miten vuokratuotto lasketaan

Miten vuokratuotto lasketaan?

Miten vuokratuotto lasketaan? | Mikä on se oikea kaava? Mitä pitää ottaa huomioon? Entä tulevat remontit tai tyhjät kuukaudet? Vaikuttavatko ne?

Peruskaava

Sijoittajan ei kannata huijata itseään, kun laskee vuokratuloja ja asuntoon kohdistuvia menoja. Se voi kostautua pahasti vuokratuoton laskemisessa. Monesti näkee vuokratuoton kaavan menevän näin:

(vuokra-vastike) x 12

velaton hinta

Esimerkiksi ostat asunnon hintaan 100 000 euroa, vuokra on 600 euroa ja vastike 100 euroa.

(600-100) x 12 / 100 000 = 6 %

Muokattu kaava

Todellisuudessa vuokratuoton laskukaavaa täytyy hieman täydentää niin tuon jakolaskun ylä- kuin alapuoleltakin lisäämällä lukuja alapuolelle ja yläpuolelle. Näin saat laskettua todenmukaisemman vuokratuottoprosentin.

Jos käytät välittäjää vuokrataksesi asuntosi, hän veloittaa sinulta monesti 1 kuukauden vuokran + alv. Mikäli et saa asuntoa heti vuokralle tai teet siellä remonttia ennen vuokrausta, tulee sinulle tyhjä kuukausi tai jopa tyhjiä kuukausia. Menot pyörivät kuitenkin normaalisti myös tältä ajalta.

Vastikkeen lisäksi voit vähentää vuokrasta esimerkiksi kuukausittaiset kulut: vesimaksun ja lainan korkokulut sekä mahdolliset taloyhtiön tuloutetut remonteista johtuvat vastikkeet.

Alapuolelle viivaa kannattaa aina huomioida hinnan lisäksi varainsiirtovero sekä arvio tulevista taloyhtiön remonteista. Rikkoontuvat kodinkoneet ja pintaremontti syövät myös vuokratuottoa.

Suosittelen lämpimästi Marko Kaarron Sijoita asuntoihin -kirjaa sekä Joonas Oravan ja Olli Turusen Osta, vuokraa, vaurastu -kirjaa. Molemmista löytyy hinta-arviot eri taloyhtiön remonteille sekä asuntosijoittamiseen liittyvä tietotaito paketoituna helppolukuisessa muodossa.

Tehdäänpä uusi laskelma ja kuvitellaan, että olet juuri hankkinut 25 m2:n yksiön. Kestää kuukauden, että saat vuokralaisen asuntoon. Numerot näyttävät tältä:

Vuokra: 600 € x 11 = 6600 €

Menot: vastike 100 €, korot 100 € sekä vesimaksu 20 € eli yhteensä 220 € x 12 = 2640 €

Viivan alapuolella velaton hankintahinta 100 000 €, varainsiirtovero 2000 € sekä tuleva 3000 €:n ikkunaremontti 5 vuoden kuluessa (arvio 120 €/m2, Sijoita asuntoihin– ja Osta, vuokraa, vaurastu -kirjojen perusteella).

6600 € – 2640 € / 100 000 € + 2 000 € + 3 000 € = 3,77 %

Vuokratuotto ei olekaan enää ihan niin hyvä, mutta kuitenkin paljon realistisempi kuin tuo ylimmäinen. Kun hankin ensimmäistä asuntoani, muistan pyöritelleeni miten paljon asunto tuottaa. Laskukaavoista ei ollut silloin mitään tietoa. Olisin jättänyt asunnon ostamatta, jos olisin tiennyt tämänkin. Nyt kun osaan laskea vuokratuottoja, pyrin pääsemään vähintään 5 %.

Vuokratuotosta maksetaan pääomaveroa, joka on 30-34 % tulojesi määrästä riippuen. Sitä ei ole tässä esimerkissä otettu huomioon.

Miten vuokratuotto lasketaan?

Tiedätkö nyt vastauksen? Jos osaat sen, niin se ei ole ainoa asia, joka pitää ottaa huomioon, kun ostat sijoitusasuntoa. Lisätietoja löytyy esim. Marko Kaarron kirjasta Sijoita asuntoihin sekä Joonas Oravan ja Olli Turusen kirjasta Osta, vuokraa, vaurastu. Timanttiset perusteokset asuntosijoittamista harkitseville sekä jo sijoittaville. Kirjat ovat jokaisen euron arvoinen.

Täältä löydät hyvän pohjan millä voit laskea vuokratuottoa omasta kohteesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.