Sijoittaisitko Nordnetin indeksirahastoihin?

Sijoittaisitko Nordnetin Indeksirahastoihin?

Sijoittaisitko Nordnetin indeksirahastoihin? | Postaus sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *-merkillä. Lue lisää täältä.

Mikä on indeksirahasto? Miten indeksirahasto toimii? Millaiset kulut indeksirahastoissa on? Nämä ovat yleisimmät kysymykset liittyen indeksirahastoihin ja näihin kysymyksiin löydät vastauksen tästä artikkelista. Lähdetään liikkeelle perusteista eli mikä on rahasto? Rahastot sisältävät erilaisia sijoituskohteita kuten osakkeita ja joukkovelkakirjoja, jotka yhdessä muodostavat sijoitusrahaston. Näitä varoja hallinnoi rahastoyhtiö ja salkunhoitajat. Rahaston varat omistavat siihen sijoittaneet henkilöt omilla rahasto-osuuksilla.

Rahastoja on olemassa passiivisia ja aktiivisia rahastoja. Passiiviset rahastot seuraavat yleensä jotain indeksiä automaatiolla ja aktiivisten rahastojen osakepoiminnat tekee salkunhoitaja. Tällöin myös kulut nousevat kun taustalla on oikea henkilö tekemässä analyysejä ja sijoituspäätöksiä mitä tuotteita sijoitusrahastoon valitaan. Passiivisilla rahastoilla ei tällaista salkunhoitajaa ole, jolloin myös kulut pysyvät matalana.

Lue myös tämä: Näin aloitat sijoittamisen helposti vain 15€ kuukaudessa.

Mikä on Nordnetin Indeksirahasto?

Nordnetin Indeksirahastot ovat passiivisia osakerahastoja, jotka seuraavat tiettyä vertailuindeksiä. Indeksirahasto on sijoitusrahasto, jossa ns. osakekorin sisältö on ennalta määritelty: kuinka monta prosenttia minkäkin alan osakkeita rahastossa on. Ostot tapahtuvat passiivisella automaatiolla.

Nordnetin pohjoismaisia indeksirahastoja on neljä ja ne seuraavat vaihdetuimpien osakkeiden kehitystä:

 • Nordnet Suomi Indeksi seuraa Helsingin pörssin OMX Helsinki 25 ESG Responsible Gross -indeksiä, kulut 0 euroa.
 • Nordnet Sverige Index seuraa Tukholman pörssin OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Gross -indeksiä, kulut 0 euroa
 • Nordnet Norge Indeks seuraa Oslon pörssin OBX Index- osakeindeksiä, kulut 0 euroa.
 • Nordnet Danmark Indeks A seuraa Kööpenhaminan pörssin OMX Copenhagen 25 ESG Responsible Gross -indeksiä, kulut 0,20%.

Indeksirahasto ei jaa osinkoja vaan sijoittaa osakkeista saadut osingot uudelleen.
*Tästä pääset rekisteröitymään Nordnetiin ja luomaan itsellesi arvo-osuustilin.

Nordnetin Indeksirahaston kulut

Nordnetin pohjoismaisista indeksirahastoista kolme maata ovat täysin kuluttomia eli Suomi, Ruotsi sekä Norja. Merkintä- ja lunastuspalkkio, kaupankäyntipalkkio ja hallinnointipalkkio ovat 0 €. Mikäli valitset Ruotsin tai Norjan indeksirahastoja, veloitetaan sinulta 0,25 %:n valuutanvaihtokulut ostaessa ja myydessä, Nordnet tekee tämän puolestasi. Kuluttomuus on hyvä asia, sillä pitkällä aikavälillä tuottoon vaikuttaa usein eniten juuri rahaston kulut. Nordnet Indeksfond Danmark eli Tanska oli myös alkujaan täysin kuluton rahasto, mutta vuonna 2020 Nordnet lisäsi 0,2% hallinnointipalkkion, mikä toki on vielä verrattain pieni kulu.

Kuukausisäästäminen

Nordnetin Indeksirahastoihin voi tehdä kuukausisäästösopimuksen. Sijoitettava minimisumma on vain 15 € per rahasto. *Lisää kuukausisäästösopimuksesta voit lukea täältä. Rahastoihin voit sijoittaa myös lapsillesi. Vanhempien täytyy täyttää muutamia liitteitä ja postittaa ne Nordnetille. Käsittelyn jälkeen lapsesi arvo-osuustili voidaan liittää sinun Nordnet-tilisi yhteyteen.

Mitä pidempään jatkat sijoittamista, sitä enemmän pääset nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä. Aluksi näyttää ja tuntuu siltä, että tuottoa ei tule juuri ollenkaan. Tässä vaaditaankin pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.

Jos sijoitat 101 € /kk, tuotto-oletuksen ollessa 7 % vuodessa, on sinulla

 • 10 vuoden kuluttua 17 918 € (oman rahan osuus 12 120 €)
 • 20 vuoden kuluttua 53 165 € (oman rahan osuus 24 240 €)
 • 30 vuoden kuluttua 122 501 € (oman rahan osuus 36 360 €)
 • 40 vuoden kuluttua 258 895 € (oman rahan osuus 48 480 €)
 • 50 vuoden kuluttua 527 203 € (oman rahan osuus 60 600 €)

Verotus

Osingoista ei makseta veroa, koska ne sijoitetaan rahaston sisällä uudestaan. Pitkällä aikavälillä tästä tulee iso säästö sijoittajalle. Suomen ja Ruotsin indeksirahastot ovat verovapaita, mutta Tanskan ja Norjan tilanne verotuksen suhteen on erilainen. Veroasiat on hyvä tarkistaa etukäteen kyseisen rahaston tiedoista.

