rahatarinani

Rahatarinani taloudellisesta kriisistä kohti vaurastumista

Rahatarinani taloudellisesta kriisistä kohti vaurastumista | Haluan kertoa sinulle oman rahatarinani, mistä olen lähtenyt liikkeelle ja missä pisteessä olen nyt. Olen syntynyt lottovoittajien perheeseen. Kyllä! Luit aivan oikein, olen lottovoittajan tyttö! Kuinka mahtavaa!

Viisi vuotta ennen syntymääni vanhempani olivat voittaneet lotossa pääpotin, joka jaettiin useamman voittajan kesken. Voittorahoilla vanhempani rakennuttivat omakotitalon viisihenkiselle perheelle sekä hankkivat perheauton ja samalla ottivat myös velkarahaa elämiseen. Lottovoitosta huolimatta emme eläneet mitään luksuselämää, vaan ihan tavallista keskiluokkaista elämää mielestäni. Lottovoitto mahdollisti kuitenkin sen että äitimme pystyi jäämään pois työelämästä kotiin hoitamaan lapsia ja ainoastaan isämme kävi normaalisti töissä eläkeikään saakka.

Vanhempieni äkkirikastuminen ei valitettavasti tuonut tarvittavia työkaluja rahan hallintaan. Rahoja ei osattu käyttää/sijoittaa oikealla tavalla ja ei mennyt kauankaan kun kaikki rahat oli kirjaimellisesti tuhlattu. Olenkin kuullut joskus sanottavan että suurin osa lottovoittajista tuhlaavat rahansa muutamassa vuodessa ja ovat jopa huonommassa tilanteessa kuin ennen voittoansa. Esimerkiksi Mikko Sjögren tuo asian hyvin esiin artikkelissaan: Vaurastuvien viisi yhtäläisyyttä.

Näin kävi valitettavasti myös vanhemmilleni, he eivät osanneet hallinnoida voittorahojaan oikein. Ajatuksena todennäköisesti oli vain tuhlata rahat jonnekin ja koska omakotitaloa ja autoa ei vielä ollut niin mikäs sen mukavampaa kuin hankkia ne ylimääräisillä rahoilla. Ei osattu ajatella pitkällä tähtäimellä ja laittaa osaa rahoista esimerkiksi tuottamaan “korkoa korolle” -periaatteella.

Meidän perheessä ei koskaan lapsille opetettu minkäänlaisia rahataitoja. Meillä ei ollut viikkorahoja, ei kotitöitä mistä tienaisi rahaa, rahasta ei myöskään puhuttu. Ainoastaan tuosta onnekkaasta lottovoitosta.

Rahatarinani taloudellisesta kriisistä kohti vaurastumista

Rahatarinani taloudellisesta kriisista kohti vaurastumista

Oma talous

Lähtötilanteesta huolimatta en siis syntynyt kultalusikka suussa niin kuin hieno sanonta kuuluu.

Muutettuani omilleni 20-vuotiaana yhdessä nykyisen avopuolisoni kanssa, meillä oli heti selvät sävelet, että kaikki yhteiset ostokset ja pakolliset asumiskustannukset maksetaan puoliksi. Meillä oli käytössä yhteinen ruokatili mihin siirrettiin aina könttäsumma joka kuukausi ja molemmilla oli omat kortit tähän tiliin. Olimme tarkkoja siitä, että laskut tuli maksettua ennen eräpäivää. Luottokortteja meillä ei ollut.

Opiskeluaikana (lukio, ammattikoulu) en halunnut ottaa opintolainaa vaan rahoitin menoni työnteolla koulun ohessa. Olen aina ollut kova tyttö tekemään töitä ja lopulta siinä kävi niin että Kela peri minulta opintotukea takaisin lähemmäs 1000€, koska olin tienannut liikaa työnteolla enkä itse pitänyt huolta tulorajoistani. Sillä hetkellä tuntui siltä että minua rangaistiin siitä, että olin liian ahkera ja tunnollinen!

Joten ammattikorkeakouluun mennessä 22-vuotiaana päätin ottaa ensimmäisen opintolainani ja jätin työnteon vähemmälle. Nyt olen vihdoin saanut tuon reilun 6000 euron opintolainan maksettu pois säästetyillä puskurirahoilla.

Ensimmäisen luottokorttini hankin kun olin 25-vuotias ja aloimme reissata ulkomailla, jotenkin koin sen tarpeelliseksi silloin ja luotettavaksi maksuvälineeksi. Onneksi olen käyttänyt luottokorttiani viisaasti ja olen maksanut luoton heti pois kun tilipäivä on koittanut ja tällä hetkellä itselläni ei ole luottokorttivelkaa ja tarkoitus on että korttia käytetään vain jos on “pakko”.

Perusasiat ovat siis aina olleet meillä ns. kunnossa, mutta rahaa ei tuntunut koskaan olevan ylimääräistä ja kaikki mitä tuli myös meni: “tili tuli, tili meni -periaatteella.” Hyvin harvoin jäi mitään säästöön ja jos jotain joskus jäi, niin pian nekin säästörahat tuli nostaa pois yllättäviä menoja varten.

Rahamindsetin muuttuminen

Nyt olen hieman reilu kolmikymppinen kahden pienen lapsen äiti ja oma raha-ajatteluni muuttui radikaalisti kun perheemme koki hometalokriisin. Tuossa haastavassa elämänvaiheessa ajattelumaailmani alkoi muuttua täysin ja koen että jokainen meistä kasvaa ihmisenä silloin kun omassa elämässä tapahtuu isoja muutoksia. Samana päivänä kun hometalossamme oli menossa kuntotutkimukset, laitoin rahastojen kuukausisäästösopimuksen pyörimään Nordnetiin 15 eurolla kuukaudessa.

Lue myös artikkelini: Näin aloitat sijoittamisen helposti vain 15 eurolla kuukaudessa.

Samalla päätin aloittaa sijoittamisen opiskelun ja tästähän ei ole suunta kuin ylöspäin! Päätin vaurastua ettei koskaan enää tarvitse huolehtia rahan loppumista. Tervetuloa siis seuraamaan matkaani kohti vaurastumista ja miljoonia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.