Miten uskallat aloittaa asuntosijoittamisen? | Kysyin asiaa porvoolaiselta asuntosijoittaja Ronja Romsilta. Hän on uskaltanut aloittaa asuntosijoittamisen parikymppisenä kaveriporukalla. Häneltä löytyy näkemystä ja kokemusta uskaltamisesta asuntosijoittajana.
Ronja asuu Porvoossa miehensä ja lastensa kanssa. Hän on ostanut kaikki sijoitusasuntonsa yhdessä jonkun kanssa – joko henkilökohtaisiin nimiin tai osakeyhtiön kautta.
Ronjan käsissä on syntynyt kaveriporukalla Syö, nuku, säästä (Äta, sova, spara) -podcast ja hän on yksi vaikuttajista Naistakomossa. Voit käydä kuuntelemassa lisää Ronjan tarinaa Harri Hurun Ostan asuntoja -podcastissa: osa 1 ja osa 2.
Ronjan isän rakennusalan tausta ja vanhempien mielenkiintoinen sisustussilmä ovat antaneet hyviä eväitä asuntosijoittamiseen. Uskallusta on vaatinut myös Ronjan uusin projekti. Tällä hetkellä työn alla on nimittäin rivitalon rakennuttaminen porukalla alusta loppuun.
Miten uskallat aloittaa asuntosijoittamisen?
Miten uskallat lähteä liikkeelle? Mitä pitäisi ainakin tietää tai osata? Vai onko millään näillä oikeastaan väliä? Ronjan tiivistys aiheesta:
- Ymmärrä, että et ole ikinä 100 % valmis
Tällä hetkellä tietoa on saatavilla valtavasti eri kanavista (Instagram, podcastit, blogit, tapahtumat) etkä voi millään hallita sitä kaikkea. Opit asioita pala kerrallaan. Ronja toteaa, että voit aina lähteä liikkeelle, ennen kuin olet omasta mielestäsi täysin valmis.
- Ensimmäinen sijoitusasuntosi ei ole varmasti se paras sijoitus
Jokaiselle tulee eteen joskus se ensimmäinen pankkineuvottelu, ensimmäinen asuntonäyttö, ensimmäisen ostotarjouksen tekeminen, ensimmäinen kauppa jne. Nuo hetket ovat ainutkertaisia. Ronja neuvoo pysähtymään siihen tunteeseen, jonka koet sillä hetkellä. Fiilistele, ole hetkessä, nauti.
Ensimmäinen sijoitusasunto on osa sinun matkaasi, kehityt ja opit matkasi varrella koko ajan. Ilman aloittamista et pääse eteenpäin. Voit käydä lukemassa asuntosijoittamisen aloittamisesta lisää täältä.
Ronja kuitenkin lisää, että ensimmäisen sijoituskohteen pitäisi mieluusti olla suhteellisen varma tapaus. Pienen, muuttotappioisen paikkakunnan remppakuntoinen asunto pari kilometriä keskustasta väärään suuntaan, ei ole paras valinta ensimmäiseksi sijoitusasunnoksi paljon suuremman riskin vuoksi.
- Verkostoissa on voimaa
Nykypäivänä verkostoituminen muiden asuntosijoittajien kanssa on paljon helpompaa kuin Ronjan aloittaessa vuonna 2011. Tilaisuuksien arvoa ei voi mitata rahassa, sillä et voi tietää mitä niihin osallistuminen tuo tullessaan. Hakeudu erilaisiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin sekä uskalla kysyä. Ole avoin.
Ronja neuvoo menemään sinne, missä tunnet itsesi tyhmimmäksi, sillä tällaisissa tilanteissa tai tällaisessa seurassa voit kasvaa eniten. Oman osaamattomuuden näyttämisessä ei ole mitään vikaa, sillä siitä hyödyt, kasvat ja kehityt eniten.
