miten taloudellinen puskuri toimii? | Onko puskuri tarpeellinen, koska sitä käytetään ja missä sitä kannattaa säilyttää? Olet tottunut tiettyyn rahasummaan kuukausittain, mutta mitä jos se rahasumma ei tulekaan tai summa tippuu merkittävästi? Tiesitkö, että neljäsosa suomalaisista elää ilman puskurirahastoa? Ethän sinä ole yksi heistä?
Miten taloudellinen puskuri toimii?
Kun tiedät taloutesi luvut, on puskurin kartuttaminen helpompaa. Mikäli taloutesi pyörii miinuksella koko ajan, on syytä tutustua ensin oman talouden budjetointiin täällä.
Taloudellinen puskuri on siis rahaa, joka vastaa noin 2-6 kuukauden menojasi. Sinun täytyy itse päättää taloudellisen puskurisi suuruus. Itse tavoittelen 6 kuukauden menoja vastaava summaa taloudelliseen puskuriin, se tuo tarvittavan mielenrauhan jos jotain yllättävää sattuisi.
Paljonko siis rahaa puskuriin? Puskuriin olisi hyvä laittaa 10 % kuukausiansioista 5 minuutin budjettimallin™ mukaan. Joillekin se tarkoittaa 5 euroa ja joillekin 200 euroa kuukausittain. Summa ei ole se tärkein vaan tärkeintä on, että aloitat. Yllättävän nopeasti puskuriin kertyy satanen ja toinenkin, vaikka säästösumma olisi pienikin. Vähäinenkin taloudellinen puskuri jo tyynnyttää ja antaa mielenrauhaa.
Mielenrauhaa ja hätätilanteita
Miten taloudellinen puskuri toimii? Sen tehtävä on vähentää stressiä ja luoda mielenrauhaa. Se on ikään kuin tulevaisuuden vakuutus. On helpottavaa tietää, että jemmassa on rahaa, jos jotain yllättävää sattuu. Korona, inflaatio, puhelin tai jääkaappi menevät rikki, autoon tulee yllättävän iso remontti tai sairastut etkä pääse töihin kuukausiin.
Joku tuttu saattaisi toki auttaa sinua ja lainata rahaa. Tilanteen mukaan saatat saada Kelaltakin jotain – tosin viiveellä… Oman henkisen hyvinvoinnin kannalta on parempi, että on itse varautunut eikä ole muiden varassa. Puskurista voi rahaa ottaa vain hätätilanteessa. Sellainen ei ole autokuume tai talven kylmyys, kun haluat pariksi viikoksi karkuun Thaimaahan.
Toivottavasti sinulle ei koskaan tule tilannetta, että joutuisit käyttämään omaa taloudellista puskuriasi. Et varmasti toivo, että joutuisit koskaan käyttämään muitakaan vakuutuksiasi: esim. auto- tai talovakuutustasi. Silloin on yleensä kyse isommista vahingoista.
Lue myös tämä lisätienesti mahdollisuus: Ansaitse jopa 300 euron edestä lahjakortteja ostoksistasi.
Missä puskuria säilytetään?
Puskurille on useampi säilytysvaihtoehto: käteinen, pankkitili, säästö- tai korkotili sekä arvometallit (kulta, hopea).
Käteistä olisi aina hyvä olla jonkun verran jemmassa, viime aikoina onkin ollut paljon puhetta käteisvaran tärkeydestä. Jopa Suomen Pankki on kehottanut ihmisiä varautumaan käteisvaroilla, jos maksukorttiliikenne on syystä tai toisesta poissa käytöstä. Oletko varautunut jos pankkien verkot kaatuvat tai pankkikortit eivät toimi vai olisitko suurissa vaikeuksissa? Itse pyrin nostamaan käteistä säännöllisesti ja käyttämään käteistä, kun käyn ostoksilla.
Voit säilyttää taloudellisesta puskuristasi osaa tai koko summaa pankkitililläsi. Jos sinulla on vaara puskurin käyttämiseen, kannattaa raha tallettaa pankin tai muun tahon tarjoamalle säästö- tai korkotilille. Näissä saattaa olla nostorajoitteita, jolloin rahasi ovat paremmassa turvassa, kun et voi jatkuvasti nostella rahaa tilitäsi. Jotkut pankit tarjoavat pientä korkoa talletuksille. Se voisi olla paras vaihtoehto puskurin säilytyksen suhteen. Oma puskurirahastoni on Svean säästötilillä, missä säästötilinkorko on tällä hetkellä jopa 3,55%.
Joillakin myös rahastot toimii puskurirahastona, mutta tässä on se vaara, että joudut nostamaan rahasi juuri pahimpaan lama-aikaan. Tällöin rahastosi voivat olla pahasti miinuksella ja osa rahoistasi on haihtunut kuin tuhka tuuleen? Rahastoissakin voi mennä pari päivää ennen kuin ne siirtyvät tilillesi käyttöön, eivätkä näin ollen ole heti saatavilla tiukan paikan tullen.
Osan puskurista voi sijoittaa myös fyysisisiin arvometalleihin, esimerkiksi kultaan tai hopeaan. Ne myös suojaavat inflaatiota vastaan. Fyysisiä arvometalleja ei tosin voi muuttaa rahaksi sekunneissa.
Tuumasta toimeen
Suosittelen sinulle lämpimästi taloudellisen puskurin rakentamista. Jos jotain yllättävää tapahtuu, on helppo ottaa tarvittava raha puskuristasi. Muista myös hajauttaa puskuriasi eri talletusvaihtoehtoihin.
Kaikki alkaa pienestä. Jo pienikin summa tuntuu puskuritilillä hyvältä. Motivaatio ja itseluottamus oman talouden hallintaan kasvavat samaan tahtiin kuin puskurisi summa karttuu.