tuetulle perhelomalle 200 eurolla

Tuetulle perhelomalle 200 eurolla

Tuetulle perhelomalle 200 eurolla | Meidän perhe haki ensimmäisen kerran tuettua lomaa hometalokriisin keskellä. Harmittelin alkuun, että perheellämme ei ole mahdollisuutta lähteä pidemmälle kesälomalle taloudellisen tilanteemme vuoksi. Yhtäkkiä mieleeni muistui, että muutama tuttavani oli ollut tällaisella tuetulla lomalla ja otin selvää mistä tukea voisi hakea. Olinkin otolliseen aikaan liikkeellä, koska kesälomahaku oli juuri käynnissä. Olen niin onnellinen, että meidän perhe oli yksi muiden joukossa, jotka tulivat valituksi! Tässä etuna on se, että ensisijaisena valitaan henkilöt/perheet, jotka hakevat tuettua lomaa ensimmäistä kertaa ja joiden hakukriteerit täyttyvät.

Tällä hetkellä Suomessa toimii viisi lomajärjestöä, jotka ovat:

Lomat järjestetään yhteistyössä järjestöjen, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa (mm. sosiaali-ja terveysalan järjestöt, eläkeläis- ja vammaisyhdistykset sekä potilasyhdistykset). Meidän loman tarjosi Hyvinvointilomat ry, jonka toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Ray:n tuetut lomat sisältävät täysi- tai puolihoidon sekä ohjattua ohjelmaa, sinun tulee maksaa omavastuuosuus sekä matkakulut omakustanteisesti.

Meidän omavastuu viiden vuorokauden lomasta oli yhteensä 200 euroa (100€/aikuinen, alle 16-vuotiaat lapset veloituksetta) ja matkakuluihin meillä meni noin 90 euroa.

Omavastuu on kohteesta riippuen 50-125€/aikuinen/5vrk, joten halvimmillaan loman voi saada yksinhuoltajana 50 eurolla ja kahden aikuisen taloudessa 100 eurolla, ja alle 16-vuotiaat lapset pääsevät lomalle ilmaiseksi. Omavastuu osuudesta voi hakea tarvittaessa tukea oman kunnan sosiaalitoimesta ja mahdollisesti myös matkakuluista voi saada korvausta. Ennen lomalle lähtöä on tärkeä myös muistaa huolehtia oma ja perheen matkavakuutus kuntoon, sillä järjestö ei vakuuta lomailijaa loman ajaksi.

Saattaisit pitää myös tästä: Miten laadit lomabudjetin?

Kuka voi hakea tuettua lomaa?

Tuettua lomaa voi hakea kuka tahansa Suomen kansalainen, jonka taloudellinen tilanne on heikko ja hakemuskriteerit täyttyvät. Lomat on jaoteltu eri kohderyhmille esim. lapsiperheille, työikäisille ja ikääntyneille. Päätökseen vaikuttavat taloudellinen tilanne, sosiaaliset ja terveydelliset syyt sekä aikaisempi lomatuki. Tuetulle lomalle voi hakea vain joka kolmas vuosi (uusi karenssikäytäntö tulee voimaan vuonna 2024). Lomajärjestöt pitävät yhteistä kirjaa, mistä näkee onko hakija aikaisemmin ollut tuetulla lomalla.

Tärkeimmät hakukriteerit/syyt tuetun loman hakemiseen ovat pienet tulot, asunto- ja opintolainat tai muut erityiset kulut (taloudelliset syyt). Työttömyys, lomautus, perheongelmat, perheen koko, omaisen hoitaminen ja yksinhuoltajuus tai muutoin vaikea elämäntilanne (sosiaaliset syyt). Vammat, fyysiset ja/tai psyykkiset pitkäaikaissairaudet (terveydelliset syyt). Eli syitä on monia ja jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti!

Yleiset kolme hakuaikaa ajoittuvat marras-, maalis- sekä elokuulle seuraavasti:

  • Marraskuussa haetaan tammi-toukokuun lomille
  • Maaliskuussa haetaan kesä-syyskuun lomille
  • Elokuussa haetaan loka-joulukuun lomille

Lue myös tämä lisätienesti mahdollisuus: Ansaitse jopa 300 euron edestä lahjakortteja ostoksistasi.

