Rahankäytön taito

Miten tunnistat oman rahapersoonasi?

Miten tunnistat oman rahapersoonasi?

Miten tunnistat oman rahapersoonasi? Mitä väliä rahapersoonallasi on? Rahapersoonat jaetaan kuuteen eri ryhmään. Jokainen rahapersoona suhtautuu rahaan ja sen käyttöön eri tavalla. Kun sinä tiedät oman rahapersoonasi tai persoonat, auttaa se sinua saamaan taloutesi paremmille raiteille.

Rahapersoonasi heijastaa tunteita, ajatuksia ja pelkoja, joita raha sinussa herättää. Rahapersoonasi paljastaa myös millaisia mielipiteitä olet kuullut rahasta ja millaisia raha-asenteita lähipiirilläsi tai tuttavillasi on ollut aiemmin elämässäsi. Tunne nimittäin tekee sinun päätöksesi rahan suhteen ja järjen ääni jää vain heiveröisesti huhuilemaan taustalle.

Toiset rakastavat riskejä, toiset tuhlaavat ja toiset toivovat, että koko rahaa ei olisi edes keksitty. Jokaisella rahapersoonalla on sekä vahvuuksia että heikkouksia. Korostamalla vahvuuksiasi, pääset eteenpäin. On kuitenkin tiedostettava ja kohdattava rahapersoonansa huonot puolet päästäksesi eteenpäin.

Tuhlaaja

Tuhlaaja nimensä mukaan tuhlaa rahaa. Hänellä on tarve näyttää muille ostelemalla erilaisia juttuja: matkaesitteet ja muotilehdet polttelevat käsissä. Hänelle on tärkeää, että on kivaa ja voi näyttää muille loisteliasta elämäntyyliään. Jossain vaiheessa tuhlari saattaa kuitenkin päätyä ostelemaan luotolla ja velkaa saattaa kertyä kuukausi toisensa perään lisää.

Tuhlaajat tekevät kyllä sinnikkäästi työtä saavuttaakseen sen, mitä haluavat sillä hetkellä hankkia. Tuhlaaja ei tykkää ajatuksesta, että joutuisi luopumaan kivoista jutuistaan.

Välttelijä

Välttelijät eivät ole kiinnostuneet ajattelemaan omia raha-asioitaan eivätkä tunne omaa budjettiaan yhtään. ”Poissa silmistä poissa mielestä” -ajattelu sopii heihin: mitä nopeammin laskut ja kuitit pystyy unohtaa pöytälaatikkoon, sen parempi.

Välttelijät eivät välttämättä joudu isoihin ongelmiin toiminnallaan. Mikäli laskut jäävät maksamattomina pöytälaatikkoon, alkaa tilanne heiketä nopeasti kuukausi kuukaudelta. Ammattihenkilö osaa kyllä auttaa omien numeroiden pyörittelyssä ja talouden raiteille laittamisessa.

Säästäjä

Säästäjässä on paljon hyvää: talous on ylijäämäinen ja pesämunaa on vaikka muille jakaa. Monesti säästäminen saattaa mennä yli ja säästetään kaikessa mahdollisessa. Säästäjä saattaa jättää elämän elämättä ja jopa perushankintojakin tekemättä.

Säästäjän kannattaa opettaa jälkipolville rahankäytön jaloa taitoa. Voi pian koko elämän ajan kerätyt säästöt hävitä perillisillä yhdessä illassa kasinolla tai huonoissa sijoituksissa.

Sijoittaja

Sijoittajalla on pääosin selvä suunnitelma sekä laaja tietotaito siihen mitä he tekevät ja miten rahamaailma toimii. Hän osaa suojata omaisuuttaan ja kasvattaa varallisuuttaan pieni askel kerrallaan.

Sijoittaja ei välttämättä hyödynnä koko potentiaaliaan tai ole tehnyt tarkkaa strategiaa tulevaisuuden varalle: kunhan nyt sijoittelee.

Peluri

Pelurit on luotu maan päälle kera suuren riskinsietokyvyn. Peluri etsii aina isompia ja parempia mahdollisuuksia. Peliin voidaan laittaa kaikki mitä omistaa ja myös se, mitä ei omistakaan.

Peluri ei osaa arvioida seurauksia ja voi päätyä konkurssiin pelihalujensa vuoksi.

Munkki

Munkkia raha ei kiinnosta pätkääkään eikä hän halua miettiä koko asiaa. Koko yhteiskunta voisi pyöriä vaikka oravannahoilla. Raha ei määrittele munkkia mitenkään.

Munkin täytyy kuitenkin maksaa laskut, asuminen ja ruoka, joten ilman rahan käyttötaitoa ei taida hänkään pärjätä.

Miten tunnistat oman rahapersoonasi?

Keneen sinä samaistut? Oletko yhdistelmä useammasta persoonasta? Haluaisitko ominaisuuksia joltain toiselta rahapersoonalta?

Löysin itsestäni sekoituksen paria eri persoonaa: säästäjää ja sijoittajaa. Ottaisin mieluusti vähän riskinsietokykyä pelurilta. Pystyn nyt helpommin keskittymään vahvuuksiini, kun tiedän mitkä ominaisuudet voivat viedä minua eteenpäin ja mitkä ominaisuudet olisi parasta saada taka-alalle.

Rahapersoonat käydään läpi tarkemmin Taitavaksi Rahan Kanssa™ -koulutuksessa.

Saat valmennuksista ja kirjoista Varapuun sivuilta -20 % alennuksella koodilla PEVV20 – klikkaa tästä tutkimaan tarkemmin.

Lähteet:

Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa™ -koulutus

Varapuu: 6 rahapersoonaa

  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *