sijoitussuunnitelma

Oletko pysynyt sijoitussuunnitelmassasi?

Millainen viime vuotesi oli? Oletko laatinut oman sijoitussuunnitelmasi ja noudattanut sitä vai pelästynyt hetkellisiä turbulensseja ja panikoinut? Oletko miettinyt myös miten teet exitin eli lähdet pois sijoituksestasi?

Lisätietoja sijoitussuunnitelman laatimisesta: Miten laadit oman sijoitussuunnitelmasi?

Missä kohdassa sykliä ollaan menossa?

Viimeiset ajat ovat olleet hurjaa kiitoa ylöspäin. Kaikki ovat euforisessa tilassa ja jokainen kynnelle kykenevä on mukana sijoittamisen maailmassa: osakkeita, rahastoja, asuntoja…

Jossain vaiheessa suunta on alaspäin. Koronan alun huima pudotus oli monelle liikaa ja paniikissa myytiin kaikki mahdollinen. Mitä sinä teit silloin sijoitustesi suhteen? Jos olit päättänyt pitää, piditkö?

Voit käydä kurkkaamassa syklivaihteluista täältä. Se avaa näkökulmaa siihen, mitä tuleman pitää. Nousut ja laskut eivät jatku ikuisesti.

Oletko pysynyt sijoitussuunnitelmassasi?

Mikä on ollut sinun syysi sijoittaa ja juuri siihen mihin olet sijoittanut? Mitä tavoittelet? Sijoitatko yhden vai 20 vuoden tähtäimellä? Mikä ala tai mitkä alat kiehtovat? Oletko valmis käyttämään paljon aikaa sijoittamisen seuraamiseen ja suunnitteluun päivittäin vai riittääkö, että tililtäsi menee tietty summa valitsemaasi rahastoon automaattisella kuukausisäästösopimuksella?

Löydät lisätietoa kuukausisäästämisestä tästä.

Millaista riskiä olet valmis ottamaan? Mitä jos kurssit sukeltavat ja sijoituksistasi sulaa suuri osa? On hyvä suunnitella jo ostaessasi, milloin on aika luopua jostain tietystä sijoituksesta.

oletko pysynyt sijoitussuunnitelmassasi

Exit-strategia

Oletko siis laatinut oman exit-strategiasi? Miten ja milloin hankkiudut eroon sijoituksistasi vai pidätkö kaikki sijoituksesi loppuelämäsi?

On tärkeää merkitä itselleen ylös

  • mitä olet hankkinut
  • koska osto on tapahtunut
  • millä hinnalla olet sijoituksesi ostanut

Samalla suunnittele myös se, milloin poistut sijoituksestasi takavasemmalle. Parempi hoitaa se nyt järjellä, kuin esim. tunteen vallassa pörssin laskiessa. Pidätkö sijoituksesi loppuun asti tapahtui mitä tapahtui vai myytkö jossain vaiheessa ja milloin? Eri omaisuuslajeilla (arvopaperit, asunnot jne.) exit-strategiasi saattavat olla erilaiset.

Lue myös artikkelini: Miten laadit oman exit-strategiasi.

Kannattaa ottaa selvää myös verotuksesta. Osakkeilla voit esim. käyttää hankintameno-olettamaa, kun olet omistanut osakkeet yhtäjaksoisesti vähintään 10 vuotta. Tutustu asiaan verottajan sivuilla.

Missä olet menossa?

Oletko tehnyt ja pysynyt sijoitussuunnitelmassasi? Onko kaikki selvää? Mieti etukäteen järjellä. Voit pahan paikan tullen palata muistiinpanoihisi, sijoitussuunnitelmaasi sekä exit-strategiaasi. Noudata sitä mitä olet sinne kirjannut. Jos hätiköit ja muutat suunnitelmiasi, voit tehdä vääriä päätöksiä vääriin asioihin pohjautuen. Se jos mikä harmittaa jälkikäteen. Tsemppiä suunnitelmiin!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.