Yksi parhaista asioista asuntosijoittamisessa ovat Ronjan mielestä ihmiset: vuokralaiset, joille tarjoat ihania koteja tai muut sijoittajat, joiden kanssa voit vaihtaa kokemuksia.
Voit luoda kokonaan uusia ystävyyssuhteita ja vanhat kaveruudet saattavat väistyä taka-alalle. Kun elät ja hengität asuntosijoittamista, ei ”vanhojen” kavereidesi jutut välttämättä kiinnosta sinua samalla tavalla kuin ennen.
- Sinun ei tarvitse osata kaikkea itse
Ravistele omaa verkostoasi, jotta löydät sieltä ne henkilöt, jotka osaavat auttaa. Sinun ei tarvitse olla samaan aikaan putkimies, kirjanpitäjä sekä täydellinen pankkineuvotteluissa ja vuokralaisten kanssa. Todennäköisesti verkostoistasi löytyy monen eri alan osaajia, joita tarvitset matkallasi.
Kun sinua autetaan ja pääset kapuamaan ylöspäin asuntosijoittamisen portaita, voit vastineeksi auttaa muita tuttavapiirisi aloittelevia asuntosijoittajia omalla osaamisellasi.
- Opettele pyytämään apua
Sinun ei tarvitse selviytyä yksin. Kun kysyt apua, mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Et saa vastausta lainkaan tai saat kieltävän vastauksen. Kysy seuraavalta.
Ronja rohkaisee sanomaan suoraan, jos et ymmärrä. Osaamattomuutta ei tarvitse peitellä. Kehityt samalla, kun saat lisää tietoa ja ymmärrätkin kuulemasi.
- Älä kuitenkaan lähde kaikkien kavereiden kanssa asunto-ostoksille
Ronja on ostanut ensimmäiset kohteensa eri kavereiden kanssa ilman osakeyhtiötä. Tarkoitus on ottaa kaikilta osapuolilta asuntosijoitussoppaan ne parhaat ominaisuudet.
Kaiken A ja O on avoin ja rakentava kommunikaatio porukan kesken sekä selvät sävelet, miten asioita hoidetaan. Mikä on kaverin tai kaveriporukan strategia sekä pitkän tähtäimen suunnitelma hankitun asunnon suhteen? Mitä jos joku haluaa ulos kimpasta tai kuolee? Entä jos joku asunto ei enää sovikaan salkkuun?
Oletko ostanut asunnon puolison kanssa yhdessä tai oletko suunnitellut tekeväsi niin? Puolison kanssa asunnon ostaminen on normaalia. Sijoitusasunnon ostaminen kaverin kanssa ei ole niin paljon vaarallisempaa tai haastavampaa, kunhan olette samalla aaltopituudella ostamanne sijoitusasunnon suhteen ja kaikki on mustaa valkoisella.
- Pidä kiinni omista jutuistasi
Mitä voisi vielä tapahtua ennen aloittamista? Paikalle ilmestyvät unelmavarkaat.
Aloittamisesi monesti jää, jos oma lähipiirisi suhtautuu toimintaasi negatiivisesti tai ylisuojelevasti. Jos et saa heiltä tukea, he eivät ymmärrä ajatuksesi juoksua ja tavoitteitasi lainkaan, saatat jäädä nuolemaan näppejäsi loppuelämäksesi. Omien unelmien tavoittelu vaatii uskallusta.
Alussa positiivinen usko ja tsemppaus ovat tärkeämpiä kuin järjen ääni, toteaa Ronja. Ilman aloittamista, ei tapahdu mitään. Lumipalloefekti kehittyy kyllä ajan kanssa.
Mistä löydät Ronjan ja pääset seuraamaan hänen ajatuksiaan? Instagramista @ronjaroms tai yhteystieto-osiosta Happy Housing -nettisivuilta.
Käy kurkkaamassa myös Naistakomo.fi sekä Syö, nuku, säästä -podcast.
