miten voit hallita talouttasi

Miten voit hallita talouttasi?

Kerron tässä postauksessa sinulle miten voit hallita talouttasi. Oletko tottunut pitämään kirjaa tuloistasi ja menoistasi? Osteletko kaikkea heti, kun tilillä on rahaa? Oletko mainosten uhri ja hupenevatko rahasi tarpeettomuuksiin? Jos tilillä ei ole rahaa, miten sitten toimit? Elätkö hyvin niukasti vai vedätkö yli ja maksat Visalla?

Jääkö tarkka tulojen ja menojen seuranta, koska oma rahankäyttö pelottaa tai kauhistuttaa? Todellisuus ei välttämättä ole kovin ruusuinen. Nyt täytyy ottaa selvää, mihin rahasi kuluvat. Onko kulurakenne realistinen ja mitä pitäisi kenties muuttaa.

Mistä lähdetään liikkeelle, miten voit hallita talouttasi?

Selvitä kuukauden aikana saamasi tulot: palkka, tuet ja lisätulot esim. kirpputorilla myymistäsi tavaroista. Merkitse ne ylös heti kun raha on tullut. Merkitse myös kaikki menot, ihan kaikki. Suosittelen kirjaamaan kaiken päivittäin. Muutaman euron käteisostoja ei välttämättä muista enää kirjata loppuviikosta, ellei sinulla ole kaikista ostoista kuittia kukkarossa.

Hyviä, valmiita ja ilmaisia taulukoita, pohjia ja sovelluksia löytyy useita. Voit ottaa ruutuvihon ja kynän tai tulostaa valmiin pohjan ja kirjata menot ja tulot siihen käsin. Voit täyttää esim. Excel-taulukkolaskentapohjaa tietokoneellasi, käyttää netin valmiita ohjelmia tai ladata jonkun valmiin sovelluksen puhelimeesi taloutesi tarkkailua varten.

Perinteisiä työkaluja

Itse käytän vanhanaikaisesti kynää ja paperia. Tulostan Kukkaron herraksi -pohjan ja muokkaan otsakkeita oman tarpeeni mukaan. Kun kirjaan tulot ja menot ylös päivittäin, on helppo nähdä mihin rahani kuluvat. Näen helposti jos joku ryhmä on suurempi kuin oletin tai toivon ja pystyn miettimään jatkotoimenpiteet saadakseni paremman lopputuloksen aikaan.

Martoilta löydät talouslomake-pohjan, jota voit muokata ja jonka voit tallentaa omalle koneellesi. Taulukossa on jokainen kuukausi erikseen ja luvut päivittyvät vuosiyhteenvetotaulukkoon automaattisesti.

Ylen sivuilla on ohjeet, miten teet oman Excel-taulukon tuloillesi ja menoillesi. Excelit ovat hyviä, koska ne laskevat loppusummat puolestasi.

Sovelluksia

Osuuspankilla on asiakkailleen talouden seurantaan oma Pivo-sovellus, jota voi käyttää maksamiseen. Sillä voi seurata omaa kulutusta ja budjetoida menoja. Sovellus osaa itse luokitella pankkikorttiostoksesi eri kategorioihin ja näet sieltä viime kuulla esimerkiksi ravintoloihin käyttämäsi rahasumman.

Toinen suomenkielinen taloudenhallinnan sovellus on Takuusäätiön Penno. Penno toimii nettiselaimella ja rekisteröityminen sinne on ilmaista. Tulojen ja menojen merkintä sinne on helppoa.

Englanninkielisiä puhelinsovelluksia löytyy pilvin pimein: Monefy, Fudget, Wallet, Money Manager, Spendee… Hakusanoilla budget planner ja budget calculator löydät useita sovelluksia sovelluskaupastasi.

Koulutusta kasvokkain ja netissä

Joillekin tämä on paras työkalu: live- tai verkkokoulutus. Mikäli haluat kouluttautua rahan maailmaan tarkemmin ja tehdä samalla myös taloutesi budjetointia, saa kaksipäiväinen Taitavaksi Rahan Kanssa™ -koulutus lämpimät suositukseni. Taitavaksi Rahan Kanssa™ -koulutukseen voi osallistua myös verkkokurssin muodossa. Jos laittaisit ajatuksesi rahasta kerralla parempaan kuosiin kaksipäiväisessä livekoulutuksessa?

Lue lisää Taitavaksi Rahan Kanssa -koulutuksesta täältä.

Minkä tavan valitset itsellesi?

Miten voit hallita talouttasi muutamilla helpoilla työkaluilla? Löydät itsellesi parhaan tavan budjetointiin vain testaamalla erilaisia sovelluksia ja tapoja pitää tuloistasi ja menoistasi kirjaa.

Jollekin sopii kynä ja paperi, kun taas joku toinen haluaa kirjata tehdyt ostokset puhelinsovellukseen jo kaupan eteisessä. Joku kenties haluaa kouluttautua taitavammaksi rahan suhteen ja tehdä budjettiaan verkko- tai livekoulutuksissa.

Kun tiedät minne rahasi menevät, voit aloittaa oman talouden tarkemman säätämisen. Mihin kuluu eniten rahaa? Onko turhia kuluja? Mikä on tärkeää ja mistä voisit luopua? Pysyvätkö menosi 5 minuutin budjettimallin™ sisällä? Onko joku kategoria suhteessa liian suuri?

Toivottavasti löysit tästä itsellesi parhaan tavan pitää kirjaa kotitaloutesi tuloista ja menoista. Budjetointi kannattaa ja voi jopa yllättää!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.