Miten taloudellinen puskuri toimii?

säästöpossu

Onko puskuri tarpeellinen, koska sitä käytetään ja missä sitä kannattaa säilyttää? Olet tottunut tiettyyn rahasummaan kuukausittain, mutta mitä jos se rahasumma ei tulekaan tai summa tippuu merkittävästi?

Mikä taloudellinen puskuri on?

Kun tiedät taloutesi luvut, on puskurin kartuttaminen helpompaa. Mikäli taloutesi pyörii miinuksella koko ajan, on syytä tutustua ensin oman talouden budjetointiin täällä.

Taloudellinen puskuri on siis rahaa, joka vastaa noin 2-6 kuukauden menojasi. Sinun täytyy itse päättää taloudellisen puskurisi suuruus. Minulla on noin 4 kuukauden menoja vastaava summa taloudellisessa puskurissani ja se tuo tarvittavan mielenrauhan, jos jotain sattuisi.

Puskuriin olisi hyvä laittaa 10 % kuukausiansioista 5 minuutin budjettimallin™ mukaan. Joillekin se tarkoittaa 5 euroa ja joillekin 200 euroa kuukausittain. Summa ei ole se tärkein vaan tärkeintä on, että aloitat.  Yllättävän nopeasti puskuriin kertyy satanen ja toinenkin, vaikka säästösumma olisi pienikin. Vähäinenkin taloudellinen puskuri jo tyynnyttää ja antaa mielenrauhaa.

Mielenrauhaa ja hätätilanteita

Miten taloudellinen puskuri toimii?  Sen tehtävä on vähentää stressiä ja luoda mielenrauhaa. Se on ikään kuin tulevaisuuden vakuutus. On kiva tietää, että jemmassa on rahaa, jos jotain yllättävää sattuu. Puhelin ja jääkaappi menevät rikki, autoon tulee yllättävän iso remontti tai sairastut etkä pääse töihin kuukausiin.

Joku tuttu saattaisi toki auttaa sinua ja lainata rahaa. Tilanteen mukaan saatat saada Kelaltakin jotain – tosin viiveellä… Oman henkisen hyvinvoinnin kannalta on parempi, että on itse varautunut eikä ole muiden varassa. Puskurista voi rahaa ottaa vain hätätilanteessa. Sellainen ei ole autokuume tai talven kylmyys, jota haluat pariksi viikoksi karkuun Thaimaahan.

Toivottavasti sinulle ei koskaan tule tilannetta, että joutuisit käyttämään omaa taloudellista puskuriasi. Et varmasti toivo, että joutuisit koskaan käyttämään muitakaan vakuutuksiasi: esim. auto- tai talovakuutustasi. Silloin on yleensä kyse isommista vahingoista.

Missä puskuria säilytetään?

Puskurille on useampi säilytysvaihtoehto: käteinen, pankkitili, arvometallit (kulta, hopea) ja säästö- tai korkotili.

Käteistä olisi aina hyvä olla jonkun verran jemmassa. Mitä jos pankkien verkot kaatuvat tai pankkikortit eivät toimi? Oletko varautunut vai olisitko suurissa vaikeuksissa? Itse pyrin nostamaan käteistä säännöllisesti ja käyttämään käteistä aina, kun käyn ostoksilla.

Voit säilyttää taloudellisesta puskuristasi osaa tai koko summaa pankkitililläsi. Jos sinulla on vaara puskurin käyttämiseen, kannattaa raha tallettaa pankin tai muun tahon tarjoamalle säästö- tai korkotilille. Näissä saattaa olla nostorajoitteita, jolloin rahasi ovat paremmassa turvassa, kun et voi jatkuvasti nostella rahaa tilitäsi.

Jotkut pankit tarjoavat pientä korkoa talletuksille. Se voisi olla paras vaihtoehto puskurin säilytyksen suhteen. Rahastoja tai osakkeita en välttämättä suosittele. Mitä jos joudut nostamaan rahasi juuri pahimpaan lama-aikaan ja rahastosi tai osakkeesi ovat pahasti miinuksella ja rahoistasi osa on haihtunut kuin tuhka tuuleen?

Osan puskurista voi sijoittaa myös fyysisisiin arvometalleihin, esimerkiksi kultaan tai hopeaan. Ne myös suojaavat inflaatiota vastaan. Fyysisiä arvometalleja ei tosin voi muuttaa rahaksi sekunneissa.

Tuumasta toimeen

Suosittelen sinulle lämpimästi taloudellisen puskurin rakentamista. Jos jotain yllättävää tapahtuu, on helppo ottaa tarvittava raha puskuristasi. Muista myös hajauttaa puskuriasi eri talletusvaihtoehtoihin.

Kaikki alkaa pienestä. Jo pienikin summa tuntuu puskuritilillä hyvältä. Motivaatio ja itseluottamus oman talouden hallintaan kasvavat samaan tahtiin kuin puskurisi summa karttuu.

Lähteet

All Access™ -koulutus


  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.