Asunnot / Kiinteistöt

Miten vuokratuotto lasketaan?

Miten vuokratuotto lasketaan?

II Tämä teksti sisältää affiliatemarkkinointia II

Miten vuokratuotto lasketaan? Mikä on se oikea kaava? Mitä pitää ottaa huomioon? Entä tulevat remontit tai tyhjät kuukaudet? Vaikuttavatko ne?

Peruskaava

Sijoittajan ei kannata huijata itseään, kun laskee vuokratuloja ja asuntoon kohdistuvia menoja. Se voi kostautua pahasti vuokratuoton laskemisessa. Monesti näkee vuokratuoton kaavan menevän näin:

(vuokra-vastike) x 12

velaton hinta

Esimerkiksi ostat asunnon hintaan 100 000 euroa, vuokra on 600 euroa ja vastike 100 euroa.

(600-100) x 12 / 100 000 = 6 %

Muokattu kaava

Todellisuudessa vuokratuoton laskukaavaa täytyy hieman täydentää niin tuon jakolaskun ylä- kuin alapuoleltakin lisäämällä lukuja alapuolelle ja yläpuolelle. Näin saat laskettua todenmukaisemman vuokratuottoprosentin.

Jos käytät välittäjää vuokrataksesi asuntosi, hän veloittaa sinulta monesti 1 kuukauden vuokran + alv. Mikäli et saa asuntoa heti vuokralle tai teet siellä remonttia ennen vuokrausta, tulee sinulle tyhjä kuukausi tai jopa tyhjiä kuukausia. Menot pyörivät kuitenkin normaalisti myös tältä ajalta.

Vastikkeen lisäksi voit vähentää vuokrasta esimerkiksi kuukausittaiset kulut: vesimaksun ja lainan korkokulut sekä mahdolliset taloyhtiön tuloutetut remonteista johtuvat vastikkeet.

Alapuolelle viivaa kannattaa aina huomioida hinnan lisäksi varainsiirtovero sekä arvio tulevista taloyhtiön remonteista. Rikkoontuvat kodinkoneet ja pintaremontti syövät myös vuokratuottoa.

Suosittelen lämpimästi Marko Kaarron Sijoita asuntoihin -kirjaa (*) sekä Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, vuokraa, vaurastu -kirjaa (*). Molemmista löytyy hinta-arviot eri taloyhtiön remonteille sekä asuntosijoittamiseen liittyvä tietotaito paketoituna helppolukuisessa muodossa.

Tehdäänpä uusi laskelma ja kuvitellaan, että olet juuri hankkinut 25 m2:n yksiön. Kestää kuukauden, että saat vuokralaisen asuntoon. Numerot näyttävät tältä:

Vuokra: 600 € x 11 = 6600 €

Menot: vastike 100 €, korot 100 € sekä vesimaksu 20 € eli yhteensä 220 € x 12 = 2640 €

Viivan alapuolella velaton hankintahinta 100 000 €, varainsiirtovero 2000 € sekä tuleva 3000 €:n ikkunaremontti 5 vuoden kuluessa (arvio 120 €/m2, Sijoita asuntoihin– ja Osta, vuokraa, vaurastu -kirjojen perusteella (*)).

6600 € – 2640 € / 100 000 € + 2 000 € + 3 000 € = 3,77 %

Vuokratuotto ei olekaan enää ihan niin hyvä, mutta kuitenkin paljon realistisempi kuin tuo ylimmäinen. Kun hankin ensimmäistä asuntoani, muistan pyöritelleeni miten paljon asunto tuottaa. Laskukaavoista ei ollut silloin mitään tietoa. Olisin jättänyt asunnon ostamatta, jos olisin tiennyt tämänkin. Nyt kun osaan laskea vuokratuottoja, pyrin pääsemään vähintään 5 %.

Mistä saa lisätietoa ja oppia?

Jos haluat käydä kurkkaamassa mikä kaikki voi mennä pieleen ensimmäisen asunnon oston yhteydessä, niin pääset siihen blogitekstiini tästä. Jos haluat lukea, mitä olisin voinut tehdä toisin, kurkkaa tästä.

Vuokratuotosta maksetaan pääomaveroa, joka on 30-34 % tulojesi määrästä riippuen. Sitä en ole tässä esimerkissä laskenut.

Miten vuokratuotto lasketaan? Tiedätkö nyt vastauksen? Jos osaat sen, niin se ei ole ainoa asia, joka pitää ottaa huomioon, kun ostat asuntoa. Lisätietoja löytyy esim. Marko Kaarron kirjasta Sijoita asuntoihin (*) sekä Joonas Oravan ja Olli Turusen kirjasta Osta, vuokraa, vaurastu (*).  Timanttiset perusteokset asuntosijoittamista harkitseville sekä jo sijoittaville. Kunpa olisin lukenut nämä omalla alkutaipaleellani. Kirjat ovat jokaisen pennin arvoiset.

Kirjaostoksille pääset tästä linkistä. (*)

Kaikki Varapuun sivuilla myynnissä olevat kirjat ja koulutukset saat -20 % alennuksella koodilla PEVV20. Pääset ostoksille tästä.


Lähteet:

Varapuun Asunnot ja Kiinteistöt™ -koulutus

Kaarto: Sijoita asuntoihin (*)

Orava ja Turunen: Osta, vuokraa, vaurastu (*)


*  Tämä postaus sisältää affiliatelinkkejä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen affiliatelinkkini kautta, saan siitä pienen rahallisen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia. Linkin klikkaaminen ei tuo minulle tuloja eikä aiheuta sinulle kuluja. Voit rauhassa tutustua tuotteisiin ja miettiä ostopäätöstäsi rauhassa. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita käytän tai olen käyttänyt itse. Mielipiteet tuotteista ovat 100 % omiani.


  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *