Palaverissa asuntosijoittamisesta osakeyhtiön kautta

Palaverissa asuntosijoittamisesta osakeyhtiön kautta

Palaverissa asuntosijoittamisesta osakeyhtiön kautta. Voisikohan sitä hyötyä itseä viisaamman ja kokeneemman kanssa palaverin pitämisestä? Kyllä! Tähän oli mahdollisuus Mikko Sjögrenin kanssa, koska Varapuun All Access -vuosijäsenyyteeni kuuluu 1 tunti konsultointiaikaa hänen kanssaan.

Muistathan, että saat koodilla PEVV20 verkkokaupan kirjoista ja koulutuksista -20 % alennuksen (*).

Oppia olan takaa

Mistä halusin keskustella? Mistäpä muusta kuin asuntosijoittamisesta. Osakeyhtiön kautta sijoittaminen on ollut tapetilla jo jonkun aikaa ja sen asian pyörittäminen ja miettiminen asian osaavan henkilön kanssa tuli enemmän kuin tarpeeseen. Olen palaverissa asuntosijoittamisesta osakeyhtiön kautta.

Itse en osaa ajatuksia, saati Exceleitä pyörittää kuten Mikko. Ja vielä kun ei edes tiedä mitä ei tiedä niin ei osaa kysyäkään. Toki kokemuksen kautta kaikki tulee, mutta periaatteisiin kun kuuluu, että kaikki mulle heti nyt ja mieluiten jo eilen.

Ajatuksen lähtivät rullaamaan ja oma suunta alkoi hahmottua löytyä. Sitä kun aina miettii mahdollisimman monimutkaisen kautta, vaikka lyhyempiä, helpompia, järkevämpiä ja monesti myös paljon halvempia reittejä löytyy. Puoliväkisin ei saa mitään hyvää aikaan. Mutta nyt oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Sijoittaisiko sinä asuntoihin osakeyhtiön kautta vai et?

Asuntosijoittaminen osakeyhtiön kautta nousee asuntosijoittajien piireissä esiin päivittäin. Syitä löytyy sekä puolesta että vastaan. Jokaisen tilanne on erilainen eikä listani ole kattava läpivalaisu asuntosijoittamisesta osakeyhtiön kautta. Tulevaisuudesta ei tiedä kukaan, joten tämän hetken tiedon valossa näyttää tältä.

Plussat ja miinukset

Osakeyhtiö sanotaan olevan järkevä valinta, jos aiot hankkia yli 10 asuntoa. On äärimmäisen tärkeää miettiä oma sijoitusstrategia valmiiksi ennen kuin suin päin ryntäät sijoittamaan. Lisätietoja sijoitussuunnitelman laadinnasta löytyy täältä: Miten laadit oman sijoitussuunnitelmasi.

Riskin voi osakeyhtiössä rajata osakeyhtiöön itseensä. Joskus kun sinulle saatat esim. tehdä huonoja asuntovalintoja. Yritys suojaa selustaasi. Konkurssissa yksityishenkilö ei siis ole vastuussa osakeyhtiön lainoista, ellei ole antanut henkilökohtaista takausta osakeyhtiön lainoille.

Hyvä kirjanpitäjä, joka tietää ja osaa miettiä jo pari askelta eteenpäin, on kullan arvoinen. Kirjanpitäjältä luonnistuu verosuunnittelukin paremmin kuin Matti Meikäläiseltä. Kirjanpitäjästä koituu kuluja, koska vuosittain on laadittava tilinpäätös ja veroilmoitus, oli toiminta sitten millä tasolla tahansa.

Perintöasioiden suunnittelu on myös mahdollista osakeyhtiön kautta. Lapset voivat olla mukana osakeyhtiössä alaikäisinäkin. Tässä sinua osaa auttaa esim. asiaan perehtynyt juristi.

Mediassa vellova yksityishenkilön lainakattokeskustelu voi tehdä asuntosijoittamisesta monen ihmisen kohdalla mahdotonta. Saattaa olla, että lainakattona tulevaisuudessa ehkä oleva 4,5 x omien tulojen määrä riittää vain siihen oman kodin ostoon. Jos sinun tulosi ovat yhteensä 100 000 euroa vuodessa, saat lainaa 450 000 euroa. Sillä ei oman kodin lisäksi kovin suurta asuntosalkkua rakenneta.

Henkilökohtaisella puolella pääomatulojen veroprosentti on 30-34 %, kun taas osakeyhtiö maksaa 20 % yhteisöveroa. Säästöä se on jokainen prosentti. Jos teet asuntosijoittamista työksesi, voi palkan nostaminen osakeyhtiöstä olla edullisempaa ja verosuunnittelullisesti järkevää. Osakeyhtiössä on myös mahdollisuus nostaa veroteknisesti järkevästi hinnoiteltuja osikojakin. Lisätietoja osingonjaosta löydät esim. täältä.

Täytyy tiedostaa, että laina osakeyhtiölle on selkeästi kalliimpaa, ehkä haastavampaa saada ja ehdot saattavat olla hyvin erilaiset kuin yksityispuolella. Jos korko on esim. 2-4 % tuntumassa, laina-aika max. 10 vuotta, niin siinä ei kovin montaa asuntoa saa kassavirtapositiiviseksi noilla luvuilla. Jos ostat vain uudiskohteita ja omia pääomia löytyy aina omarahoitusosuuden verran, et tarvitse pankkia mukaan osakeyhtiösi toimintaan ollenkaan.

Lisätietoja osakeyhtiön kautta asuntosijoittamista harkitseville löytyy 3 artikkelin verran Asuntosalkunrakentajien sivustolta.

Yhteenvetona

Palaveri Mikon kanssa oli onnistunut ja sain konkreettisia eväitä tulevaan. Osa etukäteen itse mietityistä asioista kääntyi päälaelleen ja osittain palattiin lähtöruutuun. Hyvä kirjanpitäjä ja juristi ovat myös palkkansa ansainneet, ainakin omassa tapauksessani. Oma kokonaisuuteni olisi ollut yksin asioita pähkäillessä ihan erilainen kuin tällä hetkellä. Pala kerrallaan pääsen parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Suosittelen lämpimästi, että hankit itsellesi mentorin tai sparrailet ystäviesi kanssa. Näin voitte vaihtaa näkemyksiä ja kuulostella muiden mielipiteitä ideoistasi ja ajatuksistasi. Verkostoituminen on tärkeää.


Hyvän joukon ihmisiä saat ympärillesi esim. eri koulutuksissa tai tapahtumissa. Kotisohvalla se on harvinaisempaa. Voit tulla mukaan vaikka Varapuun tilaisuuksiin. Koodilla PEVV20 saat verkkokaupan kirjoista ja koulutuksista -20 % alennuksen (*).


  • Teen yhteistyötä Varapuun kanssa, mutta en saa komissiota tämän tekstin kirjoittamisesta. Suosittelen tuotteita ja palveluita, joita itse käytän ja joihin olen tyytyväinen.

  • * Tämä postaus sisältää affiliatelinkkejä. Mikäli päädyt ostamaan tuotteen affiliatelinkkini kautta, saan siitä pienen rahallisen komission. Komission avulla ylläpidän tätä blogia. Linkin klikkaaminen ei tuo minulle tuloja eikä aiheuta sinulle kuluja. Voit rauhassa tutustua tuotteisiin ja miettiä ostopäätöstäsi rauhassa. Suosittelen vain niitä tuotteita, joita käytän tai olen käyttänyt itse. Mielipiteet tuotteista ovat 100 % omiani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.