Pääomatuloveroa maksetaan voiton osuudesta, kun myyt rahastosi pois kokonaan tai osittain. Poikkeus on se, jos myyt vuodessa alle 1000 €:lla, jolloin veroja ei tarvitse maksaa ollenkaan.

Omia kokemuksia

Olen avannut itselleni ja lapsilleni *Nordnetin arvo-osuustilit ja Nordnetin indeksirahastoista on vain hyviä kokemuksia. Olen tehnyt kuukausisäästösopimuksen muutamiin indeksirahastoihin sekä itselleni että lapselleni. Hyödynsin myös uuden asiakkaan edun ja ostin osakkeita edullisemmilla 3 € kuluilla. Etu on voimassa 3 kk rekisteröitymisestä.

Olen henkisesti valmistautunut siihen, että joskus kurssit nousevat ja joskus ne laskevat. Nousevan kurssin aikana saan ostettua vähän vähemmän rahastojani ja kurssin ollessa alempana, saan ostettua enemmän. En muuttele valittuja rahastoja, kuin tilanteissa, jotka olen sijoitussuunnitelmaani ennakolta määritellyt.

Sivut toimivat hyvin ja sisältävät paljon hyödyllistä tietoa uusille ja vanhoille sijoittajille. Mielenkiintoinen on Shareville-yhteisö, jossa voit keskustella, saada tietoa ja inspiraatiota menestyneiltä sijoittajilta. *Traders’ Clubin videoilla pääset katsomaan asiantuntijoiden vinkkejä tulevasta ja katsauksia menneestä. Sivuilta löytyy myös blogi, suosittu rahapodi-podcast ja *Nordnetin oma “sijoittajakoulu”, josta löytyy paljon materiaalia ja infoa, muun muassa webinaareja.

Sijoittaisitko Nordnetin indeksirahastoihin?

Nordnetin indeksirahastot sopivat piensijoittajille ja erityisesti aloitteleville sijoittajille erinomaisesti. Minimisijoitus on pieni, vain 15 euroa ja osa indeksirahastoista on täysin kuluttomia ja osassa erittäin maltilliset kulut. Osingot sijoitetaan uudestaan, joka lisää sijoittamisen mielekkyyttä pitkällä aikavälillä. Verotehokkuus on tärkeä osa sijoitustoimintaa Nordnetin Indeksirahastoissa.

Nordnetin Indeksirahastot ovat myös helppo tapa aloittaa sijoitustoiminta. Voit ostaa näitä indeksirahastoja myös lapsellesi. Rahastot ovat enemmänkin hitaasti kasvavia rahastoja, joten nopeaa kasvua ei ole odotettavissa. Toki ne voivat myös laskea. Mikäli mielit vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ei Nordnetin indeksirahasto ole sinulle paras vaihtoehto.

Aina on hyvä miettiä, mikä on sinun kannaltasi paras tapa sijoittaa rahaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että aloitat.

Pääset luomaan tunnukset sivustolle ja aloittamaan sijoitustoiminnan tämän blogitekstini avulla.

Disclaimer: ”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

7 ajatusta aiheesta “Sijoittaisitko Nordnetin Indeksirahastoihin?”

 1. Jari Veneskari

  Hei, hyviä ja tietoon perustuvia neuvoja ja juuri tuo kommentti “Mikäli mielit vauhtia ja vaarallisia tilanteita, ei Nordnetin indeksirahasto ole sinulle paras vaihtoehto.” kertoo sen, mitä rahastosijoittaminen on.

  Olen itse täysin aloittelija, vaikkakin jo 5-kymppinen mies, mutta siunaan sitä päivää, kun aloitin sijoittamisen ja kerroin siitä myös aikuiselle lapselleni.

  Hyvä sivusto, luen mielelläni, kiitos.

  -ukko-

  1. Hei, kiitos palautteestasi.
   Tärkeintä on tosiaan aloittaa ja edetä pala kerrallaan, tutustua eri sijoitusmahdollisuuksiin ja löytää vähitellen se oma mielenkiinnon kohde tai kohteet.

 2. Aloitteleva sijoittaja

  Moi! Osaatko kertoa, että kun mulla on toi Handelsbankin USA indeksirahasto, jossa kulut olivat 0,20%, nii aiheuttaako tämä pitkällä tähtäimellä minulle pahasti kuluja, jos siellä on nyt joku 62€?

  1. Hei,
   mielestäni 0,2% kokonaiskulu ei ole suuri. Tarkista kuitenkin ettei siellä ole mitään muita piilokuluja (hallinnointi-, säilytys-, merkintä- tai lunastuspalkkioita).

 3. Maria Silfverberg

  Asun Suomessa. Jos ostan Nordnet indexfond Sverige, verotetaanko mahd myynti eri tavalla kuin vastaava indeksirahas
  to Finland?

  1. Hei,
   myynti verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaan Suomessa (30 % veroa 30 000 euroon asti ja 34 % siitä ylimenevästä osasta). Rahasto sijoittaa esim. saamansa osingot uudestaan automaattisesti eikä siitä synny kuluja asiakkaille.

  2. Kannattaa muistaa myös, että rahastoja/osakkeita voi myydä vuodessa kokonaissummaltaan 1000 eurolla eikä niistä tarvitse maksaa veroa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.