Omia kokemuksia tuetusta lapsiperhelomasta

Meidän lomakohde oli Huhmarin lomakeskus  Polvijärvellä, lähellä Joensuuta. Viiden vuorokauden lapsiperhelomaan kuului täysihoito aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala sekä lomakohteen lomaohjelma. Kohteessa oli tarjolla myös ryhmälastenhoitoa 3-6 vuotiaille lapsille kahtena päivänä 2h/päivä.

Ensimmäisenä päivänä oli tuloinfo, missä käytiin viikon ohjelmaa läpi. Ohjelma oli monipuolista ja maksutonta, poikkeuksena  järviristeilyt jotka olivat maksullisia (15€/hlö). Meidän lomaohjaaja oli erittäin sympaattinen ja lapset tykkäsivät hänen hassutteluistaan. Lomakeskus huhmarin tuetun loman ohjelma koostui muun muassa satutuokiosta, koko perheen kävelyretkestä, keppariaskartelusta, frisbeegolfista, rantaonginnasta, kirkkovenesoudusta, askartelusta, merirosvoristeilyistä, luontovisailusta, opastetusta luontopolkureitistä. Aikuisille sauvakävelyä, kahvakuulatreeniä, rantasauna (maksullinen), lapsille aarteen etsintää, leikkipuistotriatlonia, musavisailua, pihapelejä. Loma huipentui koko perheen kesäolympialaisiin, jossa lopuksi jaettiin palkinnot kaikille osallistujille.

Ohjelmaa ja tekemistä oli niin paljon, että ei ollut tarvetta lähteä lomakeskuksesta kauemmaksi ja plussaa oli myös se, että lomakeskuksesta löytyi pieni kylpylä sekä kuntosali, minne pääsi maksutta joka päivä. Säännölliset ruokailuhetket pitivät myös nälän hyvin loitolla. Keittiön henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja tykkäsivät käydä jututtamassa lapsia. Meidän kuopus, jolla laajat ruoka-aine allergiat, otettiin erittäin hyvin huomioon ja henkilökunta kyseli tarkkaan mitä saa syödä ja yhdessä pohdittiin vaihtoehtoja. Pääsimme jopa tutustumaan keittiön puolella yhdessä keittäjän kanssa.

Omat kokemukset Huhmarista lomakohteena oli pääsääntöisesti positiiviset. Kauniit järvimaisemat, henkilöstö ystävällistä, ruoka oli maittavaa, lomaohjelmaa oli riittävästi ja lapset viihtyivät oikein hyvin. Ainoa miinus oli iäkkäät lomahuoneistot ottaen meidän taustat huomioon. Olin kuitenkin etukäteen yhteydessä lomakeskukseen ja he järjestivät meille majoituksen huvilasta, missä pystyimmekin hyvin viikon majoittumaan. Tästä suuri kiitos lomakeskuksen henkilöstölle, jotka ymmärsivät tilanteemme hyvin ja hoitivat asian meille parhaalla tavalla.

Hakemuksen tekoon!

Monilla herää varmasti ensimmäisenä kysymys onko itse oikeutettu tällaiseen tukeen ja ehkä helposti olettaa, että ei minulla/meillä ole mahdollisuutta päästä mukaan, mutta se selviää vain hakemalla. Kun kerrot rehellisesti hakemukseen oman ja perheen tilanteesi (taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset syyt), voit jättää huoletta lopullisen päätöksen lomajärjestölle. Suosittelen rohkeasti hakemaan tuettua lomaan, jos oma elämäntilanne on haastava. Hakemuksen voi laittaa useampaan eri järjestöön ja hakemukseen voi laittaa eri vaihtoehtoja loman ajankohdasta sekä lomakohteesta.

Hakemus on helppo täyttää lomajärjestön hakulomakkeella netissä, hakemukseen syötetään muun muassa seuraavat tiedot:

  • omat ja puolison nettotulot (pois lukien lapsilisät, asumistuki, elatustuki, omaishoidontuki)
  • velat ja lainanhoitokulut kuukaudessa

Tämän lisäksi sinun tulee myös sanallisesti perustella miksi tarvitset lomatukea. Kerro avoimesti omasta taloudellisesta, terveydellisestä ja sosiaalisesta elämäntilanteestasi. Hakemus käsitellään luottamuksellisesti. Rohkeasti vain hakemaan, jos yhtään koet tarvitsevasi tukea loman rahoittamiseen! 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.